Asset 14

Een man met een vrouwenprobleem

Waarom is het zo normaal als een vrouw tijdens de seks geen hoogtepunt bereikt, maar verwachten we van een man dat hij al klaarkomt als ze per ongeluk met haar grote teen tegen zijn linkerbal tikt? Dat vraagt Rutger zich af.

“Ze vond je… creatief.” Ik slikte. Een week eerder was ik met een meisje wat gaan drinken. We hadden jarenlang met elkaar geflirt in de gangen van onze middelbare school, maar als student durfde ik haar pas mee uit te vragen. Meteen na de eerste zoen waren we vol opgekropte passie met elkaar naar bed gegaan. Nu belde ik met een gemeenschappelijke vriendin en kon het niet laten om te vragen hoe het meisje het had gevonden. Maar… ‘creatief’? Dat was niet wat ik wilde horen. Toch begreep ik direct wat ze bedoeld had.

Ik kon niet klaarkomen. Tenminste, ik kon het heel goed, maar nooit met een ander erbij. Bij mijn ex-vriendin was dit geen groot probleem, omdat zij wel een hoogtepunt kon bereiken, waardoor onze seks altijd een natuurlijk einde had gekend. Maar nu ik vrijgezel was, begon het op te vallen. Het meisje van de date was net zo frigide als ik, waardoor we eindeloos in en uit elkaar schoven. Ik probeerde alle standjes uit die ik kende, of die ik op dat moment kon verzinnen. Iedere paar minuten wisselde ik weer en vouwde haar als een origamipapier in een nieuwe onmogelijke houding. We waren een pulserend tweekoppig monster. Na anderhalf uur zakten we uitgeput, onbevredigd en met kramp in onze kuiten in elkaar.

Creatief. Het woord bleef maar door mijn hoofd spoken.

Ik ben opgevoed door een geëmancipeerde moeder met een sterke persoonlijkheid, die mijn broertje en mij altijd op hart drukte dat we nooit iets moesten doen wat het meisje niet wilde. Daardoor vond ik het altijd in de eerste plaats belangrijk dat het meisje het fijn had. Aan de andere kant gingen tienermeisjes ervan uit dat ik al klaar zou komen als ze per ongeluk met hun grote teen tegen mijn linkerbal zouden tikken; hun onhandige getrek deed vaak vooral pijn. Het lukte me niet om me te ontspannen, om de controle los te laten, om in het moment te zijn. Een keer was ik dichtbij en concentreerde me uit alle macht, waarop het meisje zei: “Wow, wat trek je een raar gezicht!”

Toen ik ‘s ochtends naar de WC ging, schrok ik me kapot van mijn paarse penis.

Het ‘creatief’-incident verhoogde de druk op mijn schaarse veroveringen. Een collega dacht dat het niet lukte omdat ik haar niet sexy genoeg vond en vroeg huilend of ik weg wilde gaan. Een Amerikaanse nymfomane maakte gretig gebruik van mijn gedwongen uithoudingsvermogen, en woonde me een nacht lang uit. Toen ik ‘s ochtends naar de WC ging, schrok ik me kapot van mijn paarse penis. Het was een ongemakkelijke tijd.

In films zag ik vooral mannen die het juist niet lang genoeg volhielden (“Het waren de beste twee minuten van mijn leven”) en vrouwen die tekort kwamen. Op internet las ik dat 95% van de mannen altijd een orgasme bereikt tijdens de seks, terwijl dit maar voor 35% van de vrouwen geldt. Voor een oplossing was ik dus aangewezen op de seksuologie van de vrouw.

Op een feministische website vond ik een grafiek waarin ik me herkende. De Y-as gaf de mate van opwinding aan, de X-as de verlopen tijd. Ergens bovenin stond een rode streep: de climax. Tijdens seks gaat de lijn gestaag omhoog. Mensen die kunnen klaarkomen gaan even over de streep heen, waarna ze heerlijk ontspannen weer naar beneden gaan. Maar voor veel vrouwen (en mannen als ik), blijft de lijn voor eeuwig vlak onder de rode streep hangen, als een seksuele Tantaluskwelling.

Veel onderzoekers hebben zich de afgelopen honderd jaar over het mysterie van het vrouwelijk orgasme gebogen. Sigmund Freud noemde de vrouwelijke seksualiteit ‘a dark continent’ voor de psychologie. De feministe Shere Hite legde in 1976 het fundament voor de seksuele revolutie met The Hite Report: A Study On Female Sexuality, waarvoor ze honderdduizend vrouwen een intieme vragenlijst liet invullen. Haar conclusie was dat bijna alle vrouwen een orgasme konden bereiken, maar niet binnen de huidige seksuele normen, waarbij de nadruk op penetratie ligt. Andere wetenschappers worstelden met de evolutionaire functie van het vrouwelijk orgasme. De wetenschapsfilosoof Elisabeth Lloyd vergeleek het fenomeen in The Case Of The Female Orgasm (2005) met de mannelijke tepels: een nutteloos bijverschijnsel van de natuur.

Ik was een man met een vrouwenprobleem. Dat verbaasde me niets, omdat ik altijd een vat vol sekse-tegenstrijdigheden ben geweest. Ik hou van voetbal en thee drinken, van gamen en knuffelen, van gesprekken over tieten en gesprekken over gevoelens. Ik eet biefstuk terwijl ik in een heerlijk geurend bad lig. Ik kijk hardcore porno, maar heb ook alle seizoenen van Sex and the City op DVD.

Kunnen we de traditionele rolpatronen zo omdraaien, dat een man zijn orgasme moet faken?

In de allereerste aflevering van SATC vraagt Carrie zich af: kunnen vrouwen seks hebben zoals mannen? Ze probeert om puur voor het genot met een man naar bed te gaan, maar merkt dat ze zich toch niet kan afsluiten van haar emoties. Haar antwoord is dus: nee. Maar natuurlijk kan dat wel. Ik heb meisjes meegemaakt die na hun razendsnelle hoogtepunt van me af rolden en onmiddellijk snurkend in slaap vielen. Een betere vraag is: kunnen mannen seks hebben zoals vrouwen? Kunnen we de traditionele rolpatronen zo omdraaien, dat een man zijn orgasme moet faken? En zo ja, wat betekent ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’ seksualiteit dan nog?

Tot mijn verbazing zeiden veel vrienden mijn probleem te herkennen. “Het duurt bij mij altijd een paar keer voor ik me op mijn gemak voel,” zei er een. “Ik krijg nooit een volledige erectie als ik niet verliefd ben,” zei een ander. Een van hen nam me apart, keek me recht aan en zei: “Je moet durven om egoïstisch te zijn. Heb even schijt aan haar, schijt aan alles, en pak jouw moment. Het is moeilijk, maar zo moet het.” Een week later begeleidde een meisje me rustig naar mijn hoogtepunt. Ik herkende het moment en pakte het. Het hielp ook dat ik een beetje boos op haar was. Ik was twintig. Mijn leven kon beginnen.

Het probleem van het vrouwelijk orgasme is een menselijk probleem.

Uit onderzoek van de Groningse bewegingswetenschapper Janniko Georgiadis blijkt dat de hersenactiviteit tijdens een orgasme bij mannen en vrouwen nagenoeg hetzelfde is. De delen van het brein die verantwoordelijk zijn voor zelfbewustzijn, ratio en controle worden uitgeschakeld - precies de zaken die veel vrouwen, mijn vrienden en ik maar moeilijk kunnen loslaten. Zoals een vriendin van me zei: “Als ik seks heb, denk ik vaak al aan de troep die het gaat opleveren.” Natuurlijk zijn vrouwelijke en mannelijke geslachtsdelen heel verschillend en kent seks veel nuances. Maar vanwege mijn eigen ervaring met blokkades vermoed ik dat het probleem van het vrouwelijk orgasme een menselijk probleem is, waar toevallig vooral vrouwen last van hebben.

We moeten het dus niet hebben over de biologische of psychologische capaciteiten van de vrouw, maar ons afvragen waarom veel meisjes zich nog altijd minder vrij in bed voelen dan de jongens die bovenop hen liggen te bewegen. Waarom masturbeert zo’n 80% van de 17-jarige jongens, tegenover 58% van de meisjes (zoals uit Amerikaanse onderzoek in 2011 bleek)? Het vergt oefening om los te laten en je moment te pakken, en meisjes lijken daar minder snel de ruimte voor te nemen. Verwachten we nog altijd dat alle vrouwen kwetsbaar en terughoudend zijn, en alle mannen lomp en egoïstisch? Is dat de reden voor de statistische ongelijkheid?

Dan lijkt het me nu mooi om dit stuk te eindigen met een anticlimax.

Dit artikel verscheen eerder in nrc.next.

Mail

Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen