Foto: privé-collectie minister Kuthuls

VVD-Minister Kuthuls zet alles op alles: "Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."" />

Foto: privé-collectie minister Kuthuls

VVD-Minister Kuthuls zet alles op alles: "Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."" />
Asset 14

minister Kuthuls

In een opvallend openhartig interview met Ronald Snijders geeft de VVD-minister Kuthuls commentaar op zijn ambtsperiode, zijn verhouding met kinderen, sleutelhangers, krullen en de politiek. "Kijk naar Engeland. Dan zie je vooral een enorme Noordzee. Want je kunt Engeland vanaf hier helemaal niet zien. Dus waar hebben we het over?"

"Eigenlijk is meer dan de helft van wat ik zeg niet interessant. Een kleine 40% is leuk om naar te luisteren of om even op de Twitter te gooien," zegt minister Kuthuls van de VVD, een politieke partij in Nederland die opkomt voor de rijke mensen.

Hij spuugt wat speeksel op zijn handpalm en smeert het in zijn haar. Het is één van de pijlers waarop de VVD zijn ministers uitzoekt: of althans, dat is wat minister Kuthuls zegt tussen het eten van twee boterhammen lijkenjam door. "Ze willen mensen met ambitie, met visie en met spuug in hun haar." De arme mensen komen er bekaaid van af. "Maar wat als al die mensen rijker worden," antwoordt hij plotseling, "wat is dan nog de lol in dit land? Kijk naar Engeland. Dan zie je vooral een enorme Noordzee. Want je kunt Engeland vanaf hier helemaal niet zien. Dus waar hebben we het over?"

"Soms ga ik in mijn eentje naar de film en eet zoete popcorn op de eerste rij. Zomaar."

Minister Kuthuls is een emotionele man. Hij wil het liefst met 200 kilometer per uur in een oude auto door het Groene Hart crossen om te voelen dat hij leeft, maar er is geen tijd voor: "Ik red het gewoon niet met mijn dubbele agenda." Aan de ene kant wil hij er graag zijn voor zijn vrouw en twee kinderen, aan de andere kant heeft hij een minnares die hij graag ziet. "En dat weet mijn gezin niet. Het is enorm schipperen. En dan heb ik ook nog die banaan als minister. Baan bedoel ik, baan." Kuthuls heeft besloten zich af te zonderen in een donkere hoek op een stomend underground feestje met harde beats en babes. "Daar… in de anonimiteit van de technodrukte kom ik tot rust en denk ik na over mijn ijdelheid. Het ontbreekt in dit land aan mensen met visie."

Illustratie: Gemma Pauwels

Als we hem spreken aan de keukentafel, met zijn handen om een koffiemok gesloten en uitkijkend op een weinig figuratieve aquarel van zijn verstandelijk gehandicapte neefje, begint hij ineens zachtjes te neuriën. "Ik bedenk me iets." Dan loopt hij naar de schuur en komt weer terug. "Nee, niks." Het wordt stil in het huis. Uit de houtoven kringelen pluimen rook. Desgevraagd: "Dat is het brood voor de lunch dat aan het verbranden is. Je hebt toch mensen die hun horloge altijd een kwartier vroeger zetten om ergens op tijd te komen? Dat heb ik met de timer op houtovens maar dan omgekeerd." De vraag dringt zich op wie deze man werkelijk is: Wendy van Dijk? Jeroen Krabbé? Sinterklaas?

Achter een plant staat een groot kartonnen bord. De zeer luchtig geklede assistente van minister Kuthuls, die ineens achter een pilaar vandaan komt, pakt het bord achter de plant vandaan en loopt ermee naar voren. Erop staat een schema: 'hoe ik gelukkig word in 154 stappen'. "Het zijn nog te veel stappen," zegt Kuthuls. "Dat moeten er minder worden, ik streef naar 8 stappen. 154 is onoverzichtelijk. Aan de andere kant: een mens wordt niet zomaar gelukkig. Zie die 154 stappen als een wandeling. Een wandeling naar het geluk. Chantal, bedankt." Chantal loopt weg met het bord, deinend met haar fijne bilpartij, alsof dat de verleidende beweging is naar het ultieme geluk, maar Kuthuls weet als geen ander dat de vleselijke belofte geen garantie is voor vervulling.

"Ik wil een wanhopige baby, maar, wat."

"Althans, geen blijvende. Vorige week stond hier de politie op de stoep. Henneponderzoek. Drugs. Niet belangrijk verder, maar die agent had ook zo’n blik die erom smeekte in elkaar geslagen te worden. Terwijl: je moet toch juist een blik hebben die schreeuwt: ‘maak mij gelukkig’ en dan niet in de seksueel-verlossende zin, maar in opbouwende, positief humanistische zin, ook als agent. Dat zegt wat dat betreft ook wel iets: politieagenten zijn altijd op zoek naar drugs. Althans dat is mijn ervaring. Maar drugs bieden geen oplossing. Wel om aan geld te komen, dus doorverkopen. Maar zij lijken wel verslaafd. En dat is nooit goed. Staat ook in mijn geluksschema."

Minister Kuthuls heeft twee kinderen, eentje van 11 en één van 5. Graag zou hij nog een derde, mooier kind willen hebben.

"Ik maak me druk om de rijke mensen – hebben die het wel goed? De sterkste schouders worden vaak vergeten in dit land. En de kinderen zijn de eerste die dat vergeten. Is dat slecht? Ja. Daarom moet je kinderen opvoeden, hen bijbrengen dat er ook andere kinderen zijn die het minder breed hebben en die dus uit zijn op jouw geld. En dat is de uitdaging waar dit land voor staat. Moeten we raketten sturen naar Palestina? Nee. Maar misschien wel naar andere landen. Kan iemand dan een lijstje maken met welke landen dan? Ik kan niet alles tegelijk. Dat spookt allemaal door mijn hoofd als ik op de wc zit."

"Kinderen zijn ook mensen. Dat vergeet ik te vaak."

Over de politiek is Kuthuls nuchter: "Overal moeten mensen maar samenwerken, maar we zijn uiteindelijk allemaal alleen. Behalve dan de buurman boven ons, die is nooit alleen. Altijd mensen over de vloer. Hij kent ook geen angst. Is nooit bang. Nou ja so what. Die zal dan weer een of ander raar eczeem hebben denk ik dan." Dat is, naast een heleboel andere zaken, voor Kuthuls de kern: "Bezig blijven, mensen in de weg zitten, lullige regels doorvoeren. En kijken waar je mensen kan raken. Ook dat is vrijheid. Die macht, daar leef ik voor."

Absurdist Ronald Snijders treedt op donderdag 20 oktober op in het Comedytheater in Amsterdam. Wij mogen 3 keer 2 vrijkaarten weggeven! Stuur een mailtje met als onderwerp 'Minister Kuthuls, een man met visie' naar redactie@hardhoofd.com en wie weet ben jij een van de winnaars!

Mail

Gemma Pauwels is freelance illustrator en woont in Amsterdam.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen