Asset 14

Trump-trialoog

Gisterochtend ontwaakte de wereld in apocalyptische staat. De Amerikaanse verkiezingen en het mediacircus trokken als een film aan ons voorbij. Een nabespreking met Tommy de Bruijn, Mark Bakker en Suzanne Schönbeck.

Tommy: Was iedereen in jullie omgeving ook zo verbaasd?

Suzanne: Ja. En een beetje teleurgesteld dat hun election party in de Melkweg nu niet meer leuk was, ze hun gebroken klompen moesten lijmen en hun petten moesten opeten.

Mark: Achteraf wist iedereen wel uit te leggen waar het aan lag. Het nieuws was al snel niet meer de uitslag, maar waarom de media ernaast zat. Lekker meta. Maar goed, deze week is iedereen Captain Hindsight.

Suzanne: En Amerika-deskundige.

Tommy: De opkomst was sowieso absurd laag.

Het nieuws was al snel niet meer de uitslag, maar waarom de media ernaast zat. Lekker meta.

Suzanne: Ja en kennelijk vooral onder democraten. Ik was eigenlijk niet zo verbaasd. Amerikaanse vrienden zaten al maanden in mijn tijdlijn te dubben of ze op third party candidates gingen stemmen of Bernie alsnog gingen inschrijven. Het deed me denken aan de strategische thuisblijvers bij het Oekraïne-referendum. Een hoop gefilosofeer en uiteindelijk komt 'jouw' kamp tekort.

Tommy: Eigenlijk heb ik een beetje plaatsvervangende schaamte als ik zie hoe vaderlandse nieuwsmedia alles op Nederland willen betrekken.

Suzanne: Bedoel je dit bericht in De Telegraaf Vrouw?

Tommy: Haha, nee: kunnen we die vergelijkingen met Nederland eigenlijk wel maken? En moeten we ons nu meer zorgen gaan maken over Wilders?

Suzanne: Of over de SGP. Pro family, dat is zeker een grapje.

Mark: Ja het zou kunnen. Wat ik me bij Wilders afvraag: hij is toch geen outsider? De man is een van de langstzittende Kamerleden en daarmee totaal anders dan Trump.

Suzanne: Het omgekeerde lijkt me in ieder geval naïef, denken dat dit niks met Wilders of Nederland te maken heeft

Mark: We moeten ons denk ik toch vooral zorgen maken om de juistheid van peilingen.

Tommy: Ja, precies. Ik las van de week nog een vurig betoog op Vox waarin werd gezegd dat de lessen van Brexit niet van toepassing waren op Trump, en vandaag één op The Intercept dat Brexit juist als een waarschuwing voor Trump had kunnen dienen.

Mark: Welke waarschuwing?

Suzanne: Het onderschatten van populisme. Dat je dat niet moet doen.

Tommy: CNN had Van Jones, de commentator die deze beslissing 'white-lash' noemde, een reactie vanuit de onderbuik van Amerika op acht jaar een zwarte president.

Suzanne: Van Jones, ja. En de laatste spasmen van de witte man. Ook een van de redenen in de beroemde '5 reasons why Trump will win'-voorspelling die iedereen weer aanhaalde.

Als Trump het net niet had gehaald, hadden we ons dan ook zo druk gemaakt om de onvrede bij de angry white men?

Mark: Als Trump het net niet had gehaald, hadden we ons dan ook zo druk gemaakt om de onvrede bij de angry white men?

Suzanne: Nee. Maar we hebben het ook niet over de onvrede bij Hillary’s kiezers op dit moment. Terwijl dat er nog meer zijn ook.

Mark: Sommigen gaan er inderdaad aan voorbij dat in delen van de oost- en westkust een ruime meerderheid Hillary stemde. Volgens The New York Times was het zo dat hoe negatiever men over de toekomst was, hoe meer men geneigd was Trump te stemmen. Inkomen of opleidingsniveau maakte nauwelijks uit. Maar het blijkt dus dat in Californië en New York mensen wel geloven in de toekomst. En vrijhandel. En open grenzen.

Suzanne: En klimaatverandering.

Mark: Wat Trump internationaal gaat doen is voor ons ook het belangrijkst. Dat hij eventueel Obamacare afschaft is vervelend voor de Amerikanen, maar maakt mij niet zoveel uit. Net als die Mexciaanse muur, dan kunnen we het beter over de grensmuur van Hongarije hebben. Maar Bush wilde destijds al niet het Kyoto-akkoord ondertekenen dat Bill Clinton onderhandeld had. Dat gaat nu weer gebeuren met de Parijs-akkoorden, te zien aan keuzes die Trump nu al maakt, terwijl, zoals we in Before The Flood hebben kunnen zien, zelfs China al akkoord is.

Suzanne: Maar ook al laten de cijfers zien dat inkomen niet uitmaakt, toch kun je overal lezen dat het proletariaat hun verlosser heeft gekozen.

Tommy: Aha. Zizek! Maar daar ben ik het ook mee oneens, want die theorie gaat voorbij aan minderheden in Amerika die hier sowieso onder gaan lijden, al is het al alleen maar omdat half racistisch Amerika zich nu geheiligd voelt door deze beslissing.

Het zal voor Trump tijdens zijn presidentschap makkelijker zijn om veranderingen erdoor te drukken

Mark: Ik hoorde op CNN dat de drie belangrijkste thema's voor de kiezers waren: immigratie, terrorisme en handelsakkoorden. Dus daar zal Trump iets aan moeten doen. Maar dat zijn ook meteen drie hele moeilijke thema's. Misschien dat symbolische maatregelen helpen. Wat steden in het Midden-Oosten platbombarderen. Handelsakkoorden opzeggen lijkt me moeilijker. Daar zal meer weerstand tegen zijn bij de Republikeinse congresleden.

Tommy: Het zal voor Trump tijdens zijn presidentschap makkelijker zijn om veranderingen erdoor te drukken, met 't Congres en Supreme Court in Republikeinse handen.

Suzanne: Nou, dat zei Twan Huys ook, maar ik betwijfel dat een beetje. Als sommige Republikeinen Trump al tijdens zijn campagne maar mondjesmaat of zelfs openlijk niet steunden, waarom zouden ze dan de komende vier jaar met bizarre wetsvoorstellen instemmen?

Mark: De president heeft in buitenlandse politiek veel meer macht dan in het binnenland. Daar werpt het congres zich doorgaan minder tussen.

Suzanne: Ja, dat Trump bijvoorbeeld zal toestaan dat Poetin meer landjepik doet in Oost-Europa en wij onszelf daar niet tegen kunnen verdedigen.

Mark: Trump heeft er inderdaad op gezinspeeld dat hij Estland en Letland niet per se wil helpen als dat nodig is. Maar er is al een akkoord dat er meer soldaten in Estland, Letland en Litouwen gelegerd gaan worden, waaronder Nederlandse.

Mocht het niet meevallen, dan hebben ze in Amerika in ieder geval straks een mooie Autobahn.

Tommy: Dat de wereldleiders collectief hun schouders ophalen en zuchten, 'we moeten er maar het beste van maken', ook wel logisch. Gelukkig heeft onze Rutte Trump al hartelijk gefeliciteerd. Hebben jullie de reactie van Merkel gezien? 'The German Chancellor, who has been the driving force behind the EU’s acceptance of hundreds of thousands of refugees, said her relationship with Trump would only succeed if he upheld “the dignity of man, independent of origin”.'

Mark: Dat is wel sterk. Laten we voorlopig hopen dat Trump zich toch voornamelijk op de binnenlandse politiek concentreert.

Tommy: Ik denk dat zeker het begin van Trumps presidentie vooral gekenmerkt gaat worden door het temperen van zo'n beetje alles wat hij geroepen heeft tot nu toe.

Mark: Ik denk dat hij wel iets aan de infrastructuur gaat doen, want dat zegt hij steeds en zijn kiezers boeit het niet, dus dan zal hij het zelf wel belangrijk vinden denk ik. En mocht het niet meevallen, dan hebben ze in Amerika in ieder geval straks een mooie Autobahn.

 
Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
Lees meer
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen