Kun je tegenwoordig een gezonde relatie onderhouden zonder elkaar met vloeistoffen in te smeren?" /> Kun je tegenwoordig een gezonde relatie onderhouden zonder elkaar met vloeistoffen in te smeren?" />
Asset 14

Sploshing

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar tweewekelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mail naar mees@hardhoofd.com of vul onderaan het anonieme formulier in.


----

Beste Mees,
Wanneer worden jongens mannen? Ik vind echte mannen tegenwoordig veel aantrekkelijker dan 'jongens' van 20-25 jaar oud. Helaas neigt mijn vriend meer naar jonge(man) dan naar echte man. Moet je daarvoor de grens van dertig jaar zijn gepasseerd? Moet je zoveel vierkante centimeter aan lichaamsbeharing hebben? Ik weet het niet zo goed!
Liefs en bedankt!

L.S.,
Ook ik kan niet precies zeggen wanneer jongens mannen worden. Als ik naar mijn eigen vrienden kijk, zijn het in mijn optiek nog hartstikke jongens, maar mijn achttienjarige zusje denkt daar waarschijnlijk anders over. Persoonlijk trek ik mijn grens ergens rond de 35 jaar. Het blijft rommelen in de marge, want jongens zullen het altijd blijven. Dat is niet erg, want een beetje jeugdige energie kan goed zijn, zolang ze ook in staat zijn zich verantwoordelijk te gedragen. Wat betreft je verkering: ook hij wordt op den duur een man. Ik zou trouwens wel zijn satijnen Homer Simpson-boxer laten 'krimpen in de was’.

----

Lieve Mees,
Ik heb armhaar. Het is blond en ook best wel donzig. Ik heb veel vriendinnen die het scheren maar ik heb zelf geen zin om nog meer lichaamsdelen aan dat lijstje toe te voegen. Ik heb ook een vriendin die het in de fik steekt met een aansteker. Ze zei dat het dan langzamer terug groeit. Dat klonk top, maar nu zit ik met veel verschroeide zwarte haartjes en het stinkt best wel. Moet ik een andere methode verzinnen of het gewoon lekker laten zitten?

M. uit L.

L.S.,
Laat lekker zitten, zeker als het donzig is. Als je daaraan begint, kan je je lijf wel elke drie dagen in de fik steken. Maar je vraagt het dan ook aan iemand die eens per jaar haar benen scheert (op haar verjaardag) en zo nu en dan herinnert de oksels te doen, en dat is het wel wat betreft gebruik van scheermessen in huize List. Dat houdt de haartjes die je hebt namelijk zacht.

----

Lieve Mees,
Mijn nieuwe liefde is fan van 'sploshing'. We daten pas drie weken, en het is echt een hele lieve jongen. Hij is verder ook niet raar ofzo, misschien een beetje saai zelfs, en - niet onbelangrijk - een errrug lekker ding. Ik zal verder niet teveel in detail treden, maar hij is in bed ook echt een ster. Kortom: best wel een vangst! Maar ja, je raadt het al: nu wil hij dat ik met hem ga sploshen. Daar heb ik dus helemaal geen zin in. Ik ben erg verliefd op mijn nieuwe vriendje en ik wil hem niet kwijt, maar ik heb geen zin om straks de hele tijd chocoladesaus uit mijn oor en Joost mag weten waar nog meer te zitten peuteren. Wat moet ik doen?

E.

L.S.,
Je erg leuk geschreven mail doet me vermoeden dat je het totaal bij elkaar hebt verzonnen. Maar ik ben de belabberdste niet, dus we geven gewoon antwoord. Voor de mensen thuis: ‘sploshen’ (ook wel ‘wet and messy fetishism’) houdt een voorliefde in voor het insmeren van het lichaam met allerhande vloeibare producten. Van pindakaas tot scheerschuim. Let wel: lichaamssappen vallen hier niet onder. Ter zake. Wanneer je partner aangeeft een bepaalde fetisj te hebben, is er al sprake van een dialoog, en dat is prettig. Het is voor velen niet makkelijk om dergelijke zaken te bekennen. Je zou versteld staan wat de mens allemaal kan opwinden. Wees dus vooral tolerant in het aanhoren van je lief en schroom ook niet om zelf voor de boeg te komen als je voelt dat het vertrouwen daar is.
Echter, als jij deze fetisj niet deelt, kan je in een moeilijk parket komen. Je wilt namelijk je gezel plezieren, maar niet ten koste van jezelf. Ik zou zeggen: ga op zoek naar een compromis of waag het er op. Je kan alles een keer proberen, nietwaar? Vaak is er ook een lichte vorm uit te voeren: een pets op de billen met de hand in plaats van de zweep. Of in dit geval: op de borst een likje honing in plaats van een emmer acrylverf. Vermijd in ieder geval de slagroom. Uit eigen ervaring weet ik dat dat resulteert in een zurig plakkerig lijf. Vooral dat zure, gatver, is niet weg te douchen.

----

Hallo Mees,
Mijn vraag is wat je van de volgende site vindt: Loods. Is dit van het niveau knutselen en trommelen in de kleuterklas? Of mogen wij ons zelf doch subtiel kunstenaars noemen? Hierbij doel ik niet zo zeer op de eeuwige vraag: 'Wat is kunst' maar eerder op de vraag 'shit of hit?'
Groet,
V.

L.S.,
Hit.
(Tevens een slimme PR-zet. Wel even iets aan de opmaak van die site doen.)

----

Beste Mees,

Waarom zijn losers de enige die met mij praten willen? En, waarom zeggen zij 'Jij moet na een bezoek naar dorp X (waar zij wonen) denken' in plaats van 'kom mij in dorp X bezoeken?'. Eigenlijk ben ik geen dorp-liefhebber. Waarom denken zij dat dit een goede manier een meisje te behandelen is?

DB

Excuuse mijn Nederlands, maar ik spreek alleen een klein beetje Nederlands.

L.S.,
Ik snap eigenlijk niets van je vraag. Misschien kan iemand het ophelderen voor mij (mees@hardhoofd.com)? Wat ik er uit op kan maken, is dat je wat meer voor jezelf mag opkomen. Je hoeft helemaal niet naar dorp X als je daar geen zin in hebt, en je hoeft ook niet met sukkels te praten. Laat die kinkels inteelt kweken zonder een buitenlandse schone als jij. Maar wees ook weer niet te streng: dorpen kunnen beeldschoon zijn, en nerds zijn vaak best wel heel leuk (in bed!).

----

Lieve Mees,
Afgelopen zomer ontmoette ik een geweldige jongen: een intelligente Vlaamse kunstenaar met een donkere baard. Er was geen wolkje aan de lucht en we waren enkele maanden onbezorgd samen. De bomen werden langzaam kaal, het begon te vriezen, de afstand tussen Amsterdam en Antwerpen was moeilijk te overbruggen gezien ons beider drukke bestaan. Toen hij merkte dat ik meer wilde dan hij, liet hij weten de relatie te moeten stoppen. Hoe moeilijk hij het ook vond, het was niet eerlijk als ik meer moeite deed dan hij en hij had voor mij geen ruimte in zijn chaotische kunstenaarshoofd. Nu, drie maanden later, ben ik nog altijd radeloos. Nog twee keer heb ik in Antwerpen aan zijn voeten gelegen, zonder resultaat. Tijd heelt alle wonden, zegt men, en ondertussen moet ik stoppen met wachten en stoppen met hopen, zeg ik tegen mezelf. Maar mijn hart zegt me dat de aanhouder wint en verzint telkens weer redenen om naar Antwerpen af te reizen. Voor het eerst in mijn leven ben ik slachtoffer van hartverscheurend en wanhopig liefdesverdriet, de kringen onder mijn ogen worden donkerder en dieper en vrienden kijken bezorgd. Wat kan ik doen? En heelt tijd werkelijk alle wonden?

Lieve groeten
R

L.S.,
Ach lieverd, wat vervelend. Ik heb goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat het niets meer wordt met de chaotische Vlaming. Ik ken de gedachte die je hoofd binnensluipt, dat hij op een dag zich voor de kop slaat en denkt: “Waarom heb ik die vrouw laten gaan?!” Op die dag (in mijn fantasie is er meestal ook nog een sterfbed, hoe macaber) storten ze zich aan je voeten en grijpen ze zich desperaat aan je kuiten vast. Maar helaas, die dag komt nooit. Het goede nieuws – yes jongens – is dat tijd eerlijk, werkelijk, serieus, alles heelt. Sommige pijn zit dieper dan andere (bijvoorbeeld rouw) en er is dus ook geen vast tijdsbestek aan te plakken. Ik kan je echter stellig beloven dat deze man zal vervagen. Met de tijd zal je beseffen dat ook hij niet zo perfect was, dat zijn baard best wel goor was en dat zijn egocentrische gezwam over 'echte Kunst' alleen aantrekkelijk was dankzij het Vlaamse accent. Tot die tijd is een avond totaal opgetut uit dansen gaan met je mannelijke vrienden de beste remedie. Ze dragen je op handen. Maar ze weten ook wanneer het tijd is om bier te drinken en een flauwe grap te maken. Voor je het weet ben je aan het lachen. Bovendien komt de lente er weer met rasse schreden aan!

----

[contact-form 2 "L.S."]

Mail

Ava Mees List

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen