Asset 14

Solo: A Star Wars Story

Alsof er nog niet genoeg prequels bestaan in het Star Wars-universum, wordt in Solo: A Star Wars Story het verhaal van de jonge Han Solo verteld, die al vechtend en smokkelend piloot Chewbacca en gokker Lando Calrissian ontmoet. Een kolfje naar de hand van Star Wars-ingewijden, of leuk voor nieuwkomers? Eindredacteuren Lotte Akkerman en Eva van den Boogaard keken met redacteur Julius Koetsier en waren het niet altijd met elkaar eens.

Eva: Ik heb het gevoel dat ik niet zo veel recht van spreken heb als Star Wars-leek.

Lotte: Ik ben juist daarom benieuwd naar jouw kijkervaring.

Eva: Ik vond het vermakelijk maar had ook het gevoel te kijken naar iets wat ik in een traditie moest plaatsen die ik niet ken. Het leek mij bijna een parodie op hedendaagse actiefilms.

Julius: Hoezo dat?

Eva: Omdat er snel over essentiële problemen heen werd gestapt. Ik dacht steeds: wanneer raken ze in paniek? Wanneer krijgen ze een keer goed ruzie en is het allemaal niet leuk meer? Zelfs tijdens crisismomenten was er nog een gekunsteld heldendom te zien.

Lotte: Daar speelt de kwestie van de prequel. Het kán niet helemaal verkeerd lopen, want Han Solo heeft al in zeven andere films gespeeld die na deze komen.

Julius: Bij een goede actiefilm zijn beslissingsprocessen belangrijk, en is ook van belang dat er ergens een grens zit aan de mogelijkheden.

Eva: Die grens ontbrak hier.

'Ik vind Star Wars überhaupt geen actiefilms. Ik vind het altijd meer romantische komedies'

Lotte: Actiefilms zijn in z’n algemeenheid synoniem voor onbegrensde mogelijkheden, denk ik. Geen enkel mensenlichaam overleeft de actie die het moet doorstaan in zo’n film.

Julius: Ik denk het niet. In de beste actiefilms is het juist heel duidelijk waar de grens ligt. Die ligt natuurlijk meestal verder dan in de werkelijkheid, maar als hij er niet is wordt het niet spannend.

Lotte: Het gaat nu wel over actie, maar ik vind Star Wars (als we Solo daaronder willen rekenen) überhaupt geen actiefilms. Ik vind het altijd meer romantische komedies.

Eva: Vonden jullie Solo iets toevoegen aan de rest van de Star Wars-films?

Julius: Nee, eerder wegnemen.

Eva: Vond jij de film niet spannend?

Julius: Neuh, maar dat had niet met de actie te maken. Meer met het feit dat Han nooit een doel heeft waar hij om geeft.

Lotte: Maar dat is de essentie van Han!

Julius: Ja precies, daarom is hij een heel geschikt bij-personage. Maar een hele film over die cynische kerel toen-ie nóg cynischer was, dat wordt moeilijk.

Lotte: In die zin is deze film echt een bij-film; niet een die zich gemakkelijk apart laat kijken.

Julius: Als ik hem zag zonder voorkennis zou ik hem niet minder leuk vinden dan nu denk ik. Misschien zelfs leuker. Want al die verwijzingen naar wat nog moet komen werkten mij enorm op de zenuwen.

Lotte: Ik moest daar wel aan denken Eva, dat jij alle voorkennis niet hebt. Daardoor werd ik me heel bewust van de momenten waarop je die nodig had als kijker.

Eva: Ja, daar had ik soms wel last van. Hoewel ik Chewbakka meteen al heel leuk vond. Dat was een lichtpuntje.

Julius: Die hoort ook leuk te zijn.

Lotte: Ja dat hoort! Je bent geslaagd voor je Star Wars-examen!

Julius: Hoewel je Chewbacca fout spelt. Maar dat maakt niet uit!

Lotte: Leuk om te zien dat Chewie ook een slechte kant had, daar in het begin in die modderpoel.

Eva: Ja dat was leuk, dat-ie eigenlijk een goedaardig monster is.

Julius: Ik vond dat zo'n irritante scène. Ik doe het er niet om Lotte, het met je oneens zijn.

Lotte: Ik ook niet. Ik denk dat wij gewoon heel andere verwachtingen hebben.

Julius: Je weet al dat Han in die put Chewbacca gaat ontmoeten (als je de eerdere films gezien hebt). Dan hebben ze nog een hele vechtscène, terwijl je weet dat ze vrienden worden.

Eva: Dan is de verrassing ver te zoeken kan ik me voorstellen. Ik vond het wel een leuke wending.

Julius: Als je het niet weet is het leuk, ja. Dan is de frisse blik aan te raden.

Eva: Had jij ook romantische komedie-gevoelens Julius?

Julius: Niet echt bij deze. Tussen Lando en Han had misschien iets kunnen bloeien. Maar je weet dat dat niet gaat gebeuren natuurlijk.

Lotte: Nou, maar Lando en L3!?

Eva: Ja dat was wat zeg! Ik vond het charmant dat L3 zo politiek geëngageerd was.

Julius: Ik vond dat heel vervelend.

Lotte: Dat lag er wel heel dik bovenop ja, deze geef ik Julius.

Eva: Vond je ook iets wél leuk aan de film Julius?

Lotte: Ja, daar ben ik ook benieuwd naar.

'Het Star Wars-fanschap is iets heel fragiels'

Julius: Donald Glover (Lando) vond ik oké, en Alden Ehrenreich (Han) ook wel. Zou jij jezelf een Star Wars-fan noemen, Lotte?

Lotte: Enge vraag. Maar ik denk het wel ja. Jij mij?

Julius: Als jij jezelf zo noemt, noem ik je ook zo. Ik mezelf niet echt, hoor.

Eva: Dus we hebben een fan, een niet-fan en een leek. Gevarieerder kan niet.

Lotte: Het Star Wars-fanschap is iets heel fragiels. Omdat er nooit fans blij zijn met de nieuwe films.

Julius: Veel mensen waren blij met The Last Jedi. Toch? Ook veel mensen helemaal niet, maar die mensen moet ik niet.

Lotte: Ik was blij hoor!

Julius: Star Wars-fans die The Last Jedi waardeloos vinden, vinden dat vaak omdat de cast te divers is en de film te weinig nostalgisch. Hoewel ze dat eerste altijd verhuld zeggen.

Lotte: Maar iedere Star Wars-film is als een boekverfilming: veel mensen hadden er een ander idee bij. Ik kan daar niet moeilijk over doen, dat maakt mijn fanschap denk ik anders dan dat van de ontevreden fans.

Julius: Ja. Daarom is het fijn om niet met harde eisen een Star Wars-film in te gaan.

Lotte: Inderdaad gaan harde eisen en Star Wars niet samen.

Julius: The Last Jedi was een aangename verrassing, prachtige shots, sterke actiescènes. Dan is Solo een pure nostalgie-trip zonder iets toe te voegen. En lelijk bovendien.

Lotte: Haha. Wat vond je lelijk?

Julius: De kleuren! Alsof er modder op de lens zat. En nul contrast. Scènes zijn helemaal blauw of bruin of gelig. Alles grauw. Donker.

Eva: Ja ik kan me vinden in dat modder-op-de-lensgevoel.

Lotte: Er waren geen mooie, vrolijke planeten nee. Eva, ik vraag me af, maakt dit je nieuwsgierig naar de rest van Star Wars?

Eva: Ehm, niet heel erg. Ik vond Chewbacca leuk maar verder was het ook wel veel gestress en gedoe. Ik ga daar vast fans mee voor het hoofd stoten.

Julius: Haha. Ja, gedoe is het.

Lotte: Dat hoort wel een beetje bij de films - er is altijd iets mis.

Eva: Wanneer iets helemaal verkeerd gaat of dreigt te gaan, doet iedereen daar heel oké over. Misschien zoek ik te veel drama, maar daardoor vond ik het een soort parodie. De meeste emoties zaten nog in dat kaartspel vond ik. Dat vond ik de leukste scènes (op Chewie na).

Julius: Oh, dat vond ik ook zo'n stomme scène!

Lotte: Echt niemand zit hier op één lijn.

Julius: De hoofdpersoon wint alleen omdat-ie een goede hand heeft. Dat is toch geen drama. Han wint puur door geluk, niet door vaardigheid. Dat stoort me.

Lotte: Maar dit is toch een definitie van het personage Han Solo? Puur door geluk, niet door vaardigheid.

Julius: Vind ik niet. Solo is best vaardig.

Lotte: Als piloot wel. In de liefde niet. Nog even over die liefde hè. Lando en L3; ik las ergens dat we dat kunnen zien als een omarming van panseksualisme. Zagen jullie dat erin?

Julius: Er wordt naar gehint dat ze het met elkaar gedaan hebben. Maar dat de scenaristen nu zeggen dat Lando panseksueel is vind ik opportunistische onzin.

Lotte: Maar prequels zijn überhaupt opportuun.

Julius: Nou, de scenaristen hebben achteraf gezegd dat Lando panseksueel is. Terwijl dat in de film niet duidelijk wordt. Ik vind: jouw beurt is voorbij, schrijver.

Lotte: Haha, je hebt gelijk. Da’s zeer opportuun. Ik hoop dat een cultuurhistoricus over honderd jaar deze films en hun context gaat onderzoeken. En dan uit die films en hun ontvangst allemaal informatie over het verleden haalt.

Julius: Daar zou ik wel op rekenen. Wat dat betreft is dit een interessante. Dat politieke activisme van L3, ook een sign of the times.

Eva: Ja vond ik ook. Terwijl de rest van de film een vrij gedateerd karakter heeft.

Lotte: De samenkomst van geschiedenis en toekomst in deze films vond ik heel bijzonder. Die scène waar ze willen ontsnappen van die nare eerste planeet, dat was echt een Amerikaans plaatje van een Sovjetvliegveld. Met een beetje 1984. En die oorlog was precies WOI.

Julius: Ja. Ook geschoten als een WOI-film.

'Wat anders: dat Chewie zo oud is hè? 190!'

Lotte: Politiek correct was het ook eigenlijk hè? Met die robotliefde en robotrechten?

Eva: Het was een heel politiek correcte film. In veel opzichten.

Julius: Het soort politieke correctheid waar The Last Jedi wat mij betreft onterecht van beschuldigd werd. De diversiteit van de cast werd door sommigen gezien als 'politiek door de strot duwen'.

Eva: Oeh dat is een riskante beschuldiging.

Julius: Terwijl niemand in die film er verder een punt van maakt. Ik weet niet eens of racisme wel bestaat in het Star Wars-universum.

Eva: Die mensen op dat arme eiland waren wel allemaal zwart geloof ik, wat ik een gekke hint naar het arme platteland van Afrika vond.

Lotte: Ja, daar was een bedoeïenen-stereotype gaande.

Julius: Irritant dat het Star Wars-beeld van een ontwikkelingsland moet voldoen aan het aardse beeld ervan.

Eva: Ja heel vreemd!

Julius: Alsof we ons geen witte hongerige arme mensen kunnen voorstellen.

Lotte: Helemaal mee eens. Dat is ook zo gek aan de Star Wars-films, die punten waarop ze aan ons aardse leven vastzitten. Wat anders: dat Chewie zo oud is hè? 190!

Julius: Ja!

Eva: Dat vond ik ook een giller.

Julius: Erg was wel dat Han hoorde hoe Chewbacca heet en dan zegt: 'Dat is te lang, je krijgt een bijnaam van me.' Alsof wij dan denken: 'oooh, dus dáárom heet-ie Chewie!'

Eva: Dat was erg overbodig. Zelfs voor mij was dat te obvious.

Lotte: Han is gewoon een heel monosyllabe man. Maar nee, het was liever geweest als Han langzaam was overgegaan tot de koosnaam.

Julius: De film stikt van de verklaringen voor dingen in de eerdere films die geen verklaring behoeven. Dat is wat er meestal misgaat in een prequel.

Lotte: Kunnen we op basis van de dingen die we vinden missen, Eva een andere Star Wars-film aanraden?

Julius: Nou, ik zou gewoon beginnen bij Star Wars, de eerste.

Lotte: (Julius bedoelt deel IV). (Dat is verwarrend).

Eva: Ben jij het daarmee eens Lotte?

Lotte: Nee ik ga voor de nieuwe trilogie (betere prequels dan Solo), deel "I": The Phantom Menace. Voor de romkom-levels.

Julius: Oh echt? Dat vind ik de enige in de reeks nóg saaier dan Solo.

Lotte: En voor Padmé Queen of Naboo. Ik denk dat het aansluit bij wat Eva miste in deze.

Eva: Ik ben wel geneigd voor de romkom-vibes te gaan.

Julius: Maar die zitten toch ook in Star Wars en The Empire Strikes Back? Met Han en Leia en Luke?

Lotte: Zeker, mooie driehoeksverhouding. Maar niet hetzelfde als Anakin en Padmé. Ik vind Luke namelijk eiig en Han vervelend - dat helpt het liefdesverhaal niet. En ik geniet heel erg van hoe zij wordt opgetuigd met kapsels en gewaden - echt kunstwerken.

Eva: Daar word ik enthousiast van.

Lotte: Goed, een aantal conclusies: Eva is niet per se geprikkeld om meer Star Wars te kijken, Julius en ik moeten nooit samen een Star Wars-film kijken, Solo is geen heel goede film, maar wel interessant materiaal voor de historicus van de toekomst. En poets die lens, Ron!

Julius: En maak geen prequel over een bij-personage dat nooit ergens om gaf in de eerste films. Want dan heb je geen verhaal.

Lotte: Nog één ding dat ik echt héél flauw vond: hoe die 1984-douanebeambte de naam 'Solo' bedacht. Terwijl hij wazig in de verte staarde.

Julius: Ja! Toen dacht ik al, oei, dit wordt niks.

Eva: Dat vond ik ook flauw.

Lotte: Hè, gelukkig, zijn we het daarover eens.

Solo: A Star Wars Story is nu te zien met:

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
Lees meer
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen