Beeld: beeldredactie

Rimpels, wat moeten we ermee en hoe komen we ervan af? Brankele legt uit." />

Beeld: beeldredactie

Rimpels, wat moeten we ermee en hoe komen we ervan af? Brankele legt uit." />
Asset 14

Rimpels

Beeld: beeldredactie

Niet dat ze er zelf al last van heeft. Maar toch, Brankele vraagt zich af waarom mensen rimpelen. En helpen alle middeltjes die we op ons gezicht smeren om rimpels te bestrijden?

De wetenschap en technologie streven er voortdurend naar ons ouder te laten worden, terwijl de mensheid er alles aan doet jong te blijven. De televisie wordt gedomineerd door reclames van de anti-aging business en liedjes over “forever young”, en ondertussen staan zelfs pubers al fervent antirimpel-crèmes op hun nog pukkelige gezichtjes te smeren. Strak staat gelijk aan jong staat gelijk aan begerig en veelbelovend, dus hoe gladder je huid hoe rimpellozer je toekomst. Begin twintig en de paniek slaat al toe. Met vriendinnen klagen we, ons voor de spiegel verdringend, over de rimpels die zich op onze frêle voorhoofdjes beginnen af te tekenen. We zijn nog steeds jong en fruitig maar de verandering van perzik naar sinaasappel is al ingezet. Onze vervolgens uit paniek gefronste wenkbrauwen doen het proces natuurlijk slechts versnellen. Waarom gaat je huid rimpelen en hoe kom je er van af?

Er bestaan verschillende soorten rimpels: de fijne lijntjes worden veroorzaakt door een afnemende elasticiteit van je huid wegens ouderdom, overmatige blootstelling aan de zon of roken. Daarnaast heb je de voorhoofdsfronzen en kraaienpootjes, die worden veroorzaakt door al dan niet bewuste samentrekkingen van je huidspiertjes. Zo een rimpel is eigenlijk een onbewuste tetanus – continue aanspanning – van een huidspier.

Roken, zon en stress

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen die samen zorgen voor verweer en toevoer van voedingsstoffen. In de diepere lagen bevindt zich veel collageen, een eiwit dat onderhuidse netwerken vormt en zo voor stevigheid en soepelheid zorgt. Deze netwerken worden bij elkaar gehouden door elastinevezels, die het mogelijk maken dat de huid weer elastisch uitdeukt nadat je er op gedrukt hebt. Op jonge leeftijd worden veel collageen en elastine aangemaakt, maar deze productie neemt gestaag af naarmate we ouder worden. Bij gebrek aan ferm en verend binnenwerk wordt de huid daardoor slapper.

Door roken vernauwen de bloedvaatjes in je huid, waardoor er minder toevoer van zuurstof en voedingsstoffen mogelijk is en de kwaliteit van de huid afneemt.
Ook de veerkracht van elastine neemt af met ouderdom; een effect dat wordt versterkt door UV-straling. Vandaar dat van die oranjegebruinde campinglieden die niets anders doen dan met armen en benen wijdgespreid de zon op zich laten neerdalen, vaak overdadig veel rimpels hebben. Dit is overigens ook de reden dat mensen met een donkere huidskleur minder snel rimpels krijgen: doordat er veel pigment in hun huid zit wordt deze beter beschermd tegen UV-straling.

Hoe kan het dat bijvoorbeeld de nieuw gekozen president van Amerika na zijn eerste ambtsjaar een onevenredig verouderd gezicht gekregen heeft? Stress - en laten we aannemen dat de gemiddelde president daar toch wel in zekere mate mee te maken krijgt - zorgt voor veroudering van de huid. Het stimuleert namelijk de afgifte van cortisol, een stresshormoon, dat op zijn beurt de aanval opent op collageen. Hoe meer stress, hoe minder elasticiteit en stevigheid, hoe meer zakkerige rimpelachtige flubberhuid. Dus probeer die overdaad aan levensdruk te beperken.

Waterrimpels

Nog een heel ander soort is de waterrimpel. Een van de verschrikkelijkste dingen aan in bad zitten is het krijgen van rimpelvingers. Na een minuutje of tien ondergedompeld te hebben gezeten begint je handoppervlakte eruit te zien als een glooiende zandberg in de Sahara net nadat er een slang zijwaarts vanaf is gegleden. We leggen eigenlijk de tegenovergestelde weg af van een rozijntje dat in het water ligt: die zwelt op tot het formaat druif, terwijl wij na weken tot een verschrompeld vruchtje verworden.

Bij een langdurig waterverblijf absorbeert de buitenste laag van je huid water en weet dat niet helemaal gelijkmatig te verdelen. Vandaar de hobbels. Een andere theorie is dat het water bij binnenkomst de inwendige balans zodanig verandert dat de bloedvaten in je hand zich gaan samentrekken en daarbij de huid naar binnen zuigen. Hoe dan ook zijn deze huidplooiingen slechts tijdelijk van aard.

Botox

Gelukkig voor hen die zich bevinden in de lastige spagaat tussen ouderdomsschmerz en jeugdigheidssucht, is er Botox. Botulinum toxine is een zenuwgif dat door een bacterie geproduceerd wordt en naar hartenlust in voorhoofden en om lippen heen gespoten wordt. Het vult rimpels niet op maar schakelt een bepaald eiwit uit dat de communicatie tussen zenuwcellen verhindert, waardoor spieren zich niet meer kunnen aanspannen. Oftewel, het verlamt je gezichtsspieren plaatselijk zodanig dat er geen rimpels meer gevormd kunnen worden. Vandaar de karakteristieke uitdrukkingloze leegte die ermee gepaard gaat: in het gezicht van een Marijke van Helwegen kan geen enkele spier zich nog verrekken. Woede en euforie zijn gedwongen zich te verzoenen in één effen geheel.

Het kan ook gevaarlijk zijn trouwens: als het gif niet goed gezuiverd is kan het uitlopen en zich bijvoorbeeld richting ogen verplaatsen. Dan heb je vijf tot zes maanden de tijd – totdat het gif uitwerkt – om een schoonheidsslaapje te doen. Naarmate men langer in de Botoxtrein zit, blijf het effect langer aanhouden, voornamelijk omdat de huidspiertjes steeds slapper en dunner worden door stilstand.

Crème de la crème

Als je het injecteren van collageen te ver vindt gaan, kan je je storten op alle crèmes die om het hardst pretenderen alle plooien uit uw prachtige gezicht weer glad te kunnen strijken. Maar werken die krengen wel? De enige stof die echt werkt, vitamine A-zuur, is alleen op recept te verkrijgen voor de behandeling van acné. Er zijn wel stoffen die de collageenproductie kunnen stimuleren en daardoor de elasticiteit van de huid bevorderen. Ook kan je dode huidcellen verwijderen met behulp van een flinke scrub. Maar ze zullen niet alle kreukels kunnen ontvouwen. Het beste advies voor het in de plooi houden van uw gezicht blijft nog altijd: goed slapen, eten, reinigen en weinig roken, stress en luchtvervuiling.

Voor mannen die op zoek zijn naar een wat indrukwekkender charismatisch uiterlijk is het wellicht een idee de rimpelvorming een handje te helpen door enorm veel te roken, lachen en stressen in de volle zon. Een baantje als tabaksplantage-manager in de Tropen wellicht?

Mail

Brankele Frank

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen