Als je onlangs iOS5 op je iPhone hebt geïnstalleerd heb je wellicht al kennisgemaakt met iCloud. Een dienst van Apple die van alle inhoud van je iPhone een kopie online bewaart. Op die manier is je telefoon niet langer een apparaat waar allerlei gegevens op worden opgeslagen, maar slechts een kastje waarmee je toegang krijgt tot gegevens die elders staan. In dit geval op de servers van Apple.
'Cloud computing' is de officiële benaming van dit fenomeen dat steeds sneller terrein begint te winnen. Hoewel de meeste mensen onbewust wel een beetje gebruik maken van een vorm van cloud computing kan het voor velen wellicht een slim idee zijn om eens te kijken of ze het naar een hoger niveau willen tillen.
Zelf maak ik veel gebruik van Google docs, een dienst van Google waarmee je online documenten en spreadsheets kunt maken en kunt delen met andere mensen. Je mag daarnaast echter elk type bestand uploaden naar je account, waardoor het in feite als een online harde schijf dienst kan doen. Google biedt een gigabyte gratis ruimte aan, maar je kunt je online ruimte uitbreiden tot een omvang die te vergelijken is met een fysieke externe harde schijf en daar wat prijs betreft ook niet erg van afwijkt. Google geeft je 400 GB ruimte voor zo'n 80 euro per jaar. Voor de meeste mensen is dat genoeg om al hun bestanden kwijt te kunnen. Om maar wat voorbeelden te noemen: 20.0000 hoge kwaliteit foto's, 80.000 muzieknummers in hoge kwaliteit MP3 en miljoenen tekstdocumenten.
De voordelen van het hebben van een online kopie zijn vrij makkelijk te bedenken. Als je harde schijf crasht heb je alles nog. Zelfs als je huis in de fik vliegt inclusief je laptop én je externe harde schijf met backups heb je alles nog. Eigenlijk is er geen enkele mogelijkheid waarop je je bestanden nog kwijt kunt raken tenzij er bij Google iets mis gaat. Vrijwel ieder bedrijf dat cloud-diensten aanbiedt gaat er prat op dat ze superveilig zijn, maar dat kunnen ze natuurlijk blijven zeggen tot het tegendeel bewezen is.
Al met al lijkt het gebruikmaken van de Cloud een ongelofelijk handig hulpmiddel waar, mits je de nodige voorzorgsmaatregelen treft, weinig risico's aan kleven. Het blijft natuurlijk een raar idee om te bedenken dat jouw werkstuk/scriptie/paper/tekening ergens op een computer van Google bewaard wordt, maar als je vervolgens bedenkt dat dat bedrijf, sinds jij een Gmail-account hebt genomen, ook al je mails heeft kunnen lezen, zal je wellicht tot de conclusie komen dat het toch al te laat is. Big brother is watching you, but also watching over your stuff in case you lose something and that's actually pretty handy...