Ook in 2018 stond de wereld in brand en dat heeft Hard//hoofd niet onbeschreven gelaten. Wat heeft ons het afgelopen jaar beziggehouden? Hieronder tien hoogtepunten van een jaar discussies, ruzies en gepassioneerde betogen op het redactiekantoor.
25 januari: ‘Op naar het ongemak’
De Groene Amsterdammer sloot 2017 af als ‘het jaar van de schaamte’. Met schaamte is echter niets mis – integendeel; ze kan juist productief zijn, aldus Yoren Lausberg, die aan het begin van het nieuwe jaar een lans brak voor de schaamte in het publieke debat.
22 februari: ‘Gender disappointment’
(Aanstaande) moeders die opbiechtten teleurgesteld te zijn met het geslacht van hun kind – Ruby Sanders zag het in februari overal en nergens langskomen. Ze vroeg zich af: is die publieke biecht werkelijk nodig, laat staan verstandig?
5 april: ‘Wie moet er nu eigenlijk detoxen?’
De digitale detox, wie heeft er inmiddels niet van gehoord? Je internetgebruik tijdelijk aan banden leggen, om een verslaving die op de loer ligt af te wenden. Maar wordt die last zo niet op de verkeerde geschoven, vroeg Sarah van Binsbergen zich af.
3 mei: ‘De sinistere democratie van Mark Rutte’
Eind april was het al onderwerp van gesprek: de afschaffing van de dividendbelasting. Mark Rutte moest zich tegenover de Kamer verantwoorden voor een groot aantal memo’s dat nu weer niet, dan weer wel bleek te bestaan. Daan Steinebach brak zich het hoofd erover: door wie wordt ons land eigenlijk bestuurd?
10 mei: ‘Stop met backpacken’
Backpacken is een van de meest invasieve en disruptieve vormen van toerisme. Met de zomervakantie in het vooruitzicht deed Dylan Meert een verwoede poging jongeren duidelijk te maken: dat backpacken, hou er toch eens mee op!
21 juni: ‘Hoe semantisch getouwtrek een discussie op slot gooit’
Honderden kinderen in de Verenigde Staten zagen de zomer aanbreken van achter slot en grendel, gescheiden van hun ouders als ongewenste vreemdeling. Op rechts-conservatieve platforms woedde ondertussen een bizarre discussie, las Mathijs Hoogenboom.
20 juli: ‘De genen van Stef Blok’
Xenofobie en nationalisme vergoelijkt aan de hand van ons DNA… Stef Blok deed tijdens het zomerreces een pseudowetenschappelijke duit in een gevaarlijk zakje, waar hij al snel om werd bespot. Echter, uitspraken als die van Stef Blok worden aan de lopende band gedaan, aldus Julius Koetsier.
31 juli: ‘De Nederlandse klimaatwet is helemaal geen klimaatwet’
In de zomer van dit jaar werd wederom hitterecord na hitterecord gebroken. Overheden wereldwijd blijven met doelstellingen komen om klimaatverandering tegen te gaan, maar keer op keer zijn die weinig geruststellend, laat Esha Guy ons inzien.
4 oktober: ‘Mein feministischer Kampf’
Drie wetenschappers wisten feministische academische platforms zover te krijgen neppapers van hen te plaatsen. Het duidt op een schrijnend gebrek aan realiteitszin, stelde Wiard van der Kooij.
6 november: ‘Nederlandse journalisten herkennen fascisme niet’
Op 1 januari 2019 (morgen dus al) zal Jair Bolsonaro aantreden als president van Brazilië. Hij verheerlijkt het dictatoriale verleden van zijn land en noemde de komst van zijn dochter na vier zoons ‘een moment van zwakte’. Nederlandse media schrijven veel te verzachtend over zijn verkiezing, stelde Naomí Combrink vast.