Ik weet niet of het een stille hint van mijn ouders was om mij ‘Logicomix’ cadeau te doen voor mijn verjaardag. ‘Je bent beroerd in wiskunde, altijd al geweest, doe er wat aan,’ zou de hint dan zijn. En om dan een strip te krijgen over de grondbeginselen van de moderne logica en wiskunde, lijkt wel een erg vernederend gebaar.
Maar Logicomix, een wereldwijd succes van een Griekse auteur, tekenaar en computerdeskundige, is allerminst vernederend, en bovendien uiterst leerzaam. In een onderhoudende en subtiele raamvertelling wordt de lezer aan de hand van een lezing van Betrand Russel de zoektocht naar de ‘fundamenten’ van de wiskunde uitgelegd, die in de loop van de negentiende eeuw begon en midden twintigste eeuw eindigde met de zogenaamde ‘onvolledigheidstelling’ van Kurt Gödel.
Aan het eind wordt ook nog even uiteengezet hoe doet dit alles bijdroeg aan de uitvinding van de computer en daarmee heb je als eenvoudige alfa dan gratis en voor niets een hele stoot bèta-kennis opgedaan, zonder dat je stoffige wiskundeleraar allerlei saaie formules op het bord staat te kalken.
Niet dat ik er nu echt iets van begrijp, van die formules, maar ik kan tenminste weer een beetje beter bluffen als iemand over Hilbert, Frege, Poincaré of Cantor begint.