Deze week: pakt Poetin de overwinning, zijn we eindelijk weer eens trots op de Kunsten, spelen we vuil spel, en luisteren we aandachtig naar Gordon Gekko." /> Deze week: pakt Poetin de overwinning, zijn we eindelijk weer eens trots op de Kunsten, spelen we vuil spel, en luisteren we aandachtig naar Gordon Gekko." />
Asset 14

Greed is not good

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Deze week vier korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Commentaar

Vuil spel

Wil je als politicus wat bereiken, en heet je geen Nelson, dan kun je maar beter bereid zijn af en toe de klootzak uit te hangen. Kiezers hebben nu eenmaal de gewoonte liever een straatvechter heilig te verklaren, dan een heilige hun stem te gunnen.
De gedoodverfde Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen eind dit jaar, Mitt Romney, liet afgelopen weekend zien hoe ver een beetje politicus bereid is te gaan. In Atlanta vertelde hij een elfjarig kind dat wanneer Obama herkozen zou worden, Iran nucleaire wapens zal kunnen ontwikkelen en dat de wereld dan nooit meer dezelfde zou zijn. Tja, je kunt kinderen toch moeilijk lastigvallen met zoiets als nuance.
Waar had ik zoiets eerder gehoord? De Amerikaanse schrijver David Foster Wallace liep in 2000 namens het tijdschrift Rolling Stone een weekje mee tijdens de campagne van John McCain, die ten koste van establishment-kandidaat George W. Bush de Republikeinse nominatie wilde binnenhalen. Tegen het einde van Wallace' (briljante) verhaal, vertelt hij hoe McCain tijdens een verkiezingsbijeenkomst wordt geconfronteerd met een moeder wier zoontje geïnteresseerd was geraakt in de verkiezingen, en idolaat was van McCain. Het kind had echter de telefoon opgenomen toen campagnemedewerkers van Bush belden. Ze vertelden hem wat voor een achterbakse, immorele man die McCain eigenlijk was, en het kind was zwaar gedesillusioneerd achtergebleven. McCain reageerde volgens DFW superieur: hij maakte zijn excuses. Je zou kunnen zeggen namens de hele politiek. Bush won de verkiezingen.
Ik moest eraan terugdenken toen ik vorige week peinsde over de brave Hendrikverkiezing van de PvdA. De kandidaten lijken stuk voor stuk niet eens bestand tegen het spel in de Nederlandse media, dat maar zelden echt vuil wordt. Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk, en zelfs onze nationale klier Rutger Castricum, ze behoren niet tot dezelfde categorie als Bill O'Reilly en Rush Limbaugh. Maar als je die mediahaantjes niet eens aankunt, wat heb je dan te zoeken in een hok waar Wilders regeert?

Door Jan Postma

Nieuws in beeld

Vladimir Poetin is opnieuw gekozen tot president van Rusland. Veel Russen leggen zich niet neer bij deze uitslag; er wordt op grote schaal melding gemaakt van fraude.

Illustratie: Mirjam Dijkema

Rolmodel

Greed is not good

"Greed, for lack of a better word, is good" zei greedy corporate executive Gordon Gekko eens. Maar nu niet meer. In een filmpje van de FBI dat afgelopen week verscheen komt de Amerikaanse acteur Michael Douglas terug op de woorden van zijn personage Gordon Gekko. Michael Douglas sprak deze woorden in 1987 (!) als sexy en machtsgeile bankier in de film Wall Street. Douglas roept nu het publiek op om gevallen van marktmisbruik en voorkennis te melden bij de FBI. Greed is dus niet langer good.
Het interessante aan de woorden van Gordon Gekko van destijds is de lading die deze kregen. Regisseur Oliver Stone had met de film een waarschuwing willen geven aan ons, het publiek, en aan al te overmoedige bankiers en andere snelle jongens. Onbewust ging het de geheel andere kant op: de bankjongens zagen de woorden van Gekko als de ideale motivatiespeech om ook veel risico’s te nemen en bakken met geld te verdienen.
Het bijzondere nu aan het FBI-filmpje is dat er enkel geen moreel appèl wordt gedaan op de Gordon Gekko’s of andere zonnekoningen. En terecht – de Vestia’s van deze wereld tonen ons dat een beroep op gezond verstand en gedrag zinloos is. Immers, een zonnekoning als Erik Staal van Vestia die zijn onderneming in de afgrond stort en vervolgens zonder scrupules nog even 3,7 miljoen aan pensioen meeneemt, die komt heus niet tot inkeer door een filmpje van de oude Douglas. Het filmpje bevat echter ook geen spoortje van publieke verontwaardiging om bonussen of ander wangedrag. Terwijl juist het soort lawaaiige verontwaardiging en geschreeuw als 'het is een schande!' het zo goed doen in de media en de politieke arena.

Door Manon Korthals

De Kunsten

After Cut down Funk

In de Nederlandse Kunstwereld gebeurt genoeg waar we meer dan kritisch over kunnen zijn. In deze rubriek werden onder meer het Stedelijk Museum, de Raad voor Cultuur en staatssecretaris Halbe Zijlstra dan ook vakkundig gefileerd. Want het is toch ook vaak treurig, beschamend of bekrompen van geest wat er allemaal gebeurt.
Maar vaak is niet altijd. Soms mogen we ook best een trots zijn op de interessante werken van kosmopolitische allure in dit kleine landje. Om eens te beginnen buiten de randstad, namelijk in Tilburg, waar een sterke expositie van Ai Wei Wei opende, de meest besproken kunstenaar van dit moment (en Chinese troetelbeer voor geëngageerde westerlingen). Vanavond, vervolgens, opent in het Amsterdamse Vondelpark Before Sunrise Blues, een werk van de Britse Steve McQueen – in de kunstwereld al bekend sinds hij de Turner Prize won, maar internationaal bewonderd met zijn intrigerende film Hunger en het recentelijk uitgebrachte Shame. Hoewel we natuurlijk vanavond nog maar moeten zien hoe blauw het Vondelpark kleurt, is er alvast een juichstemming dat het Stedelijk Museum (opnieuw gesloten) dit, buiten haar muren, heeft bewerkstelligd. Geen gebouw om in te exposeren? We zetten gewoon voor drie weken een werk van de hipste hedendaags kunstenaar/cineast in de openbare ruimte. Kijk, daar word ik gelukkig van. Net als de achtste aflevering morgen van de vooruitstrevende lezingenserie Facing Forward. Samengesteld door universiteit, tijdschrift, galeries en musea, waardoor er wereldberoemde en iets minder beroemde kunstenaars en theoretici (Rem Koolhaas, Hito Steyerl, Hans Belting) kunnen worden ingevlogen.
Er is reden om behalve kritisch ook optimistisch te zijn. Na de eerste paniek rondom de bezuinigingen, de schok dat we zouden moeten leven in een kunstvijandige samenleving en het geschreeuw dat daarop volgde, lijken deze projecten op een antwoord. Kwaliteit, openbaarheid, doordachtheid. En daar wordt niet alleen kunstmakend en -minnend Nederland blij van, maar ook de rest van het land.

Door Roos Euwe

Mail

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen