Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." /> Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." />
Asset 14

de Grote Voorjaars-schoonmaak

Weg met de muffigheid! Het is voorjaar, en behalve Flente betekent dat ook: tijd voor de grote schoonmaak. Voor een portie extra boen-, poets-, schrob- en stofzuigenergie doken onze redacteuren hun platenkast in (na hem af te stoffen), op zoek naar de beste begeleiding voor tijdens het schoonmaken. Gegarandeerd een brandschone stek tegen de tijd dat de laatste klanken van deze thematische verzamelaar zijn uitgestorven. Een thematische mixtape samengesteld via Spotify en YouTube, met een platenhoes door illustrator Joost Dekkers. Luister de mixtape hier.


Illustratie: Joost Dekkers

Tracklist

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Ava)
3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
5. Bobby Brown - My Prerogative (Ava)
6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
7. Villagers - Pieces (Timo)
8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)

Luister de hele mixtape via deze Youtube-speler of hier via Spotify.

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
"I'm gonna take my broom and sweep. All of the dirt, yes sir, out on the street", zingt Joss Stone. Veeg al je eigen viezigheid (en die van eventuele huisgenoten) maar op straat.

2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Mees)
Voor mij is de beste schoonmaakmuziek R&B. Wat zeg ik, het is de beste muziek om een hele hoop dingen op te doen (fietsen, dansen, de liefde bedrijven...). Enfin. Tijdens het schoonmaken doen de emancipatoire liedjes van de diva's het het best, zoals Heard It All Before van Sunshine Anderson.

3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
Eigenlijk is er niks beters voor wat lente-energie dan laid-back hip-hop. Daarom een klassieker van het debuut van Snoop Dogg uit 1993. Enige voorwaarde is dat je het kei-en-kei-hard uit je speaker pompt.

4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
Ook erg geschikt als pre-uitgaansmuziek, en een van de weinige nummers die het uit het vloerkleed pulken van kattenkots enigszins draaglijk maakt.

5. Bobby Brown - My Prerogative (Mees)
Als het huis echt smerig is is het tijd voor grof geschut: de vroege jaren negentig. My Prerogative van Bobby Brown, Back To Life van Soul II Soul, 'Gypsy Woman' van Chrystal Waters. Maar goed. Als je zou weten hoe mijn huis er uit ziet, zou je eerder zeggen dat ik mijn hele iTunes (negenduizend nummers, 56 dagen) op shuffle moet zetten.

6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
De vroege albums van The Talking Heads en het solowerk van David Byrne zijn ideale lentemuziek: vrolijk, swingend en met een knipoog. "She Only Sleeps with Me" van Byrne's laatste reguliere soloalbum is zo'n nummer. Zwoel, catchy, laid-back en met een beetje pikante tekst.

7. Villagers - Pieces (Timo)
Waarom weet ik niet, maar het voelt gewoon zoveel lekkerder om te stofzuigen op driekwarts- en zeskwartsmaten. Zwierend door de kamer dans ik een wals met de rode Zanussi, en ik voel me bijna treurig zodra de veertien vierkante meter weer stofvrij zijn. Gelukkig werkt zo'n walsje ook prima tijdens het doen van de afwas van tweeënhalve (!) week.

8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
Eigenzinnig nummer van de nogal onbekende IJslandse Eberg, die inmiddels drie sympathieke albums heeft afgeleverd. Deze is voor als je nog geen zin hebt in die schoonmaak en nog een paar maanden wil wachten. Tot je nuchter bent, in juni. Het nummer heeft een leuke muzikale en tekstuele twist op 2:40.

9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
De huidige opleving van wat men zo graag "retro" soul wil noemen doet me deugd. De laatste hype: Alabama Shakes. Wat een lekker snerpende gitaartjes, wat een strot en wat een refrein, dat je uit volle borst kunt meezingen tijdens het strijken van overhemden, jasjes, en vooruit, je zwembroek, nu je toch bezig bent.

10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
Ik heb eigenlijk maar één schoonmaakplaat en dat is mijn Creedence Clearwater Revival-LP. Het gezoem van de stofzuiger valt fantastisch samen met het gekras van de naald over het vinyl. Wanneer ik verwoed de onderkant van de toiletbril poets hoor je I Heard It Through the Grapevine door het huis schallen. Het klinkt misschien gek, maar de akoestiek van de toiletpot lijkt op die momenten speciaal voor mijn stem te zijn ontworpen. Bij het in elkaar schroeven van IKEA kasten placht mijn vader - wanneer ik de LP traditiegetrouw uit de hoes trek - telkens opnieuw te vertellen hoe hij met zijn eerste grote liefde op Suzie Q danste, in de Bamboo Bar aan het Schaarloo in Alkmaar.

11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
Ik ben niet echt een fanatieke schoonmaker, ook niet tijdens het voorjaar. Als het dan toch moet gebeuren, dan graag op muziek waar ik vrolijk van word, een beetje tempo in zit en waarbij ik hard kan meezingen.

12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar ik ga gewoon fucking bewegen als ik dit nummer hoor. En dat is toch nodig als je moet schoonmaken?

13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
De onweerstaanbare riffs en de opzwepende drums van misschien wel de lekkerste band aller tijden zijn sowieso nog boven het geluid van je stofzuiger uit te horen.

14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
Ik zet tijdens het schoonmaken vaak mijn in de derde klas gekopieerde cd van Bush op, die doet het nog steeds. The Chemicals Between Us stofzuigt als een malle. Laatst bij m'n moeder helpen schoonmaken en die wilde toen graag Jim Croce horen, dat vond zij de beste ramenlapmuziek. Ik voelde dat niet helemaal.

15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
Eigenlijk brengt alles van deze band mij in de juiste extase om alles helemaal glimmend te boenen, en dit is hét perfecte nummer om voor het eerst de ramen open te gooien en briesjes vol verwachtingen op te snuiven.

16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
Ooit de soundtrack voor de film Midnight Express (overigens ook het aanraden waard), nu de soundtrack van mijn schoonmaak. Het tempo ligt hoog - maar het nummer heeft iets unheimisch, waardoor je niet geneigd bent te gaan dansen in plaats van schoon te maken. Fijn dus wanneer er bergen afwas verzet moeten worden.

17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
Met schoonmaken neem ik de tijd. Ik kom rustig op gang en een riedeltje van een paar minuten volstaat dus niet. Zoals het werk dat moet worden begeleid, is mijn keuze een langgerekte herhalingsoefening die (stof)laag voor laag naar de climax werkt; het opgeruimde huis, de verhelderde geest. Lindstrøm stuwt je voort en trekt je langzaam maar gegarandeerd mee in zijn flow, die de jouwe wordt. Net als de hijgerige zuchten die de beat uiteindelijk overwinnen. Dan zijn we net geen half uur verder. Dan is alles schoon.

18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
Het is goed om aan het begin van je schoonmaak voor ogen te hebben waar je het allemaal voor doet.

19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)
Een hyperblij liedje dat precies past bij het opgeruimde voorjaarsschoonmaakgevoel. Pas samen op straat gaan dansen als de schoonmaak klaar is!

Mail

Audioredactie

Joost Dekkers

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen