Het is lente, mensen zijn hitsig, en baby's zijn al wat de klok slaat." /> Het is lente, mensen zijn hitsig, en baby's zijn al wat de klok slaat." />
Asset 14

Babyboom

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar tweewekelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende keer antwoord: mail naar mees@hardhoofd.com of vul onderaan het anonieme formulier in. Wil je in levende lijve antwoord krijgen van Mees? Stel je vraag op het hard//hoofd festival!


----

Hoi Mees,
Ik ben een Twentenaar in Amsterdam en je zal begrijpen dat ik erg ongelukkig ben na het Drama van Laatst. Vooraf aan de Laatste Wedstrijd was niet iedereen Ajacied, maar nu ze gewonnen hebben ineens wel. Ajax-fans zijn de meest hypocriete en onloyale honden die er bestaan en ik kan er tegen niemand over beginnen zonder de bar uit gestuurd te worden. Ik heb verder geen vraag, ik wilde alleen even mijn Twentsche Hart luchten. Je mag er natuurlijk wel wat van zeggen. Als je dit tenminste plaatst wat waarschijnlijk niet gebeurt in welk geval ik jou schaar bij de rest van de honden.

Groetjes, Tinus Twente uit de Neuzenstad

L.S.,
Bij deze heb je je zegje kunnen doen. Als iemand met een Ajax-sjaal over straat gaat, maar bij god niet alle spelers kan noemen die in de eerste selectie zitten, geef ik je volledig gelijk - al ben ik zelf een hypocriete en onloyale hond. Joduh!

----

Hallo Mees,
Ik word vader! Hartstikke tof en verschrikkelijk bijzonder (voor mij dan, we zijn inmiddels met z'n 9 miljarden geloof ik, dus zo bijzonder is het niet), maar ik word echt gek van al dat babygelul. Ik ben 31 dus uiteraard ben ik niet de enige in mijn omgeving die dit meemaakt met als gevolg dat ik zo'n beetje nergens anders meer over praat. Met niemand. Dat vind ik verschrikkelijk, want dat gelul over kinderen komt mij heel snel de strot uit. Daarbij komt nog dat iedereen die 'in blijde verwachting' is een arsenaal aan goeie grappen uit zijn (of eigenlijk meestal haar) humor-tolerantie-gebied verwijdert. De meest normale grappen over mongooltjes, open ruggetjes of hazenlippen worden verbannen naar het rijk der kinderkankergrappen. Zelfs bij de kinderopvang, waar je je inmiddels drie jaar vóór je kind geboren wordt moet aanmelden, mocht ik geen grappen maken over het gebrek aan kwaliteit in de tekeningen van de dreumesen. Ik moet nog een hele tijd (laten we zeggen de rest van mijn leven) met kinderen en hebbers van kinderen leven, dus ik wil graag van je weten waar ik heen kan met mijn leuke doch voor velen ongepaste humor en drang naar kinderloze gesprekken? Ik kan dit leven zo niet aan, lieve Mees. Help mij alsjeblieft!

X Miktor

L.S.,
Gefeliciteerd jongen. Eindelijk ben je verlost van de egomanie die ons kinderloze zielen in de greep houdt. De komende negentien jaar zal je talloze angsten doorstaan: dat je kleine van de trap af-flikkert (met als oorzaak peuteronhandigheid of een literfles Breezer Cranberry); met vreemde mensen mee naar huis gaat, of; een knikker in de neus douwt. Maar laten we even aannemen dat de kleine zich aan al deze dingen schuldig maakt: waarschijnlijk komt het toch allemaal goed. Voor een gloednieuwe ouder is het schijnbaar onmogelijk om nog over iets anders te reppen dan de inhoud van de luier (vloeibaar? geel? brokkelig?) omdat dat het enige is wat ze nog voor ogen hebben. Na een paar jaar is het echter afgelopen met al dat gezwets. Nieuwe ouders zijn soms zo geobsedeerd door hun kroost dat ze hun profielfoto op Facebook veranderen in dat van hun nakomeling, en om de dag een nieuwe rits kiekjes toevoegen aan het album ‘Danny’ of ‘Saartje’. Dat elke foto op de andere lijkt en het ons niet zo veel interesseert hoe de baby nou weer aan een rammelaar zuigt, lijkt ze niet te boeien. Voor hen bestaat er niets anders. Hoe krijg je deze mensen aan het verstand dat ze zich gedragen als monotone langspeelplaten? Ik vrees: niet. Ze zijn zo high van de Zwitsal dat je er beter gewoon uit de buurt kan blijven. Tot de tijd dat dit verslavende witte babypoeder is uitgewerkt, zou ik adviseren om die vrienden op te bellen die op hun 31e nog elke dag in de kroeg staan en een jong mokkeltje aan hun zijde hebben die nog lang geen kind willen omdat ze dat zelf nog zijn.

----

Lieve Mees,
Iedereen om mij heen krijgt kinderen (maar liefst dertien stellen kan ik opnoemen) en ik ben bang dat ik de aansluiting met hen ga verliezen. Ik heb een vriendin van 25 dus die is er nog niet aan toe. Moet ik haar toch zover zien te krijgen? Of toch ook maar op zondagmiddag met m’n kater en een kinderwagen (een lege dan weliswaar) naar het park?

X Molf

L.S.,
Ik had je willen koppelen aan de bovenstaande briefschrijver (die, geheel losstaand van jou, een vraag instuurde!), zodat jullie samen, nog lang en gelukkig, over allesbehalve kinderen kunnen praten, maar het toeval wil dat jullie al boezemvrienden zijn. Misschien hebben jullie elkaar al een tijdje niet gesproken? Jullie lijken in ieder geval voor elkaar zijn gemaakt: Miktor kan tegen jou zijn grove grappen maken, en jij vindt aansluiting bij een aanstaande vader zonder dat je over het aantal weken zwangerschap hoeft te praten (AANSTAANDE OUDERS: geen enkele normale ziel weet wat '25 weken' betekent in maanden). Wat je ook doet, probeer je vriendin niet tegen haar zin te bezwangeren om er bij te horen.

----

Beste Mees,
Mijn nieuwe liefde is op alle vlakken geweldig, behalve op één: ontzettende zweetvoeten. De nieuwe liefde weet het zelf ook wel hoor, en doet aan goed wassen en elke dag schone sokken. Maar dat helpt niet. Ik vind het best lastig, vooral in bed. In welk stadium van de (nu nog heel prille) relatie begin ik hierover? En hoe dan? Wanneer stuur je iemand hiermee naar de dokter? Of heb je ander goed advies voor me?

Mijn dank is groot.
F.

L.S.,
In een prille relatie is het wat moeilijk om gelijk over stinkende lichaamsdelen te beginnen, maar het kan wel zodanig hevige irritaties veroorzaken dat de stank letterlijk en figuurlijk jullie verstandsverhouding kan gaan overheersen. Misschien kan je toch subtiel beginnen over zijn voeten. Het is tenslotte warm aan het worden, en de meeste normale mensen die de hele dag in gympen lopen zullen gaan rieken naar oude Franse kaas. Doe zelf je schoenen uit, roep "ai, das nie best..., hoe staat het met die van jou?" en loop naar de badkamer om je voeten te wassen, in de hoop dat hij je hint begrijpt. Mocht dit niet aankomen, dan raad ik je aan een flinke dosis talkpoeder in al zijn schoenen te lozen. Een wondermiddel. Geloof me: ik werk in de horeca.

----

Lieve Mees,
Ik heb een vraag waar ik nu al een tijdje mee zit. Waarom doen gasten zo moeilijk over condooms, totdat je zegt: “OK kom, dan maken we wel een baby!” Vergeten mannen serieus dat je kindjes kan krijgen van neuken, kunnen ze die wetenschap echt verdringen? Het is mij een raadsel, maar misschien komt dat door het feit dat ik er zelf geen ben. Help!

X K

L.S.,
Als vrouw word je maandelijks herinnerd aan het feit dat je niet zwanger bent (als je niet al dagelijks, als een vals spelende bodybuilder, een stoot hormonen in je lijf pompt). Feit is dat het condoom steeds minder in zwang is nu aids niet meer terminaal is en er talloze middelen zijn om zwangerschap te voorkomen: van de Nuva Ring tot de prikpil tot een staafje in je arm of een koperen draad in je doos. Ook ik ben niet altijd even zorgvuldig, met als gevolg dat ik met m'n bek weer een morning-after pil sta te kopen of weifelend naar de kalender kijk, hand op de buik en doemscenario’s in gedachten. Dit is mannen volstrekt vreemd. Sterker nog, je kan niet eens een grap maken over 'over tijd zijn' of ze schieten volledig in de stress. Als je dan lachend "één april!" zegt, word je vervloekt zonder enige vorm van reflectie of humor. Het is nu eenmaal zo dat ze allemaal wél weten dat je van vrijen zwanger kan worden, maar er tegelijkertijd collectief van uitgaan dat het aan JOU is om dit te voorkomen. Er is geen man die vraagt of je aan de pil bent voordat hij overgaat tot coïtus, net zo min als dat hij vraagt of je een soa hebt. Toch denk ik dat een man eerder verontwaardigd is over het krijgen van een kind dan het krijgen van chlamydia. (Begrijpelijk. Van een kind ben je niet na een week antibiotica af, daar gaat negentien jaar lang zwammen over luiers en naschoolse opvang mee gepaard.) Dit is natuurlijk een totaal oneerlijke situatie. Mannen zijn toch voor de helft verantwoordelijk voor het maken van een baby. Maar, zeg even eerlijk: vertrouw jij erop dat de man verantwoordelijk is voor de anticonceptie, met behulp van de mannenpil? Ik niet, no way. Dan maar af een toe dat roze doosje aanschaffen bij de Etos, terwijl de dame achter de balie je met een scheef oog aankijkt. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent.

----

[contact-form 2 "L.S."]

Mail

Ava Mees List

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen