Asset 14

Blijf bij je tandarts

TIP: Blijf bij je tandarts

Mijn tandarts is een geweldige man. Ik lig altijd met blind vertrouwen in zijn stoel, want hij heeft altijd gelijk. Hij is ook een beetje streng en zegt, als hij een gaatje moet boren: ‘Niet zo piepen, hé, dan had je beter moeten poetsen’. Heerlijk vind ik dat. Mijn gebit verdient wat het ondergaat, en ik ook. Dat klinkt masochistisch, maar mijn tandarts is ook héél kundig. Pijn doet het eigenlijk nooit. Ik hoefde nog nooit een verdoving, terwijl ik toch al zeker wel 8 vullingen heb.

Mijn tandartsassistente is ook geweldig. Ze kent me al vanaf mijn geboorte, weet wat ik doe in het dagelijks leven en vraagt daarnaar. Ze schrijft mijn nieuwe afspraken op een kartonnen kaartje dat ik niet mag verliezen en ik krijg vaak een proefmonstertje tandpasta.

Ik betrap mezelf er weleens op dat ik in gesprekken die over tanden gaan mijn zinnen begin met ‘mijn tandarts zegt…’. Zo ook laatst in een gesprek met mijn nieuwe tandarts, die mij vreemd aankeek, omdat zij nu al anderhalf jaar mijn gebit verzorgt. Ik heb namelijk het dorpse praktijkje verruild voor een giga-tandartsencomplex in Utrecht waar ik ook ’s avonds na mijn werk afspraken kon maken. Dat was efficiënter en flexibeler.

Mijn tandarts zei nog: ‘je gaat ons nog wel missen, Schönbeck’. Toch nam ik afscheid. Ik nam het papieren gebitsdossier dat mijn tandartsassistente elk halfjaar nauwkeurig bijwerkte mee. Er zaten fotootjes in van iedere kies en daarbij stond de levensgeschiedenis van die kies beschreven.
De nieuwe tandarts zag het dossier en grinnikte. Ze stootte een collega aan, die begon te gieren van het lachen. Ha ha nnnghahahah. Ze haalde de mij zo dierbare blaadjes met een nonchalant gebaar door een scanner en daarna door de papierversnipperaar.

Ik werd vastgebonden in een stoel waar een 3D-film van mijn hele schedel werd gemaakt. De nieuwe tandarts zei: ‘Uw derde molaar rechtsonder moet geëxtraheerd worden’. Ik: ‘Dat zei mijn tandarts ook al’. De 3D-film kostte 200,-.

Ook ging ze een klein gaatje vullen. Ze boorde wat in kies 44, de eerste kleine kies, rechtsonderin, distaal dan. Moest toen opnieuw kijken. En nog een beetje boren. Het deed pijn. Ze maakte het gaatje schoon met een venijnig blazend apparaatje. En moest toen nog een beetje boren. Ik lag daar maar en dacht: je kan er niks van.

Kennelijk zijn niet alle tandartsen even goed. Ik had mijn leven lang kwaliteit en zorg voor lief genomen en realiseerde me nu pas wat ik had opgegeven. Lees je dit nu en denk je: ik houd ook ontzettend van mijn tandarts!? Ga dan nooit bij hem weg. Want mijn tandarts had natuurlijk weer gelijk. Ik mis hem ontzettend.

   
Mail

Suzanne Schönbeck is bureauredacteur bij Sdu Uitgevers en eindredacteur bij Hard//hoofd.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
Lees meer
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen