Steun ons op Voordekunst, jij prachtig mens." /> Steun ons op Voordekunst, jij prachtig mens." />
Asset 14

Houd Hardhoofd Hard!

Hard//hoofd bestaat twee jaar en we zijn klaar voor een volgende stap! We willen ons jubileum vieren samen met onze redactie, de trouwe lezers, betrokken kunstenaars, samenwerkingspartners en alle mensen met een hart voor kunst en journalistiek die we nog niet hebben ontmoet. De komende maanden zamelen we geld in via een crowdfundingtraject van Voordekunst.nl. Hier lees je Wat het plan is, Wat we gaan doen (Tentoonstelling! Feest! Diner!) en Wat jij van ons kan krijgen (Giften!). Doneren kan hier.

Wat is het plan?

"Hard//hoofd heeft een visie en wil verlichten in een tijd waarin wij rondjes lopen. Het is slim, maar neemt zichzelf niet te serieus. Het is hard, maar niet beledigend. Het is naakt, maar gaat naar de sportschool." - Hard//hoofd-proclamatie (juni 2009)

Al ruim twee jaar is hard//hoofd een online tijdschrift voor kunst en journalistiek, met onder andere elke dag columns, sketches, muziek, foto’s, korte films, hoorspelen, smsjes, korte verhalen en beeldende kunst. Het is een kweekvijver voor jong talent en een speelplaats voor gevestigde namen. We bieden een podium aan kunstenaars, wetenschappers en journalisten.

Hard//hoofd heeft zich ontwikkeld tot een medium met een eigen geluid. Waar het internet meestal snel, vluchtig en plat is, brengen wij reflectie, diepgang en humor. Wij leven niet naar de waan van de dag, maar varen een strakke koers met een open blik. Hard//hoofd is gemaakt voor mensen die zoeken naar dat wat online niet gebeurt en offline niet meer kan.

Dit vergt tijd, reflectie en werk. Hard//hoofd wordt vrijwillig gemaakt door een grote groep gedreven mensen. Wij hebben de afgelopen jaren gedraaid op doorzettingsvermogen, idealen en de loyaliteit van al onze medewerkers; en bovenal op de steun en waardering van onze lezers. Zonder jullie is er geen hard//hoofd.

Daarom doen we een beroep op jou: doneer en HOUD hard//hoofd HARD! Jouw bijdrage stelt ons in staat om de plannen te realiseren waar wij nu nog van dromen. Wij willen meer, beter en verder. Wij willen je versteld doen staan, met onder andere:

Een nieuw ontwerp dat wederom een standaard zet. Onze teksten, video-, audio- en beeldproducties zijn onze trots, die verdienen de best mogelijke presentatie! Bovendien beloven we dat je nooit meer verdwaald zult raken op onze frontpage.

Meer eigen film-, muziek en kunstproducties! Onze eerste korte film Audiotour maakten we voor vier euro en een hamburger en werd over de hele wereld vertoond. Dat willen we vaker, professioneler en nog beter doen!

Minstens vier hard//hoofd evenementen. We bieden artiesten niet alleen online, maar ook offline graag een podium. Onze feesten en ons festival verkochten uit, dat is voor regelmatige herhaling vatbaar. Doneer je meer dan €50,- dan ben je een heel jaar verzekerd van toegang!

Het ontwikkelen van grote journalistieke series. We hadden series over studentenprotesten en duurzaamheid en twee afleveringen van hard//hoofd-TV. We willen hiermee een blijvende stem in het publieke debat worden. Zonder hard te schreeuwen.

Met jouw bijdrage kan ons online tijdschrift blijven bestaan en verder groeien. Het verzekert hard//hoofd van een stevige basis voor een glorieuze toekomst. Want hard//hoofd is keihard nodig.

DONEER OP VOORDEKUNST

Wat gaan we doen?

Een tentoonstelling in galerie Artpocalyps Collective, Amsterdam van 17 november tot en met 26 november!  Het wordt een vertaling van het online tijdschrift naar een expositie, dus verwacht een bonte mix van werk dat de afgelopen jaren op de site verscheen: illustraties, foto’s, video’s en meer. En Vedett. Opening donderdag 17 november, met drank (van Vedett,) muziek, gezelligheid, de vochtige aanwezigheid van veel hard//hoofd-redactieleden en Vedett!

Een hard//hoofd-feest op 2 december in Studio K! Bands: Houses, Amarins & le Gatte Negre en SKIP&DIE. DJ's: Mr. Diggins, Lustige Lola & Weltschmerz en Pretty Young Trouble! Reken verder op een typische hard//hoofd-randprogrammering. Voor een donatie van €15,- ben je er bij.

Een exclusief viergangendiner op een bijzondere locatie door hard//hoofd-kok en -schrijfster Hiske Versprille; met verrassend entertainment en bediening door alle medewerkers van hard//hoofd. 17 december; kaartverkoop start binnenkort.

DONEER OP VOORDEKUNST

Wat krijg jij van ons?

In ruil voor je bijdrage op www.voordekunst.nlhebben we het volgende voor je bedacht:

10,- Je krijgt een persoonlijke, handgeschreven ansichtkaart van h//h -schrijfster Anna van Leeuwen.

15,- Je staat op de gastenlijst voor het hard//hoofd-feest op vrijdag 2 december in Studio K., Amsterdam. Met onder ander “Houses” en “Skip & Die.” (300 kaarten beschikbaar!)

20,- Je krijgt tien persoonlijke muziektips van h//h-columnist Kasper van Royen, aan de hand van je eigen muzieksmaak.

30,- Je krijgt een uniek hard//hoofd T-shirt, ontworpen door één van onze vormgevers of illustratoren.

50,- Je krijgt een hoogstpersoonlijke welkomsboodschap op je voicemail van a-capellagroep Herman in een Bakje Geitenkwark.

100,- Je krijgt een bijzondere poster van het topstuk uit onze foto-estafette. Mooi gedrukt en fraai verpakt.

150,- Je krijgt een privé-adviessessie van h//h-columniste Ava Mees List. Tien keer beschikbaar!

250,- Een date met h//h -columniste Brankele Frank, de mooiste neurobioloog van Nederland. Vijf keer beschikbaar!

300,- Hard//hoofd organiseert jouw huisfeest! (exclusief drank). Maar twee keer beschikbaar!

400,- Een rol in een unieke “spontanimatie”-animatiefilmpje van de onvolprezen h//h-animatiekoning Job Steggink. Maar één keer beschikbaar.

500,- H//h-tekenaar Joost Dekkers maakt een mooi getekend portret van u of uw gezin.

1000,- Hard//hoofd gaat met u rond de tafel zitten over een passende zakelijke/creatieve dienst of een op maat gemaakte beloning.

DONEER OP VOORDEKUNST

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen