Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion, terwijl ze zelf stellig ontkennen dat zo te doen?" /> Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion, terwijl ze zelf stellig ontkennen dat zo te doen?" />
Asset 14

Matige gezichtsbeharing

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar tweewekelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mail naar mees@hardhoofd.com of vul onderaan het anonieme formulier in.

------
Lieve Mees,
Sinds het uit is met mijn vorige lief ben ik de naïeve, romantische liefde een beetje kwijt. Ik kijk naar vrouwen als mogelijke sekspartners in plaats van mogelijke geliefden en zoek voornamelijk naar manieren om met ze naar bed te gaan. Ik vroeg me af of het goed is aan deze driften gehoor te geven en met zo veel mogelijk leuke jonge vrouwen naar bed te gaan of dat het beter is te wachten tot ik weer echt verliefd word ook al duurt dat een hele tijd?

In dat eerste geval: hoe gedraag je je het best bij een leuke vrouw waar je mee naar bed wilt of bent gegaan, maar waarvan je bijna zeker weet dat het niets wordt?

Liefs
A

L.S.,
Sjonge, ik word van deze mail bijna net zo onrustig als jij. Allereerst: als je de behoefte voelt om losbandig de halve stad af te werken, dan zou ik dat vooral heel erg doen. Immers, neuk er liever ongebonden dan als bezet man op los met deze en gene. Na een relatie kan het bevrijdend werken om er vluchtige contacten op na te houden en te kijken hoe het is om met anderen naar bed te gaan. Maar, lieve A, kwantiteit gaat niet perse boven kwaliteit. De hoofdpersoon uit Turks Fruit zoekt nadat hij Olga verliest zijn heil in tal van jonge vrouwen, die stuk voor stuk onbevredigend blijken. Wanneer je enkel als motivatie hebt zovéél mogelijk partners te hebben, ga dan bij jezelf te rade wat hier in godsnaam achter schuilt. Echter, als je lol hebt in wat je doet, dan lijkt me dat er niets aan de hand is. Op een dag word je weer verliefd en heb je geen zin meer in dit gescharrel. Dat is ook leuk.

P.S. Leuke vrouwen waar je enkel het bed mee wilt delen, kan je het beste benaderen als volwassen vrienden – maar dan met meer lichamelijk contact. Vermijd ten strengste uitspraken als “Je moet niet verliefd op me worden hoor!” en “Ik vind je heel aardig, maar ik ben gewoon nog niet toe aan een relatie.” Daar krijgen leuke vrouwen schurft van. Zeg gewoon waar het op staat (“Ik vind je een leuk persoon en ik wil met je flikflooien.”) en dan komt het vast goed.
P.P.S. Kijk trouwens uit met het bestempelen van liefde als enkel naïef en romantisch. Ook liefde kan best pit hebben. Behoorlijk veel zelfs.

----

Lieve Mees,
Ik kijk liever een film over de holocaust dan dat ik ga dansen. Is er iets mis met me?

gr. DM

L.S.,
Misschien hou je wel heel erg van historische films, en misschien vind je het niet leuk om te dansen. Soit, ieder zijn meug. Maar bekijk het leven niet al te veel van een sombere kant. Je hoeft er niet voor op de dansvloer te gaan staan (of toch wel?), je kan ook beginnen met het kijken van Benigni’s La vita è bella.

----

Hey Mees,
Ik ben al 26, maar mijn gezichtsbeharing is nog steeds van een ietwat matige kwaliteit. Al mijn vrienden hebben volle glanzende baarden, maar op mijn kin en wangen zit enkel wat verspreid gruis. Is dat erg? Moet ik me ergens zorgen om maken?

Gr E.

L.S.,
Ik heb niet het idee dat het nog zal komen, tenzij je vader opeens met verhalen op de proppen komt over een baardgroeispurt op zijn dertigste. Ik zou me vooral geen zorgen maken. Over een paar maanden zijn die ironische snorren weer uit de mode en doen je behaarde vrienden bij jou hun beklag dat ze zich elke dag moeten scheren. Mocht het een troost zijn, wat mij betreft mocht die Burt Reynolds-look gisteren al voorbij zijn.

----

Lieve Mees,

Wanneer zijn alle tweedehands spullen op?

XC

L.S.,
Dit lijkt een stomme vraag. Zo lang er kleding wordt geproduceerd, zal er tweedehands kleding bestaan. Maar eigenlijk is het zo’n domme vraag helemaal niet. Want de duurzaamheid van kleren gaat rap achteruit door zogeheten 'fastfashionketens' als H&M en Zara. Deze kleding wordt er op gemaakt om in de prullenbak te belanden. Als de eerste eigenaar van een vest de knopen er al af ziet vallen door er naar te kijken en de stof na drie wasbeurten al verkleurd en gepluisd is, is de kans klein dat er nog een tweede eigenaar zal komen. Kleding uit vroegere tijden (of bijvoorbeeld goed geproduceerde producten van sterk garen en steviger stof) is vaak langer houdbaar omdat het hiervoor gemaakt is. Het is dus belangrijk om stil te staan bij de massaproductie die zich om ons heen manifesteert. Koop liever tweedehands kleren, of kleding die van kwaliteit is gemaakt, dan die ene jurk bij de Hennes van acht euro (“Alsof het gratis is!”). Waarschijnlijk maak je onbewust ook nog eens een statement tegen kinderarbeid en wie weet kun je jouw kleren ooit weer aan iemand anders weggeven. Leuk hè, hoe ik een moralistische twist aan je vraag wist te geven?

----

Hoi Mees,
Waarom staat er in damesbladen altijd dat je mannen moet aftrekken met bodylotion en beweren mannen bij hoog en laag dat ze dat niet doen? Is dit een heimelijk genot dat ze liever voor zichzelf houden? Of kan ik in het vervolg beter damesbladen niet meer geloven?

Groetjes P.

L.S.,
BELANGRIJK ADVIES: GELOOF NIETS WAT IN DAMESBLADEN STAAT.
Zo, nu we dat uit de weg hebben geruimd: ik ben zoals je hopelijk al wist geen man, dus ik weet niet wat zich afspeelt als wij vrouwen er niet zijn. Zelf ben ik nog nooit in de weer geweest met bodylotion/glijmiddel/Vaseline/massageolie/boter, omdat ik het idee had dat een beetje (zorgzame) grip juist wel handig was en deze middelen dit allemaal grondig compliceren. Andere dingen vergemakkelijken ze dan weer, maar dat is een ander hoofdstuk. Ik heb even een hulplijn ingeschakeld voor het beantwoorden van je vraag. Zijn respons was: “Fuck lotion, een stevige hand is optimaal effect.” Daar laat ik het maar bij.

----

Lieve Mees,
Ik heb een heel goede band met mijn ouders. Ik denk wel eens: misschien is een iets slechtere relatie beter. Ik ben nu al bang voor het moment dat ze doodgaan, hoe cru dat ook is. Zelfs mijn vader is een lieverd. Wat is erger, een best wel slechte jeugd of een te gelukkige?

W. uit L.

L.S.,
Tot het moment dat wij zelf ouders worden en we voor onze kinderen zorg moeten dragen, is voor veel mensen de grootste angst het verlies van hun ouders. Het is in ieder geval wel mijn grootste angst. Nachtenlang kan ik in paniek wakker liggen bij het idee dat ik ooit zonder hen verder zal moeten, en de notie dat dit een onvermijdelijke gang van zaken is, maakt het er niet bepaald beter op. De verstikkende angst komt echter voort uit een diepgewortelde wederzijdse liefde, en het is voor ons vooral belangrijk daarbij stil te staan. Er komt een dag dat we misschien geen advies meer zullen kunnen vragen over dagelijkse zaken, niet meer kunnen praten over filosofische levenskwesties, of ze simpelweg niet meer kunnen omhelzen. Maar we zullen altijd in ons hart weten dat er veel liefde is, en dat is uiteindelijk alles waard. Zoals de vaak geciteerde versregels uit Lord Tennyson’s gedicht 'In Memoriam A.H.H.', wat hij schreef naar aanleiding van het overlijden van een goede vriend van hem:

I hold it true, whate'er befall;
I feel it when I sorrow most;
'Tis better to have loved and lost
Than never to have loved at all.

----

[contact-form 2 "L.S."]

Mail

Ava Mees List

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen