Zin in ongestelde vrouwen, twijfels over de democratie of een newsfeed vol etenfoto's? Mees weet raad." /> Zin in ongestelde vrouwen, twijfels over de democratie of een newsfeed vol etenfoto's? Mees weet raad." />
Asset 14

Rode vlag

Het leven is nog altijd zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. Gelukkig is Mees er om in haar vragenrubriek de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende keer antwoord: mail naar mees@hardhoofd.com of vul onderaan het anonieme formulier in.

Lieve Mees,
Twee jaar geleden kwam ik van vakantie thuis, toen ik tot mijn ontsteltenis een nest net uitgekomen duiveneieren op mijn balkon vond. Ondanks dat die mormels er uit zagen als een combinatie van een alien en Predator, ging het mij net te ver ze te vermoorden, en heb ik ze getolereerd tot ze uit konden vliegen. Sindsdien is het elke lente raak. Koerend, ketsend en eitjes leggend terroriseren ze dan mijn balkon. Ik heb netten geprobeerd maar die waaien kapot, en ijzeren gaas, maar daar weten ze precies de gaatjes in te vinden. Nu jaag ik ze gewoon elke keer weg. Helaas ben ik ook wel eens niet thuis en blijkt dat genoeg om ze de kans te geven zich weer voort te planten (het eerste eitje is afgelopen week verwijderd). Mees, kun je mij vertellen hoe ik die duiven voorgoed van mijn balkon krijg? Veel dank,

A

L.S.
Hoe prachtig het imago van de vredesduif ook is, de duif als vliegende rat is een beeld dat nog hardnekkiger is. Ik kan het weten. Laatst dineerde ik op sjiek en kreeg ik in ruil voor bakken met geld een stuk duif op mijn bord. Met een strak gezicht deed ik alsof ik niet gruwelde van het idee. Ik eet tien keer zo lief een stuk volgestouwde lever. Excuus, ik dwaal af. Duivennesten dus. Ik begrijp dat je geen net wilt. Een hele zomer onder een klamboe slapen is al wat verstikkend, laat staan dat je hele leven zich afspeelt binnen een web. Ik heb speciaal voor jou gedaan wat ieder mens met een probleem doet: ik heb zo veel mogelijk fora afgestruind. Zelfs het Fok!-forum, de gruwel der interwebz, heb ik aangedaan. Er zaten een paar creatieve oplossingen bij (een luchtbuks met azijn, een voetbal op het nest leggen), maar wat mij een goeie leek is de elektronische vogelverjager. Een apparaatje dat je bij de dierenwinkel koopt en dat het wapperende geluid van een adelaar of iets dergelijks nabootst, waarna de rotbeesten wel twee keer nadenken voor ze hun gore telg op jouw balkon durven groot te brengen. Roekoe!

------------------------

Lieve Mees,

De Facebook-identiteiten van twee van mijn vriendinnen ergeren mij nogal. De een plaatst graag zwoele foto's van zichzelf online, de timeline van de ander lijkt een onophoudelijke geile mensen-parade die schreeuwt 'O mijn god wat ben ik op veel feestjes!!!'.
In persoon storen deze vriendinnen mij allerminst, maar ik merk dat hun Facebook-identiteit hun 'in person'-identiteit overschaduwt. Ik heb helemaal geen zin om af te spreken met iemand van wie ik telkens ongevraagd zwoele foto's zie en ik hoef ook niet te worden bijgepraat over al die feestjes.
Kan ik hen aanspreken op dit gedrag? En zo ja, hoe dan?

Veel dank en liefs,
V. uit U.

L.S.
Ja! In godsnaam, ja! Spreek ze aan! Sommige mensen moet echt nodig een spiegel voor hun snufferd gehouden worden, en daar zijn vrienden voor. Als ik geen vrienden had gehad, had ik hoogst waarschijnlijk goedkope haarextensions in mijn haar, droeg ik lakleren stripper heels, was ik voor de tiende keer met dezelfde eikel in bed beland, en wist ik nog steeds niet hoe ik die zwarte haren op mijn kin moest verwijderen. Nu heb ik gelukkig mijn eigen haar, ga ik niet (zo vaak) met sukkels in zee, en komt een lieve vriendin elke week met een pincet mijn snorharen wreed edoch met liefde uitrukken. (De stripper heels zullen ze uit mijn koude dode handen moeten wrikken.) Wees die vriendin met de pincet en zeg tegen je vriendinnen dat ze zich hebben laten gaan. Het is mooi geweest, de tijd dat we tof deden over naar feestjes gaan, stamt namelijk uit de fase dat we dolblij waren dat we op onszelf woonden en onze moeder niet zei hoe laat we thuis moesten komen. Zeg tegen ze dat wanneer ze zich zo blijven gedragen, zij diegenen worden die iedereen uit zijn of haar timeline heeft verwijderd. En wie wil nou zo’n persoon zijn?

------------------------

Hey Mees,
Allereerst wil ik je complimenteren met deze rubriek. Behalve dat je het leuk doet, vind ik ook oprecht dat je het heel goed doet. Ik denk weleens dat sommige brieven nep zijn, maar je gaat er toch serieus mee om en dat vind ik bewonderenswaardig. Wat mijn eigen vraag betreft: ik heb een vriendin die ik graag bef. Dat is op zich geen probleem natuurlijk, ware het niet dat ik het verschrikkelijk opwindend vind om haar te likken als ze ongesteld is. Zij vindt dit vies en onhygiënisch, maar voor mij is de geur en de substantie van haar opwinding in die tijd van de maand het geilste dat er is. We gaan al best lang samen en het duurde ook even voordat ik het durfde te vertellen. Helaas wil ze het liever niet hebben. Ik heb er echter heftige fantasieën over en vraag haar niet om daarna met me te zoenen ofzo – hoewel me dat ook erg opwindend lijkt, maar dat terzijde. Ik ben bijna ten einde raad, want wil haar niet kwijt en wil haar ook niks tegen haar zin laten doen. Ik heb zelfs al bedacht om ervoor naar een prostituee te gaan, maar dat vind ik wel een heftige stap. Wat zou jij doen?

xM

L.S.
Dank je. Uiteraard beantwoord ik alle vragen alsof ze oprecht zijn gesteld, dus ook die van jou, oh schipper op de Rode Zee. Over seks tijdens de ongesteldheid zijn de meningen verdeeld (zoals ze over zowat alles behalve de missionaris verdeeld zijn). Sommigen vinden het goor, sommigen vinden het normaal en prima, sommigen vinden het lekker. Zoals vrouwen die door een orgasme van hun menstruatiepijn worden verlost. Of jij, die houdt van de geur en smaak. Ieder zijn meug! Het is echter begrijpelijk dat een vrouw hier ambivalente gevoelens over heeft. Omdat we elke maand bloeden, vinden wij het aan de ene kant heel natuurlijk. Soms voel je echter ook de andere kant van ongesteld zijn: een lijf vol van bloedslijmproppen en krampen. Niet echt sexy time dus. Aangezien je een open en liefdevolle relatie lijkt te hebben waar dingen in besproken worden: misschien kunnen jullie als compromis eerst onder de douche en daarna samen de ietwat verwassen maar nog lichtrode vlag uithangen? Ik betwijfel trouwens of je je gerief zal vinden bij een prostituee. Ik heb het idee dat je juist extra intimiteit met je geliefde opzoekt. Wat bij haar opwindend is, is bij een hoer misschien gewoon de bloedende kut van een vreemde.

------------------------

Lieve Mees,
Onlangs zaten een paar Nederlandse vrienden en ik te discussiëren toen één van ons opmerkte dat hij nog nooit had gestemd omdat hij “geen vertrouwen had in politici in het algemeen” en “dat het niet uitmaakt waar je op stemt, want het resultaat is toch hetzelfde”.
Ik ben zelf ook geen fan van ons systeem en een anarchist in hart en nieren, maar hoe overtuig je zo iemand van het feit dat stemmen je plicht is in een democratie?

Liefs, DD

L.S.
Churchill zei ooit: “Het beste argument tegen democratie is een gesprek van vijf minuten met de gemiddelde kiezer.” Waarom zei hij dit? Waarschijnlijk geeft de opmerking van je vriend je alvast één van de mogelijke antwoorden. Een ander mogelijk antwoord is, uiteraard, de gemiddelde PVV-stemmer. Het is een moeilijk dilemma: hoe kun je als weldenkend persoon kritiek hebben op de huidige orde, als je hoe dan ook deel uitmaakt van diezelfde maatschappij? Ik zal het je zeggen: in ieder geval niet door niets te doen, je schouders op te halen en een gat te graven waar je je kop in kunt stouwen. Als iedereen er zo over dacht als je maat, was Obama nooit verkozen. Tuurlijk, hij heeft het verschrikkelijk moeilijk in zijn eerste ambtstermijn, maar langzaam – maar zeker! – is er sprake van verandering. En wij, als kiezers, helpen daar aan mee. Hoe zeer je ook kan balen van de democratie, een weloverwogen stem is honderd keer meer waard dan geen stem. Of eigenlijk, precies één keer meer. Denk hier over na. Claimen dat alle politici hetzelfde zijn en niets klaarspelen is niet rebels. Het is lui, en onnozel. In elk geval geeft het je geen enkel recht te klagen over de huidige stand van zaken. WWIK kwijt? Bummer! Zorgverzekering drie keer zo duur? Balen! Racistische regering? Helaas! Aan jou heeft het niet gelegen. Of... juist wel?

------------------------

Hoi Mees,‬‬
Ik ben een vleeseter pur sang. Zoek vleeseter op en je ziet mijn naam; Mick Johan. Of het biefstuk is van een dagelijks liefdevol toegesproken koei, opgegroeid op de aller moeilijkste bioboerderij of een veertig jaar lang houdbaar rubberen lapje van de McD: ik hou van vleesch. Van de C1000 kiloknaller tot de zwezerik van de kalf, I'm lovin’ it.
Normaliter heb ik het daar niet over, want ik vind dit gewoontjes en wat kan het iemand anders rotten wat ik naar binnen werk. Anderen denken daar echter totaal anders over en delen via de digitale snelweg aan de lopende band hun voedsel waarvan de belangrijkste eigenschap is dat het niet van een lopende band komt. Vegetariërs, veganisten, liefhebbers van de biologische dynamiek: stuk voor stuk lijken ze niets interessanters mee te maken dan het moment waarop er weer iets in de praatmond geschoven kan worden. De digitariërs brengen ons terug naar de tijd waarin het enkel ging om de volgende maaltijd. PREHISTORISCH! Begrijp me niet verkeerd, ik vind het echt goed als mensen bewuster eten, milieu, tofu en alles, maar waarom the fuck moeten mijn ogen het ook vreten? Ik heb mijn buik er vol van!

Groetjes
of
Toedelie
of
Alvast bedankt,

Mick Johan.

L.S.
Oh man, de alomtegenwoordige etensfoto’s, praat me er niet van. Als ik nog één keer de Oesterfoto tegen kom, doe ik iemand wat aan. “KIJK IK EET OESTERS IN CAFÉ GEORGE EN IK HEB ER ZELFS EEN FLES CHAMPAGNE BIJ BESTELD WANT IK LEEF GROOTS EN BOURGEOIS EN MEESLEPEND WACHT IK GA NU EEN GIN-TONIC BESTELLEN.” Oké, je eet graag schelpdieren. Ik ook. Dus? Ik ben trouwens ook niet geënteresseerd in een foto van je net bezorgde bio-doe-het-zelf-pakket. Of in je veganistische linzensoep. Foto’s van eten posten is een beetje het beeld-equivalent van de ‘Zo, even lekker een kopje koffie drinken in het zonnetje……’-statusupdate; inspiratieloos en met een entertainmentwaarde van 0,001. Ik heb geen Instagram, maar ik heb een vermoeden dat heel die applicatie gevuld wordt door gebruikers die elk snotje dat ze hebben uitgepulkt fotograferen en plaatsen voordat ze het opeten. Een soort digitale diarree, met een minder markante maar minstens zo penetrante geur. Waar het om gaat bij de etensfoto’s is natuurlijk niet het eten zelf. Men wil niet uitdragen: ik eet. Men wil zeggen: ik eet op stand (en jij zit op de bank met je laptop en een magnetronmaaltijd. Of: ik eet geen dier (en jij wel, barbaar). Of: mijn vriendje kookt dit voor mij (en wat doet die lapzwans van jou de hele dag?). Het is een laffe vorm van opschepperig gedrag. In godsnaam, zet je Dior zonnebril op en stap in je cabrio met je iPod en je iPad en je iPhone. Eet vier dozijn oesters. Zuip tien flessen chablis. Maar deel ze echt met je vrienden. En niet met een website.

------------------------

[contact-form 2 "L.S."]

Mail

Ava Mees List

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen