De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Michiel Bron fluistert met een boom en krijgt spontaan meer vertrouwen in de overheid.
Afgelopen donderdag, 20 juli, berichtte Omroep Brabant over een tweehonderdvijftig jaar oude boom in het Mastbos van Breda. De boom moet binnenkort gekapt worden, maar volgens bomenfluisteraar Netty van Rijckevorsel begrijpen wij de boom niet helemaal en moeten wij hem helpen. ‘Dan voel ik dat de boom pijn heeft,’ vertelt ze de interviewer, ‘waarschijnlijk omdat er in de oorlog iets is gebeurd waardoor de beuk een trauma heeft opgelopen.’ Staatsbosbeheer, zo meldt het artikel, houdt het echter op een sterke aantasting door de reuzenzwam. Om te voorkomen dat vallende takken mensen verwonden moet de boom gekapt worden.
Zelden heb ik een staaltje van dergelijke onderzoeksjournalistiek gezien: hoor en wederhoor met een fenomenale sarcastische ondertoon. De dienstdoende journalist verdient wat mij betreft gelijk een promotie naar het landelijk journaal.
Afgezien van de humor geeft het bericht ook te denken. Ben ik nu geneigd Staatsbosbeheer automatisch gelijk te geven inzake deze noodlottige boom? Eigenlijk wel, en dat voor een overheidsinstelling. Hier kan van geleerd worden!
Het vertrouwen in overheidsinstellingen daalt namelijk wereldwijd. Begin 2017 presenteerde Edelman zijn zeventiende editie van de trustbarometer, waaruit bleek dat de sterkste daling wereldwijd ooit gemeten in het vertrouwen in overheden, media, ngo’s en het bedrijfsleven heeft plaatsgevonden. Volgens Paul Dekker, onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, daalt het vertrouwen in de overheid in Nederland sinds de jaren negentig weliswaar licht, maar behoort Nederland tot de subtop wat betreft ‘het internationale overheidsvertrouwen’. Toch spreekt ook hij zijn zorgen uit: ‘Publieke opinie en media praten elkaar een donker gat in. Dat kan een selffulfilling prophecy worden.’
In deze tijden van afnemend vertrouwen richt de Bredase boom zich tot ons, met een oplossing voor hen die willen leven in een samenleving met meer vertrouwen in de overheid en haar instellingen. Wanneer wij in een dergelijke samenleving willen leven moeten wij de berichtgeving veranderen door onze tegenstander in het absurde te trekken. Een voorbeeld: binnenkort wordt een nieuw Europees handelsverdrag met Oekraïne gesloten, maar aardstraalbuiger Michiel Bron heeft grote zorgen: ‘Wanneer ik naar de aardstralen kijk zie ik grote kwaadaardige vervormingen in de energie die Oekraïne uitstraalt wanneer gesproken wordt over het handelsverdrag.’ De minister van Buitenlandse Zaken houdt het op een algemeen Europees handelsverdrag, zoals er zovele worden gesloten.
Ik kijk nu al uit naar dat NOS Journaal.