Foto: Mirte Slaats Afgelopen maandag werd in de Melkweg in Amsterdam de partij tegen de vrijheid van meningsuiting, Nederland Monddood (NMD), gepresenteerd. Bekijk de beelden." /> Foto: Mirte Slaats Afgelopen maandag werd in de Melkweg in Amsterdam de partij tegen de vrijheid van meningsuiting, Nederland Monddood (NMD), gepresenteerd. Bekijk de beelden." />
Asset 14

Nederland Monddood

Geachte aanwezigen, dames en heren van de pers, maar vooral: het Nederlandse volk,

Hartelijk welkom bij de presentatie van Nederland Monddood, NMD, de partij tegen de vrijheid van meningsuiting. De politieke partij die Nederland nodig heeft, zeker gezien de recente politieke ontwikkelingen.
In het politieke landschap bestaan veel meningsverschillen, maar iedereen, links of rechts, is het eens met de vrijheid van meningsuiting. Waarom eigenlijk? Wij zijn een partij met één doel: het schrappen van artikel 7 van onze Grondwet. Hierin staat te lezen:

“Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen (de pers, -NMD) heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.”

Wij beschouwen dit als een mislukt experiment en willen die wet aanpassen. Door de onbeperkte vrijheid van meningsuiting zijn de meningen niet meer van de lucht en is iedereen non-stop aan het praten. Dat moet maar eens afgelopen zijn. ‘Iedereen mag zeggen wat hij of zij denkt’ hoor je vaak. Wij zeggen: nee, niemand mag zeggen wat hij of zij denkt.

Censuur heeft een negatief imago gekregen in de Westerse wereld, dankzij organisaties als Amnesty International. Maar wat is er eigenlijk mis mee om af en toe je mond te houden? Ik weet nog dat mijn moeder mij vroeger, aan de keukentafel, regelmatig de mond snoerde. “Houd jij je maar even stil,” zei ze dan na een bijdehante opmerking. En dan was ik stil! En dan dacht ik na over wat ik gezegd had! Ik besefte mijn fout en zou diezelfde dingen later nooit meer zeggen.

Bovendien heb ik van vroeg af aan geleerd dat er een verschil is tussen een feit en een mening. Een mening heeft maar beperkte waarde; je kunt er zo weer een andere mening tegenover stellen. Bovendien dient iedereen tegenwoordig over alles een mening te hebben. Niemand zegt ooit: “Daar weet ik eigenlijk te weinig van.” En zo ontstaat het onuitstaanbare lawaai dat elke dag weer op straat, in de krant en op televisie klinkt. Hou gewoon allemaal je mond! En als je wilt praten: beperk je tot de feiten. Wij willen dan ook alle columns, opinieprogramma’s en peilingen afschaffen. Weg met de meningen! Terug naar de feiten!

Heette een van de grootste Nederlanders, in een recente televisieshow nog als zodanig verkozen, niet Willem de Zwijger? Niet Willem de Prater, mensen, niet Willem de Kletser of Willem de Praatjesmaker. De Zwijger! Hij hield zijn mond op de juiste momenten. Tijdens de twee Wereldoorlogen was Nederland neutraal: weer hielden wij wijselijk onze mond. Nederland kent een lange traditie van zwijgzaamheid en afzijdigheid. En nu! Iedereen praat alsof het moet en valt over elkaar heen met meningen. Het is mooi geweest.

Maar dames en heren, eigenlijk zeg ik nu alweer veel te veel. (Naar collega’s:) Willen jullie nog iets toevoegen? Dank jullie wel.

Zijn er vragen?

Meneer, wat u in feite voorstelt is een dictatuur.

Als u met een dictatuur bedoelt dat alle meningen van overheidswege worden uitgebannen ten faveure van één mening, dan heeft u geen gelijk. Wij willen inderdaad een algehele censuur in voeren, maar beste mevrouw, wij hebben zelf ook geen mening! Alle meningen dienen te worden afgeschaft.
Volgende vraag. Ja, u daar.

Als u de feiten voor zich laat spreken, loopt u dan niet achter de waan van de dag aan?
Ik zou zeggen dat als we goed nadenken over wat we zeggen, we nooit achter de waan van de dag aan lopen.
Maar feiten zijn niet neutraal, feiten worden vastgesteld door commissies, door wetenschappers...
Ah, we hebben een wetenschapsfilosoof in de zaal. Totdat er betere alternatieven beschikbaar zijn, beperken wij ons tot de feiten.
Fair enough.

Met alle respect, ik vind uw partij belachelijk. Ik bedoel, wat zijn uw standpunten…
Ja kijk, dit is dus precies wat wij bedoelen! ‘Ik vind, ik vind, ik vind’… Houd daar toch mee op! Accepteer de dingen zoals ze zijn. Zolang u met dit soort vragen met een mening komt, geef ik geen antwoord.
Ja, u daar?

Hoe denkt u over integratie?
(zucht) Daar is niet genoeg feitelijke informatie over beschikbaar.
De zorg?
Er zijn andere mensen die daar veel meer verstand van hebben.

Hoe bepaalt u dan wat waardevol is?
We denken goed na over wat waardevol is en hebben hier ook zeker onze ideeën over, maar die delen wij niet in het openbaar.

U heeft in feite een verbod nodig.
Ik dank u voor uw suggestie.
De laatste vraag?

En onderwijs dan?

U bent wel een volhouder. Dat gaat mij zeer aan het hart. Het onderwijsstelsel is een belangrijk onderdeel van onze samenleving en ik heb daar ook wat ideeën over. Maar ik voel geen enkele behoefte om die hier in het openbaar met u te delen. Ik nodig u uit bij mij thuis voor een kop thee en dan zal ik het graag met u bespreken.

Goed, geen vragen meer?
Dan presenteer ik u de nieuwe politieke partij, de partij tegen vrijheid van meningsuiting, Nederland Monddood, NMD! (Onthulling campagneposter) Stem op 9 juni op de NMD. Dank u wel.


Foto: Mirte Slaats

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen