Filosofie heeft, helaas, vaak een imagoprobleem. Het zou pretentieus zijn, door de moeilijke taal waarin met Duits klinkende namen gesmeten wordt. Of het is snobistisch, vanwege dat vereren van allerlei dode-blanke-mannen met namen die uitgesproken worden als beladen toverwoorden (Kierkegaard!). Maar als je er even goed over nadenkt, herinner je je weer dat filosofie niet meer en niet minder is dan 'goed over dingen nadenken'; het stellen van vragen en het aanwakkeren van twijfel. Hoewel er gelukkig de laatste jaren een aantal populaire en populariserende filosofiepleitbezorgers aan het werk zijn, zoals Alain de Botton en Rob Wijnberg, is dat nog niet genoeg.
Filosofie wordt levend als het iets zegt over de huidige wereld waarin we leven en over het soort leven dat wij nu lijden. Niet alleen maar door te laten zien wat dode wijsgeren zouden zeggen, maar door nieuwe filosofie te ontwikkelen met antwoorden op de vragen van deze tijd. Zulke filosofie ontwikkelt Simon Critchley, een Britse ex-punker die nu in New York doceert en steeds meer boeken publiceert. Zijn boek Infinitely Demanding (2007) is een provocerende studie over wat hedendaagse ethiek zou kunnen zijn. Over hoe we als netwerk-mensen ons persoonlijk en politiek tot elkaar kunnen verhouden, op een neo-anarchistische manier die continu (en oneindig) mensen elkaar ter verantwoording laat roepen.
In Over Mijn Lijk, waarvan net de vertaling is verschenen, onderzoekt Critchley hoe de dood van allerlei beroemde en minder beroemde filosofen ons kan leren een beter leven te leiden. Van dit boek, geweldig leesbaar en grappig, leer je veel dingen over deze filosofen, maar door de nadruk op biografische details levert het ook een commentaar op hoe de geschiedenis van de filosofie gezien wordt en wat de relatie is tussen 'abstracte' ideeën en persoonlijke geschiedenissen. Een aanrader voor zowel mensen die nog nooit een filosofieboek hebben gelezen, als voor mensen die veel filosofie lezen.
-Hardhoofd mag vier exemplaren van 'Over mijn lijk' weggeven. Stuur een mail naar redactie@hardhoofd.com met als onderwerp: "Dode filosofen zijn nog steeds filosofen" en noem in je mail een opvallende dood van een filosoof. De winnaars krijgen bericht.-