Asset 14

Vermaak ons

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Deze week vijf commentaren van onze redacteuren, in woord en beeld.

De Hofstad

Timmermans vs. bagger Nederland

En toen was ik ook eens bij het ontstaan van een mediarel. Erg enerverend was dat niet. Vorige week woensdag was op het Binnenhof het symposium Nederlandse Democratie – quo vadis? Daarbij zei Frans Timmermans, wellicht aanstaand minister van BuZa, dat “een partij als de PVV in Duitsland verboden zou worden”. De Limburger en Dagblad van het Noorden kopten de volgende dag: "Timmermans zinspeelt op verbod PVV". Daarna stond Timmermans met een Hitlersnor op GeenStijl en schoot Geert in zijn bekende Twitterreflex: “Foute man, mag nooit minister worden”. Of, zoals Timmermans het uitdrukte, “heel bagger Nederland valt nu weer over me heen.”
Laten we eens fact-checken. De uitspraak dat een partij als de PVV in Duitsland verboden zou worden, is geen feit maar een redenering. Gezien het standpunt van de PVV over artikel 1, het gebrek aan leden en de schimmige partijfinanciering is die gevolgtrekking valide. Dat zo’n verbod in Nederland ook niet gek zou zijn, is een suggestie. In Duitsland werkt het vrij aardig om extreem-rechts buiten de deur te houden, beter dan in de rest van Europa, dus zo’n gekke suggestie is het niet. Maar het is niet iets wat Timmermans letterlijk gezegd heeft. Naderhand voegde Timmermans toe dat een anti-antidemocratenwet waarschijnlijk niet tot een verbod op de PVV zou leiden: “Ik denk dat Wilders dan aan de eisen van de wet zou voldoen”. Dat is een hypothese, en gezien het bewezen opportunisme van de PVV een zeer plausibele. Je kunt zwartepieten over “uit context gerukte” uitspraken of ontkenning achteraf, maar er is geen aperte onzin verkondigd.
Uiteindelijk bleef de rel rond Timmermans rumoer in de marge. Dat zegt wellicht nog het meest over de stand van de democratie. Voorheen konden Geert en GeenStijl nog minister Vogelaar mollen, benoemingen bij de Hoge Raad frustreren en de kandidatuur van Timmermans als EU-mensenrechtencommissaris traineren. Hun huidige fitta is kansloos. Dat stemt hoopvol.

Door Floris Solleveld

 

Machtige Media

Persmonster

Maandag werd bekend dat De Persgroep, uitgever van onder meer de Volkskrant en Trouw, provinciale bladenuitgever Wegener wil overnemen. Persgroep-eigenaar Christian van Thillo zou in dat geval de baas worden van een wel heel reusachtig mediaconglomeraat.
Als de steenrijke baas van een dergelijk conglomeraat kun je twee kanten op. 1: Je besluit je kranten niet te onderwerpen aan de dictatuur van de winst, maar het algemeen belang van goede journalistiek in te zien. Je investeert in redacties en zorgt voor een optimaal klimaat om sterke verslaggeving te bedrijven. Je gelooft dat je lezers heus minder dom en oppervlakkig zijn dan het boulevardgehalte van concurrent TMG doet geloven. Rijke idealisten zijn er maar weinig, maar jij bent er verdorie één van.
Of 2: Je laat je geweten voor wat het is en probeert als superrijk persoon gewoon nog veel rijker te worden. Omdat je bedrijf zo belachelijk groot is heb je vaak last van belangenverstrengeling, dus zorg je dat het nieuws in jouw kranten zoveel mogelijk op entertainment gaat lijken. Bijkomend voordeel van slap nieuws: je kan er meer van produceren met minder mensen (goed voor de winst!). Als je het medialandschap dusdanig verziekt hebt dat beroemdheden gaan zeuren over je gestalk, dan doe je gewoon als mediamonster Rupert Murdoch en scheld je ze uit op Twitter.
Dat Murdoch Van Thillo’s grote voorbeeld is, en dat een Vlaamse collega eens van hem zei dat zijn enige doel "nog meer geld en nog meer macht" is, stemt natuurlijk wel een beetje pessimistisch. Dus doen we een schietgebedje voor de bezorgde redacteuren van Wegener, en hopen we op een verteerbaar alternatief voor deze iets te grote mediabaas.

Door Kelli van der Waals

 

Nieuws in Beeld

"Prehistorische mens at panda"

Illustratie: Canan Yurdakul

 

Commentaar

Vermaak ons

Jaren geleden ging ik in mijn eentje naar Rock Werchter. Na een enthousiast plan met vrienden bleek ik als enige ook echt een kaartje te hebben gekocht, maar ik ging toch. Op de openingsavond zag ik Björk, Radiohead en Underworld optreden. Het ging mij vooral om Radiohead. Toen het hele publiek meebrulde met ‘This is what you get, when you mess with us!’, dacht ik dat we als een leger naar de VS zouden trekken om Bush omver te werpen. Zanger Thom Yorke keerde na het laatste nummer nog een keer terug om met ons a cappella ‘For a minute there, I lost myself’ te zingen. Ik had Radiohead gezien en kon gelukkig sterven.
Afgelopen zondag in de Ziggo Dome zag ik de band voor de achtste keer in het wild. Naast mij zaten twee dertigers verveeld toe te kijken. Ze klapten niet, maar speelden met hun telefoons, filmden stukjes van het optreden en maakten hip bewerkte foto’s. Ik dacht, zoals vaker wanneer ik concertgangers een show louter door een schermpje zie bekijken: je bent hier toch zelf aanwezig! Sommige mensen (zakenrelaties?) verlieten de Dome al na drie nummers.
Hier was een aantal dingen aan de hand. Radiohead en ik waren ouder geworden. De band speelde een set zonder tierelantijnen en ik had niet mijn best gedaan zo dicht mogelijk bij ze te staan. Maar om me heen zag ik de decadente verveling van het Nederlandse volk. Een te klein, te rijk land, waar de gentrification van al het leuke in een mum van tijd is voltooid. Lowlands is uitverkocht voordat het programma bekend is. Het alternatieve café staat na een maand vol lallende corpsballen. Vermaak ons! Je kunt een kaartje zo duur maken als je wilt - wat concertprogrammeurs dan ook gretig doen - met dramatische gevolgen voor het soort publiek.
Beneden op het podium stortte een kunstenaar zijn hart en ziel in Nude en verwoordde zijn woede over yuppies en zielloze boeven. Diezelfde iPhone-verslaafde mensen voelden zich niet aangesproken, keken vrolijk kletsend op hem neer en weigerden te klappen.

Door Rutger Lemm

 

De Hofstad

Hoge Idealen

De afgelopen week hebben vrijwel alle media de kans gegrepen zich op de crisis binnen GroenLinks te storten. Terugkijkend op hun berichtgeving is het eindoordeel helder. Om Aukje van Roessel (De Groene) te parafraseren: goed partijprogramma, weg met de partij. Het doodvonnis van GroenLinks werd niet geveld vanwege de standpunten, maar vanwege de mensen. “Die mensen deugen niet”, zei Frénk van der Linden in DWDD.
Dat prominente GroenLinksers de laatste tijd niet netjes met elkaar om zijn gegaan moge duidelijk zijn, maar vanwaar die grove generalisatie? Deugden GroenLinksers altijd al niet? Zo niet, waarom werd dan massaal geconcludeerd dat de gehele partij op moet doeken, zelfs nadat alle verantwoordelijken van het toneel waren verdwenen?
Mijn vermoeden: GroenLinks werd zo bespuugd omdat het de laatste partij is die Hoge Idealen nastreeft. Voor wie ze zelf niet heeft, is niets zo ergerlijk als mensen met Hoge Idealen. Volgens het stereotype is een GroenLinkser iemand die recyclet, vegetariër is, op de fiets naar een baan bij een non-profit organisatie gaat en onderdak geeft aan zwerfkatten. Met dat beeld in het achterhoofd is het natuurlijk heerlijk om te zien dat de partijleden niet onfeilbaar zijn. De vragen van verslaggevers barstten van het leedvermaak: “En, is GroenLinks nog te redden? Niet hè?”
Ik gun journalisten hun pleziertjes, maar wie weet is deze crisis juist de redding van GroenLinks. De partij weet nu hoe het is om smerig te zijn, om deals te sluiten, om ruzie te maken. Kortom: hoe het is om een politieke partij te zijn. De tijd van naïviteit is voorbij. Als GroenLinks hier uitkomt, dan zal dat volwassener zijn, met meer zelfspot. Klaar voor de toekomst, maar straks echt.

Door Emy Koopman

 

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen