Illustratie: Floris Solleveld
De Volkskrant heeft afgelopen dinsdag bekend gemaakt Aaf Brandt Corstius te hebben binnengehaald als nieuwe, dagelijkse columniste. Brandt Corstius schreef tot voor kort een dagelijkse column voor de nrc.next, de krant die zich volgens haar nieuwe werkgever richt ‘op hoogopgeleide lezers van 25 tot 34 jaar.’
‘Toen ik begon was ik 30, nu ben ik bijna 35, ben ik moeder geworden en heb ik een huis gekocht,’ zei Aaf. ‘Dat past misschien allemaal niet zo goed bij next.’ Daarnaast, zei ze, ‘wil ik graag schrijven voor een krant met een groter bereik.’ Twee redenen dus, voor Aafs overstap: verlies van het contact met de doelgroep, en meer exposure.
Aafs transfer naar de Volkskrant is een logisch vervolg van een ontwikkeling binnen het kranten- en tijdschriftenlandschap: kranten en weekbladen trekken zich steeds meer terug in hun schulp en richten zich van daar uit overduidelijk op leeftijdsgebonden compartimenten. En de Volkskrant doet hier vol aan mee.
Het columnistenbestand van die krant telt met Bert Wagendorp (52), Paul Onkenhout (51); Frank Kalshoven (44), Kader Abdolah (55) en Herman Koch (56) vooral veel grijze mannen van boven de vijftig. Dat is ook de doelgroep, als ik de krant zo lees.
Maar natuurlijk bevat die doelgroep ook oudere vrouwen. En zo kan het dus zijn dat de wekelijkse columniste van het addendum 2 dat Jong heet een vrouw van 54 is. De stukken in Jong gaan ook alleen over jonge kinderen: de kinderen van de doelgroep. Het gaat nooit over twintigers. Of dertigers. Nou ja, misschien die dertigers die al wel kinderen hebben. Vandaar het aantrekken van Brandt Corstius.
Dat de Volkskrant als enige grote, ochtend-”kwaliteitskrant” de twintiger verwaarloost, weet de hoofdredactie ook. Vandaar dat hoofdredacteur Pieter Broertjes anderhalf jaar geleden met veel bombarie de V aankondigde. De next van de Volkskrant. Het volgende krantencompartiment.
Nooit meer wat over gehoord, die V.
Wat wel leuk is om je te herinneren, is dat die V moest gaan bestaan uit artikelen overgenomen uit de Volkskrant, aangevuld met door een kernredactie geschreven stukken. En dat in die beoogde kernredactie slechts één twintiger zat. Hoe kan je een krant maken die ook voor twintigers is zonder daar twintigers bij te betrekken? En dan doel ik nu niet enkel meer op de V, maar ook op de de Volkskrant zelf.
Hoe spreek je een jonger publiek aan als je de columniste aantrekt die zichzelf te oud vindt voor die doelgroep?
Niet.
Is dat erg?
Het is in ieder geval jammer. Want door het vertrek van Brandt Corstius naar de Volkskrant zijn er wat constateringen te doen over het krantenlandschap voor de “next-doelgroep”: A) Ook wij zitten opgesloten in een compartiment. Buiten de next worden wij niet goed vertegenwoordigd, en in de next is het vooral preken voor eigen parochie. Er zijn weinig veertigers en vijftigers die de next lezen (ze hebben de Volkskrant) en daardoor weten wat er bij mensen van onze leeftijd speelt. B) Het is tegelijkertijd wel te hopen dat de next Aaf vervangt met een columnist(e) die wel goed aansluit bij die van ons. Iemand van twentysomething dus. En niet met Jan Blokker. C) Dat ik op het punt sta mijn Volkskrantabonnement op te zeggen. Want ik zie mijzelf nergens terug op de pagina’s van die krant.
En ook niet in de toekomstige column van Aaf Brandt Corstius.