Cruijff…. Nog altijd Cruijff… Bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!" /> Cruijff…. Nog altijd Cruijff… Bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!" />
Asset 14

De vergadering van het jaar

Vanavond vindt de cruciale ledenvergadering van Ajax plaats. Wij plaatsen alvast het commentaar op deze historische gebeurtenis.

Jack van Gelder: Goedenavond dames en heren. Vanavond is het dan zover, de ledenvergadering van Ajax, een vergadering waar iedereen naar heeft uitgekeken. Over een paar minuten wordt er afgetrapt en zal duidelijk worden wie er als winnaar uit deze strijd naar voren komt – Johan Cruijff of de rest van de commissarissen. We gaan erover praten met onze analyticus en ex-voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas. Frans, hoe zitten die jongens nu in hun Alfa Romeo?

Weisglas: Dit zijn de vergaderingen waar je het voor doet… Hier leef je naartoe. Niet om denigrerend te doen, maar een simpel kwartaaloverleg of zelfs de presentatie van een begroting valt toch in het niet in vergelijking met dit soort besprekingen. Ik ben zelf ook zenuwachtig!

Van Gelder: Wat voor vergadering verwacht jij?

Weisglas: Het zijn twee partijen die heel aanvallend ingesteld zijn. Ik verwacht dus een open strijd, waarbij het publiek op het puntje van de stoel zal zitten. Peter Boeve staat onverwachts in de basis, van hem verwacht ik veel.

Van Gelder: Wat kunnen we zeggen over Cruijffs vorm van de laatste tijd?

Weisglas: Hij kende een sterk begin van het seizoen, met een aantal heel goede vergadermomenten. Denk aan de opmerking die hij maakte tijdens het vragenrondje van de derde vergadering van de RvC dit jaar, hoe was het ook alweer: “Als je over het verleden gaat praten kan je niks meer met de toekomst doen.” Waarbij nog steeds gespeculeerd wordt of hij het over het jeugdcomplex van Ajax had, of echt over de tijd die nog komen gaat.

Hij zette daarna een heel erg sterke reeks neer, met goede e-mails, inzichtrijke rapporten en een hele hoop originele vragen. Maar in oktober begon hij wat steekjes te laten vallen: hij vergat een attachment mee te sturen, begon over punten die voor een later moment op de agenda stonden, nam een plaspauze terwijl de voorzitter nog geen toestemming had gegeven… En dan was er nog die vreselijke Powerpointpresentatie, die Cruijff in Google docs had gezet, maar waarbij hij er op het laatste moment achter kwam dat er geen internet in de bestuurskamer van Ajax was. We herinneren ons een hevig zwetende Cruijff, rommelend met USB-sticks en LAN-kabels. Dat was pijnlijk.

Van Gelder: Gaat dat invloed hebben op deze vergadering?

Weisglas: Als deze vergadering drie maanden geleden had plaatsgevonden, dan hadden de andere commissarissen geen schijn van kans gehad. Maar zo is de bestuurswereld: de ene week ben je de held, de andere dag de schlemiel. Dat maakt het ook leuk. Toch zet ik mijn geld vanavond op Cruijff – zijn ervaring met Excell gaat de doorslag geven.

Van Gelder: Goed, dank voor nu. We gaan over naar het live verslag vanuit Amsterdam, met Arno Vermeulen en Wim Kieft. Arno?

Vermeulen: Dank, Jack. Welkom hier in de volgepakte bestuurskamer, het is helemaal uitverkocht, supporters, media, veel media, vooral uit het buitenland, want je begrijpt dat iedereen dit bezig houdt, allemaal voor deze absolute kraker. In het publiek ook Wim Jonk samen met Dennis Bergkamp, die in de aanloop naar deze vergadering onafscheidelijk zijn. Het schijnt, maar dat kan ook een gerucht zijn, ik heb het uit de Gay Krant, dat ze in de aanloop naar dit overleg met elkaar naar bed zijn gegaan. Een nieuwe trainingsmethode die sinds het Ajax van de jaren '70 niet meer is gezien. Rigide zou je kunnen zeggen of juist geil, hoor ik anderen zeggen, maar er staat toch ook veel op het spel.

Kieft: Ik kan je vertellen, Arno, ik zit hier toch met een bepaalde emotie, rillingen, ja, rillingen en niet alleen omdat ik vergeten ben een T-shirts onder mijn overhemd aan te trekken. De leden staan klaar op de gang, ze wachten op het teken van voorzitter Rob Been jr. Grote spanning op de gezichten, voor sommigen is dit toch de eerste keer dat ze aan zo’n belangrijke vergadering meedoen.

Vermeulen: En… ze nemen plaats aan tafel. Keje Molenaar schenkt water in voor iedereen, typisch Molenaar, een echte teamspeler. Daarrrrr is het eerste vergaderpunt: wanneer de volgende vergadering zal plaatsvinden. Barry Hulshoff zegt dat hij niet kan in januari; hij gaat verbouwen. Dit leidt tot enige irritatie bij Aron Winter, die nu eigenlijk óók op vakantie had gewild. Hulshoff slaat op tafel, voorzitter Been jr. moet tussenbeide komen… Een waarschuwing voor Hulshoff. Laten we even naar de herhaling kijken… Hulshoff slaat daar inderdaad op tafel, maar we zien hier ook heel duidelijk dat Winter dreigt met zijn glas water te gooien…

Kieft: Daar komt Winter goed weg! We gaan verder met Dick Schoenaker, die vertelt dat hij sinds 1976 niet meer op vakantie is geweest… Ik heb zelf ook…

Arno: En daar! In de hoek! Een deur opent! Johan Cruijff lijkt daar aan zijn warming-up te gaan beginnen, tot grote vreugde van het publiek! Het erelid doet zijn jassie goed, en… Neemt plaats aan tafel!

Vermeulen: Deze vergadering bereikt z’n apotheose, hoe gaan de leden reageren? Cruijff… Been Jr. Cruijff… Molenaar… Winter… Cruijff. Cruijff…. Cruijff nog steeds… Nog altijd Cruijff… Hij is bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!

Vermeulen: Daar gaat Cruijff! Hij haalt metaforen aan! Een hyperbool! Maar dan… Wat een schandalige drogreden van Edgar Davids zeg! Hij staat volkomen uit positie - is niet eens lid van deze raad – maar komt daar op schandalige wijze in op Johan Cruijff, die net aan een fantastische solo bezig was… Wat jij Wim?

Kieft: Schandalig.

Arno: Nu is het echt los hier in Amsterdam. Ja, we zien hier in de herhaling dat Davids - met nieuwe vari-focus lenzen - totale onzin uitkraamt, totaal irrelevant. Wat gaat voorzitter Been jr. doen? Ooooh ja, dat kon je verwachten: hij schorst Davids! Dit is een kanteling in de vergadering, nu heeft Cruijff een veldoverwicht en mag hij bovendien zijn punt afmaken vlak voor de koffiepauze… Cruijff neemt het woord, het publiek houdt de adem in… JA! WAT EEN PRACHTIGE CONCLUSIE, WAT EEN ON-GE-LOF-E-LIJK-E INZICHTEN! DE LEDEN KNIKKEN, ZE ZIJN OVERTUIGD, HET PUBLIEK IS IN EXTASE…

Kieft: Tjonge jonge wat maken we allemaal mee hier. De zege kan Cruijff niet meer ontgaan, wat zit die man ontzettend goed te vergaderen zeg, wie had dit gedacht. Er zijn nog vijf minuten extra te vergaderen vanwege het oponthoud, maar het lijkt erop dat voorzitter Been jr. daar geen behoefte meer aan heeft… EN JA! Daar slaat hij met zijn hamer op tafel, het einde is daar, Cruijff wint overtuigend na een enerverende vergadering, een prachtige avond voor hem en zijn fans!

Vermeulen: Terug naar jou, Jack.

--
Deze tekst werd geschreven voor De Orde Van De Dag, samen met schrijver Abdelkader Benali.

Mail

Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen