Asset 14

Second chances and new romances

Jana zwoer nooit toe te geven aan vieze vleeskeuringsapplicaties, maar de app Happn doet haar twijfelen aan die gelofte. Al is het maar uit journalistieke nieuwsgierigheid.

Er is een nieuwe online dating applicatie op de markt: Happn. Ik hoor je al zuchten: “hebben we niet al onze handen vol met Tinder?” Vast wel, maar ik zeg je: deze app is anders, verslavender, een tikje geslepener misschien. Happn gaat er prat op toeval om te zetten in romantisch geluk, en onderscheidt zich zo van apps die vooral gebruikt worden voor seksuele avontuurtjes. Happn is dan ook afkomstig uit Parijs, bij uitstek de stad van de romantiek. De jonge, aantrekkelijke ontwikkelaars van de app prijzen hun product aan met slogans als “Find those you've crossed paths with” en “Never miss an opportunity”.

Happn biedt dus een virtuele tweede kans aan iedereen die te verlegen of gehaast was om die ene aantrekkelijke onbekende op straat aan te spreken. Ook is het de perfecte ijsbreker om eens een praatje te slaan met al die anonieme mensen die dagelijks je pad kruisen. In ruil voor deze wereld van nieuwe romantische mogelijkheden dien je (zoals gewoonlijk) wel een beetje privacy op te geven, ditmaal in de vorm van je geolocatie. Happn werkt namelijk op basis van het gps-signaal van je smartphone. Iedereen die ook op Happn zit en je pad kruiste binnen een straal van 250m verschijnt op je startpagina, inclusief kaartje met de exacte plek en het exacte tijdstip van de gemiste connectie. Creepy? Een beetje. Maar wie in is voor een romantisch avontuur en geen zin heeft om onbekenden zomaar aan te spreken, zoals ze dat vroeger weleens deden, moet niet flauw doen.

Al die potentiële connecties die ik zomaar aan me voorbij liet gaan: die ene jongen in de bibliotheek met wie ik altijd blikken uitwisselde, die man met baard op de trein die mijn artikel aan het lezen was, die ene figuur die vanop zijn balkon zo'n aantrekkelijke danspasjes pleegde… Stel je eens voor hoe mijn leven uitgedraaid was als ik met hen in contact had kunnen komen!

Vleeskeuringsapplicatie

Ik verbaas me over de hevige aandrang die ik voel deze app uit te testen. Was ik niet diegene die altijd heel hard riep dat ze nooit zou meedoen met vieze vleeskeuringsapplicaties zoals Tinder? Misschien is het de romantische idee achter Happn die me doet geloven dat deze app tot minder oppervlakkige ontmoetingen zal leiden. Maar het blijft natuurlijk wel 'online daten'. Daarom besluit ik mijn nieuwsgierigheid om te zetten in een journalistiek experiment. Mijn voorstel om voor de krant deze dating app uit te testen wordt enthousiast ontvangen. Met een gesust geweten download ik Happn op mijn telefoon.

Een groot voordeel van deze app is dat je niet verplicht bent om elk profiel te keuren, waar je bij Tinder pas naar het volgende profiel kunt als je het vorige naar links of rechts 'geswipet' hebt. Enkel de foto’s die je bevallen ‘like’ je anoniem, de andere kun je negeren. Lekker gemakkelijk. Als de interesse wederzijds is, krijg je de melding “it’s a crush!” en kun je met elkaar chatten. Voor wie liever direct de koe bij de horens vat, is er ook de optie om een “charm” te verzenden. Je prooi krijgt dan meteen een melding van jouw interese. Vrouwelijke gebruikers kunnen naar hartelust charmeren, mannen dienen echter te betalen voor elke “charm” die ze versturen.

Een wandelingetje door het station van Brussel-Noord - toch niet de meest romantische plek – doet mijn Happn-startpagina bijna ontploffen met potentiële “love interests” die mijn pad kruisten. Het aflopen van de Antwerpse Meir in volle soldenperiode levert daarentegen slechts één nieuw profiel op. Al snel ontwikkel ik de gewoonte om na elke verplaatsing de app te openen om te bekijken wie mijn Happn-radar allemaal heeft gesignaleerd. Behoorlijk verslavend, deze app.

Barista’s van Starbucks, verkopers van Carrefour Express, CEO’s, IT-consultants en zelfs dolfijnentemmers: allemaal stromen ze mijn scherm binnen. De leeftijden zijn even variabel; van 19 tot en met 60 jaar, hoewel het grootste deel van de profielen toch dertigers betreft. Voorlopig ben ik nog niemand tegengekomen dat ik wil ‘liken’. Behalve dan die dolfijnentemmer misschien, gewoon omdat het kan. Dan lopen de eerste “charms” binnen. Mijn jeugdige leeftijd lijkt geen bezwaar te vormen voor mannen die bijna mijn vader zouden kunnen zijn. Nu ja, ze zijn tenminste mee met hun tijd.

La peur

Uiteindelijk stoot ik op een paar profielen die me wel weten te bekoren en zo geraak ik in een chatsessie verwikkeld met Thomas (29), componist. Thomas verkiest duidelijk de no nonsense-aanpak, zo opent hij met “Hallo, hoe gaat het? Wat doet iemand zoals jij in godsnaam op deze app?”. Een beetje beteuterd vraag ik of hij Happn dan een app voor zielige mensen vindt, hij maakt er zelf toch ook gebruik van? “Ben al veel rotzooi tegengekomen, voor de rest wel oké. Wanneer spreken we af?”. Wanneer ik hem vertel dat ik toch liever eerst nog wat zou praten (hoort dat niet zo?) krijg ik een honend “La peur” als antwoord. Oké.

Er volgen nog een paar chatsessies die beleefder verlopen en een paar van mijn “crushes” blijken best aardig te zijn. Vooral mijn conversatie met ene Alexandre neemt steeds grotere proporties aan. Ondanks het leeftijdsverschil (Hij is 36, ik 21. Maar alles is relatief, toch?) heb ik een goed gevoel bij deze “crush”. Het begon nochtans vrij twijfelachtig met een ietwat slijmerig “mais tes petits looks sont vraiment parfaits, jeune fille”. Gelukkig blijkt Alexandre ook aardig te kunnen converseren over gewaagdere onderwerpen zoals het weer en de Belgische regeringsvorming.

Wanneer hij me plots zijn telefoonnummer doorstuurt, wijs ik hem erop dat het nogal onachtzaam is zomaar persoonlijke gegevens door te spelen aan een journalist. De ontdekking van mijn ware identiteit verontrust Alexandre niet, integendeel: hij lijkt me alleen maar interessanter te vinden. We blijven elkaar berichtjes sturen. Hij stelt me op mijn gemak met zijn keurige volzinnen (een unicum in de online dating wereld) en taalspelletjes. Ik begin te fantaseren over Alexandre in het offline leven: hoe klinkt zijn lach? Gebruikt hij zijn handen om zijn woorden kracht bij te zetten? Wat voor parfum draagt hij?

Breek het ijs

Even overweeg ik met hem in persoon af te spreken; mocht Alexandre dan alsnog een enge oude man blijken, heb ik toch nog een sterk verhaal. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, ga ik geen kopje koffie met hem drinken. Online flirten is best amusant, verslavend zelfs. Hoewel ik me vaak ergerde aan de oppervlakkigheid waarmee mannen me benaderden (je bent dan ook binnen duimbereik van eender welke idioot), vond ik al die 'charms' ook wel flatterend. Maar het overheersende gevoel dat ik bij deze app had was er toch vooral een van onbehagen. Ik vind online daten een beetje eng, unheimlich zelfs. Dit onbehagen is natuurlijk een gevolg van de moeizame haat-liefde relatie die ik met mijn telefoon heb. De toevoeging van zo'n online dating applicatie aan mijn lijstje van virtuele afleidingen zorgt ervoor dat mijn digitale stress climaxt. Al die berichten, al die meldingen, al die potentiële connecties: ik word er helemaal gek van.

Maar bovenal vraag ik me af: is dit nu de manier waarop mijn generatie nieuwe mensen leert kennen? Is digitaal daten echt de toekomst? Voor mij (nog) niet. Ik kan me best voorstellen dat deze app een godsgeschenk is als je erg schuchter bent of bijzonder weinig tijd hebt om je bezig te houden met onbenulligheden zoals uitgaan, maar volgens mij behoor ik tot geen van beide categorieën.

Onlangs stapte een volslagen onbekende fietser van zijn fiets om met het vrij typische “ben jij niet de zus van...?” een gesprek aan te knopen. Hoe doorzichtig zijn openingszin ook was, hij kreeg meteen extra punten voor moed en spontaneït. Iemand die je zomaar, offline aanspreekt geeft je het gevoel speciaal te zijn, de moeite om een blauwtje te riskeren. Dat valt helemaal weg bij zo'n app als Happn, waar je zonder probleem met tien ´crushes´ tegelijk kunt flirten. Wanneer iemand met je flirt is het fijn om weten dat dat niet enkel gebeurt omdat je je toevallig binnen een straal van 250m bevond en een profielfoto hebt die niet al te afstotelijk is.

Wie jou echt wilt leren kennen, mag daar best wat meer moeite voor doen. Er gebeurt al genoeg online, laten we de offline wereld alsjeblieft ook een beetje spannend houden. Daarom heb ik mijn Happn-profiel weer verwijderd. Misschien is het pretentieus, maar ik reken erop dat wie hard genoeg wilt me wel op een andere manier weet op te sporen.

Dit artikel verscheen ook - zij het in een andere vorm - in De Morgen.

Mail

Jana Antonissen Jana Antonissen (1992) schrijft sinds twee jaar voor De Morgen over alles dat binnen het breed rekbare begrip cultuur past.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen