Foto: Jan Postma

De frontvrouw van Roosbeef koos haar vier favorieten in beeld, tekst, video en geluid." />

Foto: Jan Postma

De frontvrouw van Roosbeef koos haar vier favorieten in beeld, tekst, video en geluid." />
Asset 14

Roos Rebergen

Een aapje zwijgt, een aapje is blind, een aapje is doof. In de jungle van het bombardement aan tekens, zijnde tekst, geluid, beeld en al het ander moois en lelijks wat verschillende media ons dagelijks voorschotelen, is het moeilijk navigeren tussen de parels en de zwijnen. Hard//hoofd vraagt in de Multimedi-aap elke maand aan een bijzondere Nederlander om de vier beste vormen van beeld, geluid, video en tekst te kiezen. Laat u inspireren. Deze keer: muzikant Roos Rebergen (Roosbeef).

Foto: Jan Postma

Roos Rebergen (1988) is de zangeres van de band Roosbeef. Ze won in 2005 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriter. In 2008 bracht Roosbeef hun eerste album uit: Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten. Opvolger Omdat Ik Dat Wil verscheen in 2011. De band wordt al jaren geprezen vanwege haar originaliteit, veelzijdigheid en energieke optredens. Omdat Ik Dat Wil ontving zonder uitzondering lovende recensies.

Keuze 1: Beeld

Foto van het ‘Instituut voor Volkswarmte’, een initiatief van kunstenaars Colin Tempe en Jeroen Dreezen. De radiator-banken worden via een houtvuur opgewarmd, waardoor je buiten verwarmd kunt zitten. De banken zijn te vinden op festivals en op terrassen van café’s in België.

RR: “De bank heeft de vorm van een chique bank, maar vervolgens zie je dat het gewoon een radiator is waar ze op zitten. Die tegenstrijdigheid vind ik interessant. De boeren op de foto wonen daar op het land, die waren daar toevallig. Ze zien er heel ongemakkelijk uit, bijna alsof ze worden aangerand. Grappig is ook dat de jongens die de banken maken allebei geen verwarming thuis hebben. Ze maken nog meer warmtedingen, bijvoorbeeld verwarmde voetenbadjes, misschien wel uit praktische noodzaak. Wat ik verder sterk vind aan dit beeld is het feit dat de makers niet met een vingertje wijzen naar de energieslurpende terras-verwarmers, maar dat ze een alternatief bieden.”

Keuze 2: Video

The Clayhead Show, van en door Tom Campbell

RR: “Ik hou zo erg van dit soort theater, variété-achtig, dat vind ik echt mooi. En ik houd ook heel veel van dieren. Dit filmpje doet me iets, de beestenhoofden die hij maakt zien er zo lief uit. Het heeft iets zachts. Hij krijgt zo een lief kopje ervan. Het is moeilijk om uit te voeren, maar tegelijkertijd is het idee vrij simpel: ‘ik doe heel veel klei op mijn hoofd en dan ga ik daar beestenhoofden van maken’. Dat verzin je bij wijze van spreken in de kroeg. Goed straattheater is zo leuk omdat het toegankelijk is voor iedereen, ouderen en kinderen."

“Mijn vader stuurde dit filmpje laatst naar mij op: hij is programmeur bij een theater en wilde deze acteur boeken, maar Tom Campbell stopt met deze act, omdat het niet gezond is wat hij doet, hij kan het niet meer aan. Ik ging vroeger heel vaak met mijn vader naar straattheaterfestivals, maar je merkt dat die er nu veel minder zijn. Het is echt iets van vroeger geworden. Wat er nu nog is, is vaak meer een herhaling van dingen. Vroeger had je steengoede acts die mensen altijd leuk blijven vinden, die nooit oubollig zullen worden. Het blijft altijd leuk om te kijken naar iemand die iets heel moois doet. Jammer dat het steeds minder te zien is."

Keuze 3: Tekst

IK WIL EEN PRIVÉ-DETECTIVE

Ik wil een privé-detective
met een goed karakter
die dag en nacht bij mij moet zijn
om redenen die buiten me liggen.
Zolang de zaak onopgelost is
zal hij me niet verlaten
zodat hij langzaam van mij kan gaan houden.

-Gedicht van Tjitske Jansen, uit Het moest maar eens gaan sneeuwen (2003).

RR: "Dit is zo een mooi en lief gedichtje, waar tegelijkertijd eenzaamheid en verlangen in zit. En ik vond het mooi omdat het kort is. Ik ben eigenlijk niet zo een lezer, ik vind het moeilijk om me te concentreren. Maar de verhalen en gedichtjes van Tjitske Jansen vind ik heel mooi: simpel maar wel slim. Ze gaan over verlangens en dromen, over wat ze wil. Het raakt me, ik voel me meteen heel erg verbonden met haar teksten. Ik schrijf zelf anders dan Jansen, maar de thematiek is vaak wel hetzelfde. Ik schrijf ook niet de vrolijkste dingen, maar het moet niet alleen maar dat zijn. Dan is het voor niemand leuk meer. In dit gedicht zit behalve die eenzaamheid ook iets positiefs en hoopgevends."

"De zin ‘om redenen die buiten me liggen’ vind ik grappig en spannend tegelijk. Ze legt het niet uit, gelukkig, want dan zou het flauw kunnen worden. Op deze manier blijf je je afvragen wat die redenen dan zijn. En die laatste twee zinnen vind ik gewoon heel mooi, zo liefdevol."

Keuze 4: Geluid

Het zesde metaal - Ge Zwiegt (akoestisch) (klik hier voor de studioversie met de tekst erbij)

"De zanger Wannes Cappelle speelde eerst in Roosbeef, maar daar is hij nu mee gestopt. Hij liet dit lied een keer aan mij horen, volgens mij omdat hij er niet uit kwam met het refrein ofzo, hij vond het te lang. Maar ik ben blij dat ze het hebben gehouden, ik vind het een prachtig nummer. Hele mooie melodie en het refrein raakt je gewoon meteen. Ze vonden het nummer eerst te saai, daarom hebben ze die geweldige pianopartij eronder gezet. Dat werkt heel goed."

"Ik denk dat alle meisjes bij het refrein denken: ‘dat gaat over mij’. Zo'n lied is het. Met mooie liefdeszinnen als ‘Ik probeer u te vergeten, maar ik weet nog perfect waar dat je stond. Ik zocht naar uw lippen, maar gij hield uw mond’. Mooi en triest tegelijk."

Interview door Noor Spanjer

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen