Asset 14

Jazz

Mixtape: Jazz 1

Speciaal voor Internationale Jazzdag viste Hard//hoofd deze mixtape uit 2013 op, een van onze favorietjes. Geniet van heerlijke jazz en lees ondertussen van onze oud-redacteuren waarom zij destijds (en wij nu nog steeds) zo lekker op deze nummers gaan.

1. Louis Armstrong & His Hot Five – Louis Armstrong (Tirza)
"Satchmo laat je in een luttele 15 seconden alle hoeken van de emotionele kamer zien. En dan moet het echte nummer nog beginnen."

2. Donald Byrd – Cristo Redentor (Philip)
"Dat moment dat Byrd aanvangt, die eerste noten van die trompet - en dan dat gevoel dat je hart even wacht met kloppen, dat je ruggewervel een schok krijgt en dat de haartjes op je armen recht op gaan staan - dat moment is het klaar. Of zoals DTRUTH365 het zegt: 'It's beautiful and haunting, it lingers in your soul...it reminds me of a very slow stroll in the park at night with a broken heart.'"

3. Duke Ellington – Take The A Train (Mees)
"Elke keer als ik mijn geboortestad New York aandoe, land ik op JFK. Dan sleep ik mijn bagage naar de altijd winderige metrohalte en wacht op de A train. Deze brengt me niet naar Harlem, maar naar Broadway Junction, voor de overstap op de L train. In de metro begint Duke Ellingtons nummer bijna automatisch af te spelen in mijn hoofd, de perfecte soundtrack voor het opgewonden gevoel in je maag als aan het eind van de reis de trein je de stad invoert."

4. Bobby Timmons – Moanin' (Jan)
"Bobby Timmons Moanin' is gewoon heel erg fijn en iedere keer dat je ernaar luistert wordt de wereld voor heel even net iets minder kut. Dat is knap."

5. Billie Holiday – You Go To My Head (Meredith)
"Ik las ooit in een boek over een vrouw wiens stem klonk zoals tranen voelen. Het was een van de eerste albums die ik, vroegwijs en sociaal onaangepast, van mijn eigen zakgeld kocht. Ik leerde haar nummers van binnen en van buiten, Billie en ik raakten 'on a first name basis'. Jaren later kon ik pas echt voelen waar ze dan eigenlijk over huilde."

6. I Wanna Be Like You – Louis Prima (Mees)
"Ik zei vroeger altijd dat ik jazz kut vond maar eigenlijk was dat een leugen. Dit nummer was mijn eerste lievelings jazznummer en King Louie die zingt over zijn verlangen vuur te kunnen maken hoort nog steeds in de top drie. Ook Baloe in een rieten rokje met kokosnoten op zijn snuit blijft één van de grappigste dingen die ik me kan bedenken."

7. Django Rheinhardt – Minor Swing (Kasper)
"Ik raakte verliefd op de muziek van Django Reinhardt dankzij de film Sweet & Lowdown van Woody Allen, waarin Sean Penn een fictieve tijdgenoot (en gitaarvirtuoosconcurrent) van Django speelt. Deze zigeunerjazz van Belgische (!) origine is zo onbevangen sentimenteel en speels dat ik er altijd een beetje wee van word. Als ik met deze klanken op mijn koptelefoon door de stad huppel waan ik mij in een Allen-film en kunnen er dus de gekste dingen gebeuren."

8. Kermit Ruffins & The Barbecue Swingers – Skokiaan (Philip)
"Jazz hoeft niet moeilijk te zijn."

9. Charles Mingus – Solo Dancer (Stop! Look! And Listen, Sinner Jim Whitney!) (Tirza)
"Zo gruwelijk sexy dat je er spontaan nat van wordt."

10. Cannonball Adderley – Autumn Leaves (Kasper)
"Somethin' Else van Cannonball Adderley (waar ook grootheden als Miles Davis en Art Blakey op mee spelen) is dé plaat die ik opzet als ik niet weet wat ik op moet zetten. Het is muziek die een sfeer met zich meebrengt om in weg te zakken, muziek die net zo zalig op de voorgrond als op de achtergrond werkt en waar je zowel prima bij kan werken als eindeloos bij kan mijmeren. Dit is het openingsnummer van het album met een bekende melodie (van oorsprong een Frans chanson getiteld 'Les feuilles mortes', populair geworden in uitvoeringen van onder meer Edith Piaf, Nat King Cole en Frank Sinatra, maar hier vanzelfsprekend instrumentaal en uitgesponnen)."

11. Paolo Conte – Boogie (Jan)
"Iets zegt me dat Paolo Conte niet helemaal onomstreden is. Ik heb daar geen boodschap aan. Boogie heeft niets met Michael Boogerd te maken, maar gaat hier wel gepaard met een buitengewoon vreemde fotoserie."

12. The Last Poets – Jazzoetry (Maartje)
"The Last Poets brengen jazz en poëzie samen. Uit hun werk spreekt zoveel urgentie dat je moet blijven luisteren. Woorden die tegen een melodie aanschuren. Ritmes die de zinnen vooruitduwen."

13. Art Blakey - A Night in Tunisia (Kaas)
"Art Blakey op drums. Punt."

14. Nina Simone - Mississippi Goddamn (live) (Tirza)
"Daags na de moord op Martin Luther King jr. speelde Nina Simone deze bloedstollende versie van het protestlied Mississippi Goddamn. 'I ain't 'bout to be non-violent, honey, bijt ze op een gegeven moment het publiek toe. Dat er na dit opzwepende nummer geen rellen uit zijn gebroken mag een godswonder heten."

15. Ivy Anderson – Shoe Shine Boy (Paula)
"De jaren dertig in Amerika waren met de economische crisis waarschijnlijk een enorme inspiratiebron voor jazzmuzikanten. Ellende, armoe en drama alom. Wat wil je nog meer? Een plaat waar je dit uit kan opmaken is 'Shoe Shine Boy', uit 1936. Voor mij gaat die plaat over hoe de jeugd hoop heeft en die hoop niet moet verliezen. Dus als ik even bang ben dat het heel ernstig staat met de economie, grijp ik naar deze plaat en denk ik; 'het kan altijd erger. Every nickle works a lot, so shine, shine a lot.'"

16. Amy Winehouse – There's No Greater Love (live) (Meredith)
“We gaan het niet over jazz hebben zonder Amy Whinehouse te noemen. De Miss Whinehouse zoals ze hieronder te horen is, het meisje dat een beetje nerveus rondfrummelt voor ze haar keel open zet en moeiteloos rond haar eigen stem danst. Haar eerste album kwam uit tijdens een van mijn meest cruciale puberfases, en zonder haar was ik zelf nooit Jazz gaan zingen. Och Amy, wat was je goed, en wat mis ik je.”

17. Wes Montgomery – Round Midnight (Rob)
"Het ultieme jazz nummer, gespeeld door de godfather van de jazz gitaar Wes Montgomery. Daar kan ik als jazzgitarist alleen maar stil van zijn en ademloos naar luisteren."

18. Herbie Hancock – Watermelon Man (Elon)
"Het album Head Hunters uit 1973 is misschien wel een van de meest revolutionaire statements uit de Jazz. Iconisch in elk opzicht. Hancock herschreef 'Watermelon Man' van tien jaar daarvoor en transformeerde zo zijn grote hit tot een onherkenbare uitdaging van alles dat Jazz was."

19. Wayne Shorter – Beauty & The Beast (Rob)
"Een ongelofelijk originele, mooie en groovende compositie van Wayne Shorter. Van de plaat Native Dancer uit 1974. Het perfecte voorbeeld van hoe je smaakvol muziekstijlen mixt."

20. Dave Brubeck – Blue Rondo à La Turk (Jan)
"Ik heb vrij weinig te vertellen over dit nummer. Maar het is een goed medicijn wanneer je 'Take Five' niet meer uit je kop krijgt. En in de clip staan Brubeck en zijn kwartet op een vliegend tapijt. Dat is ook iets waard."

21. Sarah Vaughan – Misty (Kasper)
"Deze standard is door vele grootheden uitgevoerd, maar de versie van Sarah Vaughan is de allerallermooiste. Tenminste, dat zegt mijn jazzmentor en als hij het zegt moet het waar zijn. Het overgrote deel van mijn liefde voor en bescheiden kennis van deze muziek is namelijk te danken aan een vriend uit het buitenland met wie ik op onregelmatige tijden aan 'filojazz-cursussen' doe. Dat houdt in dat ik via Skype college geef over de een of andere filosoof of denkrichting, en hij me in ruil daarvoor van alles vertelt over klassieke jazzplaten. Op die manier proberen wij elkaar een beetje verder te brengen in het leven. Alhoewel, als je je oren blootstelt aan deze stem zal je niet bepaald ver komen, want voordat het nummer afgelopen is ben je veranderd in een plasje."

22. Ella Fitzgerald – Summertime (Meredith)
"Ella Fitzgerald is de enige vrouw die zuiver vals kan zingen. Het is alsof ze iedere noot liefhebbend uitrekt, en op een zacht bedje neerlegt. Ze zingt op, tussen, over, achter en onder de maat en scheurt ondertussen je hart in duizend kleine stukjes. Dit nummer, met deze frasering. Niemand anders kan het zo zingen."

23. John Coltrane – My Favorite Things (Philip)
"Ik leerde jazz waarderen met Coltrane. In eerste instantie lijkt dit heel toegankelijk, maar dan volgt zo'n waanzinnige improvisatie."



Mail

Redactie

Joost Dekkers

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
Lees meer
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen