Speciaal voor de Valentijnsweek alleen maar vragen over monogamie, vakantieliefdes, scharrels, egoïsme en beffen (wat een kutwoord is dat toch). " /> Speciaal voor de Valentijnsweek alleen maar vragen over monogamie, vakantieliefdes, scharrels, egoïsme en beffen (wat een kutwoord is dat toch). " />
Asset 14

Wijwaterke

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar maandelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma’s van de moderne mens op te lossen. Deze keer alleen maar Valentijnsvragen, zoals Mees ze ook live beantwoordde tijdens 'Hardhoofd offline' in het Parooltheater van 14 februari jongstleden. Heb jij nog een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mees@hardhoofd.com.


----
Lieve Mees,

Ik voel me heel erg aangetrokken tot een vriend van mij die in het buitenland woont. Toen hij de vorige keer op bezoek was durfde ik hem niet te zoenen uit angst onze vriendschap te verpesten. Inmiddels, na veel Skypen, is onze wederzijdse romantische aantrekkingskracht expliciet gemaakt. Echter, fysiek is er nog niets gebeurd. Over een maandje komt hij weer deze kant op, en ik kan niet wachten om hem te zien, maar door deze idioot lange aanloop periode ben ik superzenuwachtig. Wat als er geen lichamelijke klik is, of als hij een heel ander seksueel beeld van mij heeft dan waar ik aan kan voldoen? Hoe zorg ik dat ik niet weer net als de laatste keer dichtklap, en hem in plaats van met die geweldige zoen weer begroet met drie smakkerds op zijn wangen?

A. uit A.

L.S.,
Ik begrijp dat het eng is, omdat er veel vanaf lijkt te hangen, maar ik zou je toch aanraden om in het diepe te springen met deze man, voor je tot in de eeuwigheid blijft zitten met een ‘wat-als’-scenario in je hoofd. Het aller-aller-belangrijkste wat ik je vooral op het hart wil drukken, is om niet van de zenuwen maar heel veel te gaan drinken. Als je de eerste keer dat je met elkaar het bed deelt, dronken-apenseks beleeft, krijg je spijt. Bovendien moet je je bedenken, dat de zenuwen eigenlijk leuk zijn, voorzichtig beginnen met wat kusjes terwijl je maag eigenlijk zich omkeert en het zweet je uit de klieren gutst. Dat heet ook wel, in eufemismen, vlinders.
----
Beste Mees,
ik heb eigenlijk niet echt een vraag, meer een overpeinzing waar je eventueel je licht over zou kunnen laten schijnen.
Denk je dat het onvermijdelijk is dat de seks minder wordt hoe langer je samen bent met iemand? Kwantitatief en kwalitatief gezien, bedoel ik?
Subvraag: geloof je eigenlijk in monogamie?

Veel liefs,
E

L.S.,
Een moeilijke, grootse en meeslepende kwestie waar ik vanuit persoonlijke ervaring in ieder geval geen antwoord op kan geven, omdat ik iets dergelijks nog niet heb mogen ervaren. Ooit kreeg ik les van een professor in seksualiteit, en hij verzekerde de hele collegezaal ervan dat we onze romantische ideeën over een lang en monogaam liefdesseksleven wel konden vergeten en dat elke relatie op een gegeven moment droog zou komen te staan. Zijn oplossing hiervoor was het er op na houden van buitenechtelijke liaisons, maar wel met wederzijdse wetenschap van je partner. Nu klinkt dit allemaal in theorie erg mooi en idealistisch, maar of het in de praktijk uit te houden is, jaloezie en SOA’s in acht nemend, is nog maar de vraag. Ik denk zelf dat het wel degelijk onvermijdelijk is dat je minder seks hebt in een (zeer) lange relatie, maar of het kwalitatief achteruit hoeft te gaan weet ik niet. En wat betreft monogamie: verschillende relaties vergen een verschillende aanpak. Soms is exclusiviteit niet vanzelfsprekend, al is de relatie semi-vast. Soms ben je zo verliefd dat je er niet eens aan denkt om ‘vreemd te gaan’. Maar wat te allen tijde zou moeten kunnen, is goed flirten. Flirten, hoewel een kutwoord, is veel te leuk om te doen, en onwijs goed voor je humeur. Bovendien geeft het je relatie iets meer vering.
----
Hoi Mees
Stel je hebt een scharrel die best oké is voor wat ie moet zijn, behalve dat ie zodra de seksklok luidt alleen nog maar aan zichzelf kan denken. Afkappen die handel of moet er een moreel egaliteitsgesprek begonnen worden?
L. R.

L.S.,
Mocht hij nou het ‘best oké’ voorbijstreven (met andere woorden: heeft hij potentie een goeie te worden?) dan is het misschien nog de moeite waard om te investeren in een hoogstwaarschijnlijk ongerieflijk gesprek, maar als je mijn ongezouten mening wilt horen – en dat wil je – zeg ik: nokken met die kerel. Een scharrel is een relatie gebaseerd op seks, dus dan kan je maar beter zorgen dat je een beetje aan je trekken komt, nietwaar?
----
Beste Mees,

Ik vraag me al een tijdje af waarom er nog steeds vooroordelen bestaan over seksueel nogal actieve vrouwen. Altijd als een vrouw/meisje veel bedpartners heeft zeggen (vooral andere vrouwen) dingen in de trant van: ‘ze zal wel iets moeten compenseren’ of ‘ze is eigenlijk vast heel onzeker.’ Heb jij een andere verklaring dan het standaard dubbele moraalverhaal?

Huismus

L.S.,
Het feit dat er nog steeds vooroordelen bestaan komt gedeeltelijk voort uit het gegeven dat vrouwelijke vrijpostigheid nog niet heel lang de tijd heeft gehad om te nestelen in onze cultuur. Bovendien moet gezegd worden dat deze houding ook écht niet altijd vrijwillig is. Soms zijn vrouwen inderdaad onzeker of op zoek naar compensatie. Het is jammer dat mensen hier een oordeel over vellen zonder de confrontatie aan te gaan met de persoon in kwestie. Hierdoor blijft het bij kwetsend dorpsgeroddel. Over het algemeen is het zo dat mensen net zo moeilijk doen als jij. Dus wanneer je als vrouw open bent over je seksualiteit, is het over het algemeen zo dat je omgeving (mits niet streng religieus) er ook niet zo’n probleem van maakt. Er is hoop lieve huismus, en langzaamaan komen we er wel, met z'n allen.
----
Lieve Mees,

Hoe kan het dat elke keer als ik ongeschoren, ongewassen, chagrijnig en bekaterd de deur uitga, ik enorm veel sjans heb van vrouwen? Ik kan er de klok op gelijk zetten, maar ik snap er niks van.
Gr DD

L.S.,
Ik moet zeggen dat dit mij bekend in de oren klinkt. Om de één of andere reden krijg ik vaak, als ik in joggingbroek meurend boven een kop koffie hang in het café (weliswaar nog met make-up van de voorgaande dag), de opmerking: "Wat zie je er goed uit!" Zelf hou je het niet voor mogelijk, met een mond als een glasbak, maar ik denk dat de aantrekkingskracht te maken heeft met een bepaalde relaxtheid die je uitstraalt als je niet in pauwenpak bent. Het is een combinatie van je ‘laisser faire’-instelling en de feromonen die je nog niet met Badedas hebt weggeschrobd die je aantrekkelijk maakt voor de dames. Ongeschoren mannenzweet doet toch denken aan een soort 'echte man' van Coca Cola Light. Je weet wel, zo’n lekkere bouwvakker met een wit hemd en een gele helm op zijn kop, mmm.
---
Hoi Mees,

Om even met de deur in huis te vallen: Ik kan het heel leuk vinden als een jongen me beft, er heel erg van genieten, maar vaak gaan ze zo lang door, en dat hoeft van mij ook weer niet. Hoe laat ik dit subtiel weten, zonder dat ik zijn ego kwets?

-AM

PS. Weet je ook een normaal leuk gezellig woord voor ‘beffen’, in godsnaam?
---
L.S.,
Oké oké, deze vraag heb ik eigenlijk zelf bedacht.
Bed-etiquette is soms wat onhandig uit te voeren. Subtiele hints worden vaak niet helemaal begrepen – iets wat ik beschouw als een tedere heupbeweging die zegt ‘kom je naar boven’ kan zomaar onopgemerkt gaan -  maar om nou iemand aan het haar te trekken en hees ‘neuk me!’ te commanderen is ook weer zo onsubtiel. Toch is het het beste om met liefdevolle handbewegingen aan te geven dat het tijd is voor een nieuwe positie. Mocht het geval trouwens zijn dat hij er niets van kan - een wat ingewikkelder kwestie - dan kan je misschien beter aangeven dat je er eigenlijk niet zo van houdt. Liever niet dan slecht, zeg ik maar, en god behoede dat je een orgasme moet gaan nabootsen om hem te laten ophouden.

P.S. Nee. Hoewel het Engels wat lievere werkwoorden bezigt, zoals ‘giving head’ en ‘going down’ of ‘taking the southern route’, bestaat er in het Nederlands niet echt een goed alternatief. Schrale troost: na het lezen van de online synoniemen op het Fok!-forum (de hostie ontvangen, likken, kuttebutten, minetten, pan uit eten, pruim likken, aan de postzegel likken, aan de rosbief snuffelen, tongracen, vrouwelijkevoorhuidvoenzen, wijwaterke, greppeltsje likken, een zoute snor halen, met je neus in de bosjes en de tong in de sloot) wordt het woord ‘beffen’ toch een stuk aantrekkelijker.

[contact-form 2 "L.S."]

Mail

Ava Mees List

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen