Illustratie: Anne Brakema

Eindelijk weten we meer over de moeder van 's werelds machtigste man en is de Toren van Pisa gerestaureerd." />

Illustratie: Anne Brakema

Eindelijk weten we meer over de moeder van 's werelds machtigste man en is de Toren van Pisa gerestaureerd." />
Asset 14

De Mama van Obama

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Graag horen we wat u van deze ambitie vindt. En van de uitvoering. Mailt u ons!

Illustratie: Joost de Haas

Machtige Media

Aasgier en Witteman

Tijdens de uitzending van Pauw en Witteman op 20 april, stelde Paul Witteman in een gesprek met John de Mol dat SBS6 - onlangs door De Mol overgenomen - een wat ordinaire zender is: "SBS heeft zich een beetje ontwikkeld als een platte zender, zo is het ook begonnen, met veel reality en weet ik veel wat voor ordinairs", zei de interviewer met het gebruinde gezicht tegen de media mogul met het geverfde haar.
Al wilde De Mol het niet zo stellen, SBS is inderdaad wat ordinair, met programma’s als Hart van Nederland, dat bericht over mannen die stiekem in kleedhokjes filmen. Maar platte televisie vind je op alle kanalen. Van de hilarische New Kids op Comedy Central tot het hoofdpijnverwekkende Secret Story (waar niemand naar kijkt) op Net 5. RTL spande deze week de banale kroon door ons deelgenoot te maken van de geslachtsdaad van Barbie en Sterretje in Oh oh Tirol.
Dat ook de publieke zenders een tikkie ordinair kunnen zijn bewees het programma van Witteman zelf. Een kwartiertje voordat John de Mol aan tafel schoof, ondervroegen Jeroen en Paul mensen die betrokken waren bij de ramp in Alphen aan de Rijn. De vragen waren niet altijd even verfijnd. Of de emoties erin hakken, of het moeilijk is om aan het werk te gaan en wat voor emoties er toen door ze heen gingen. Winkelmedewerkster Mimi vertelde dat ze bang is. "Bang voor wat, Mimi?"
Ook Mazioum Youssef was aanwezig, een jonge Syriër die zijn vader verloor bij de schietpartij. Het verhaal is nogal mediageniek, omdat het gezin Syrië had verlaten op zoek naar veiligheid. Dus mocht Youssef woensdagavond aan zo’n miljoen Nederlanders met glazige blik vertellen over een zeer traumatische gebeurtenis uit zijn leven. En als hij "Ik kan het op het moment echt niet vertellen, het ging gewoon helemaal mis" stamelde, dan werd er doodleuk gevraagd: "Wat ging er helemaal mis?" De lichte sensatielust die zo nu en dan door het groepsinterview heen sijpelde maakte het item prima geschikt voor de gemiddelde SBS-kijker.
Platheid, reality en ordinaire journalistiek zitten in een klein hoekje. Of een grote.

Door Kelli van der Waals

Zelf

Zonnegod

Wij Nederlanders leven in een klimaat dat gekenmerkt wordt door een lange, slepende winter van kou, ziekte en depressie (en goed, soms wat ijspret), die dan eind maart eindelijk plaatsmaakt voor De Lente, waarna iedereen in het land als maniakken naar buiten rent om halfnaakt in parken en op stranden te liggen, drie maanden lang. Grijnzend als net ontmaagde pubers bereiken we en masse één lange zonneclimax.
De overgang vond dit jaar wel heel plotseling plaats. Het leek alsof we al maanden op onze deurmat lagen te wachten, een picknickkleedje in de ene en een Ray Ban in onze andere bleke vuist geklemd, tot dat eerste zonnestraaltje onze huid zacht kietelde en we massaal de rosé en het stokbrood van zolder konden halen. “Verbrand mij, o Zon!” En dan ook nog een Paasvakantie en straks Koninginnedag! Er worden massaal kinderen verwekt.
Sommige mensen houden er niet van zon als de zon schijnt. Ze vinden het te warm – zoals mijn oma, die niet zo goed kan functioneren bij hoge temperaturen. Of ze zitten liever alleen op hun kamer – wat ’s zomers niet sociaal acceptabel is. Zij bidden alweer voor de winter, maar ze zijn de uitzondering.
Drie-en-twintig graden in april, vier vrije dagen, het is een onverwachts cadeau. De grote vechtpartij in het Amsterdamse Vondelpark leek dan ook vooral ingezet door rancuneuze (want werkende) politieagenten en niet door de gemoedelijke proseccodrinkers. De overheid probeert onze manie in te dammen door de alcoholconsumptie op Koninginnedag te beperken, maar we zijn niet te stoppen en zullen de rest van de lente en de hele zomer lang elk zonnestraaltje omarmen als een lang verloren vriend met wie we altijd al een ongelofelijke seksuele spanning hadden.
Het is alweer bijna herfst.

Door Rutger Lemm

Nieuws in beeld

Toren van Pisa is na twintig jaar uit de steigers.

Illustratie: Anne Brakema

Rolmodel

Yo Mama

In het zaterdagmagazine van de New York Times stond afgelopen weekend een voorpublicatie uit Janny Scotts volgende maand te verschijnen biografie A Singular Woman: The Untold Story of Barack Obama's Mother.
Noch in de kop van het Times-artikel, noch in de titel van het boek, wordt 'de moeder van' bij naam genoemd – het zal ermee te maken hebben dat het verhaal van Stanley Ann Dunham tot nu toe inderdaad grotendeels 'onverteld' is gebleven. Obama's autobiografie, Dreams From My Father, draaide meer om zijn afwezige vader dan om zijn moeder; en de meeste media kwamen niet veel verder dan speculeren over de communistische en islamitische invloeden waaraan Dunham haar zoon al dan niet zou hebben blootgesteld.
Dat daarin nu verandering komt, is, afgaande op de voorpublicatie, erg prettig. Uit het artikel komt een vrijgevochten, gepassioneerde, empathische en intelligente vrouw naar voren, die weigerde onderdeel te worden van de expat community in Jakarta, die het vertikte zich aan te passen aan onzinnige ongeschreven regels, en die het potentieel van haar zoon feilloos in de peiling had. Ze was ook een beetje gek, fel, en spannend – iemand, kortom, die je eigenlijk het liefst als buurvrouw of tante had gehad; al is moeder van de machtigste man op aarde natuurlijk ook niet verkeerd.
Ik zie alvast uit naar het hele boek – en vraag me af of er al boeken over mama Wilders, mama Rutte, of mama Balkenende in de maak zijn.

Door Lynn Berger

Post Scriptum

Crisisbeleid

Dat hedendaagse musea in een identiteitscrisis verkeren is geen nieuws, gezien de eisen waaraan het moderne museum probeert te voldoen. Ze willen toonaangevend en aanwezig zijn, maar geen ouderwets vastgeroest instituut. In de bouwkunst is duidelijk te zien wat de reacties hierop zijn. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, dat aan de vooravond staat van een grondige verbouwing, vulde de monumentale zalen met een tentoonstelling over hedendaagse musea. Hoewel het uitsluitend over architectuur van musea gaat, en er dus vooral maquettes en tekeningen te zien zijn, wordt hier heel duidelijk zichtbaar hoe de mens reageert wanneer zijn identiteit onder vuur ligt.
Enerzijds zijn er grootse gebouwen die om aandacht schreeuwen, zoals het flitsende Denver Art Museum van Daniel Libeskind en de dramatische uitbouw van de Corocan Art Gallery in Washington DC. Deze imposante maquettes worden overtroffen door het megalomane project Het culturele park van de Helleense wereld in Athene. De laatste twee plannen blijken na een rondje op het internet overigens nog verre van realiteit of zelfs helemaal afgewezen. Anderzijds zijn er de vriendelijke gebouwen die communiceren met de omgeving. Zoals het fascinerende ondergrondse Chichu Art Museum in Japan, het lichte Nelson Atkins Museum in Kansas en een - eveneens niet uitgevoerd - museum bij Stonehenge waarbij het bouwwerk en landschap perfect samen vallen. Wie echter goed kijkt, ziet dat de tentoonstelling niet alleen over gebouwen gaat, maar vooral over hoe te reageren wanneer de eigen identiteit ter discussie staat. Door met veel poeha en uiterlijk vertoon om aandacht vragen, of door gelaagd en subtiel proberen de verschillen te overbruggen.
De huidige Nederlandse regering, die uitblinkt in negativiteit en haar eigen identiteit enkel versterkt door verdeeldheid te scheppen, zou eens een kijkje moeten nemen in het KMSK in Antwerpen.

Door Roos Euwe

Mail

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen