Illustratie: Anne Brakema

Deze week onthullen wie de grootste weigerambtenaar is, bepalen we de literaire trends, blijven we volhardend consumeren en luchten we ons lege hart." />

Illustratie: Anne Brakema

Deze week onthullen wie de grootste weigerambtenaar is, bepalen we de literaire trends, blijven we volhardend consumeren en luchten we ons lege hart." />
Asset 14

November

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Deze week vijf korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

De Hofstad

Weigerambtenaar

Op het eerste gezicht was het zoals ieder jaar. Het kunstminnende publiek baande zich een weg door de gangen en over de trappen van de wereldberoemde Rijksakademie, met achter de dikke brilmonturen een kritische blik, met een kop noodlesoep in de ene en de gigantische plattegrond in de andere hand. In zo'n zeventig ateliers, op de binnenplaats en bij de keuken stonden prachtige, leuke, rare, onbegrijpelijke, lelijke, nieuwe en grappige werken van een nieuwe generatie kunstenaars. Het was dus eigenlijk een RijksakademieOPEN zoals ieder jaar - behalve dat nu nog niemand weet of het er volgend jaar weer zal zijn. Een paar dagen eerder werd er in de Tweede Kamer met Staatssecretatis Halbe Zijlstra vergaderd over het lot van het instituut - hoewel 'vergaderen' de indruk wekt dat er daadwerkelijk een gesprek gevoerd is waarin verschillende mogelijkheden zijn besproken. In plaats daarvan was het voor Zijlstra gewoon een administratieve procedure, waarin de protestbrieven, nieuwe oplossingen en verzoeken snel konden worden weggewuifd. "Ik heb jullie smeekbedes allemaal gehoord, gezien en gelezen, maar het kan me gewoon echt niet schelen", moet hij hebben gedacht terwijl hij de vergadering uitzat. In de petitie van de Rijksakademie, vraagt het bestuur aan het kabinet om verantwoordelijkheid te nemen. Daar legt het de vinger precies op de zere plek, want dat is nu precies wat het kabinet weigert te doen. In Zijlstra's brief Nieuwe visie cultuurbeleid noemt hij het de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid om zich "te richten op het versterken van de internationale kwaliteit en positie van hedendaagse beeldende kunst". Met die stokpaardjes is het verbazingwekkend dat hij een alinea later concludeert dat de postacademische instellingen geen financiering meer verdienen. Om vervolgens in de Kamer ook geen enkele aandacht te besteden aan een weerwoord of alternatief. Zijlstra lijkt een daadkrachtige ambtenaar, consequent in zijn beleid, maar in feite neemt hij niet de verantwoordelijkheid die zijn functie vereist. De term weigerambtenaar, zojuist verkozen tot Woord van het Jaar, is een uitstekende karakterisering van de Staatssecretaris - zo niet van het gehele kabinet.

Door Roos Euwe

Commentaar

Shop 'till you drop

Te lang stilstaan bij gedane zaken levert weinig op, zo lijken veel Amerikanen te denken. Dus nadat men op donderdagavond tijdens de traditionele Thanksgivingviering de afgelopen oogst en andere goede dingen had overdacht, was het een dag later, op Black Friday, tijd voor een ander soort bezinning: godsgruwelijk hard consumeren.
En dat lukte vrij aardig. Dit jaar besteedden Amerikaanse shoppers op Black Friday zeven procent meer dan afgelopen jaar. De website Shoppertrak becijferde dat er afgelopen vrijdag ruim elf miljard dollar (bijna negen miljard euro) werd uitgeven. Dat is ongeveer evenveel als hoeveel wij jaarlijks uitgeven aan Defensie. Of voor de cultuurliefhebbers onder ons, bijna tien keer zoveel als hoeveel de Nederlandse overheid dit jaar voor cultuur overheeft. En dan ging het hier alleen nog maar om de vrijdag – gedurende het weekend liep de inkoopteller nog verder op.
Op zich niets nieuws, shoppen hoort erbij. De duiding in de media vond ik daarentegen opmerkelijker. In de week dat het Super Committee dat de enorme Amerikaanse staatsschuld weer op orde moet krijgen openlijk de handdoek in de ring wierp, wordt het ‘spenden’ van individuele burgers bejubeld. Een impuls voor de economie, bemoedigend voor de middenstand en goed voor het vertrouwen is te horen en te lezen. Je ziet nog net geen banners met de tekst "ik consumeer, dus ik dien mijn land".
Toch blijft bij mij een verontrustend gevoel hangen. Betekent het samen met je fellow countrymen een dag gaan winkelen dat je meer vertrouwen hebt in de economie? En belangrijker nog, hoeveel van de mensen die een nieuwe tv of een nieuwe jas hebben gekocht, kunnen zich dat ook daadwerkelijk veroorloven? Of is er een nieuwe creditcard voor aangeschaft? Zo langzamerhand krijg ik het gevoel dat wij consumenten geen haar beter zijn dan al die bankiers die bonussen blijven opstrijken. Sommige verslavingen raak je niet zomaar kwijt.

Door Manon Korthals

Nieuws in beeld

Illustratie: Anne Brakema

De letteren

Literaire rocksterren

Met het schrijven van een boek valt geen droog brood meer te verdienen. Dan maar de wereld rondreizen en stukjes voorlezen. Voor Crossing Border waren er afgelopen dagen veel beroemde schrijvers in Nederland die, nu ze er toch waren, ook allemaal bij Wim Brandt aanschoven. Je favoriete schrijver, zomaar in je woonkamer.
Zo zag ik Vendela Vida, oprichter van The Believer en geliefde van Dave Eggers, die ernstig en licht dramatisch bleek te zijn. En Jennifer Egan, van A Visit from the Goon Squad, bleek heel vrolijk en had aan de vaagste voorzet genoeg om een heel verhaal te vertellen.
Het is leuk om je favoriete schrijvers in het echt te kunnen zien. Holden Caulfield voorzag het al in 1951 bij het verschijnen van The Catcher in the Rye: “What really knocks me out is a book that, when you're all done reading it, you wish the author that wrote it was a terrific friend of yours and you could call him up on the phone whenever you felt like it.” Waarom niet? Als de boekenmarkt inzakt, dan maar weer on the road. Het schrijven wordt weer bohemien en de fans vreten het als ware het zoete broodjes. Het Amerikaanse instituut John Adams haalt de laatste jaren steeds coole schrijvers naar Amsterdam.
En het bleken vooral de Amerikanen te zijn die indruk maakten. Allemaal zijn het naast briljante schrijvers ook podiumbeesten. En ze verzinnen meestal iets anders dan voorlezen: een korte presentatie, een discussie of een uitgebreid interview. Dat moet we hier ook kunnen. Voortaan voor elke potentiële schrijver een training publiek spreken. Of muziekles. Het was aan Jennifer Egan en Vendela Vida al te zien: schrijvers zijn de nieuwe rocksterren. Verlegen voorlezen is verleden tijd: de bibliotheek in Almelo zal op z’n grondvesten schudden.

Door Tim de Gier

Post Scriptum

November

J.C. Bloem schreef het al in 1931: “Altijd november, altijd regen, / Altijd dit lege hart, altijd.”
November is de lege maand tussen de herfst en de winter. De maand vóór Sinterklaas en Kerst, waarin je niets hebt om naar uit te kijken, behalve kou en regen. En daarna december, vol familiefeesten, sinterklaasgedichten en kerstdiners. Maar voor sommigen juist een confrontatie met hun eigen eenzaamheid.
Zelfmoord is een realiteit waar we liever niet teveel over nadenken. Toch bestaat de gedachte dat er in deze periode meer mensen een einde aan hun leven maken dan normaal – wellicht omdat we zelf zo doordrongen zijn van het idee dat alles gezellig moet zijn; dat we met onze geliefden rond de kerstboom moeten zitten om te genieten van wildgebraad, omringd door kaarsen en met het sfeervolle gezang van het King’s College Choir op de achtergrond. De gedachte aan eenzame mensen die er een eind aan maken is opeens des te schrijnender.
Afgelopen week werd Nederland opgeschrikt door de zelfmoord van de bekende stiliste en imagoconsulente Coco de Meyere. Psychiater en schrijver Bram Bakker, die De Meyere ooit onder behandeling had, schreef: “Iedere suïcide is een nederlaag voor de psychiatrie, nooit iets om trots op te zijn.”
Een Miu Miu-reclamecampagne is afgelopen woensdag verboden in Engeland, omdat het model (de veertienjarige actrice Hailee Steinfeld) op de foto’s van Bruce Weber huilend op een treinspoor zit, “upset and contemplating suicide”. De foto zou een gevaarlijke situatie tonen en in die zin “onverantwoordelijk” zijn.
Zou een beeld uit een Prada-campagne, van een kindactrice in een outfit van een paar duizend euro, werkelijk een trigger kunnen zijn voor mensen die suïcide overwegen? En zijn er echt meer zelfmoorden in deze tijd van het jaar?
Ik sprak hierover met een vrijwilliger van de zelfmoord-hulplijn (0900-1130113). Haar persoonlijke mening was dat het “niet zoveel uitmaakte”.
Ik durfde niet te vragen of ze dacht dat de foto van Hailee Steinfeld mensen zou kunnen aanzetten tot zelfdoding. Ze moest verder met haar werk, en ik bedacht dat degene die ze na mij zou spreken haar waarschijnlijk iets zinnigers zou vragen dan ik.
Ook Gary Speed, oud-international en bondscoach van Wales, maakte afgelopen week een einde aan zijn leven. Evenals bij Coco de Meyere is er geen duidelijke reden. Het zou een affront zijn om te stellen dat de aankomende feestdagen of het treurige weer een rol speelden in deze tragedies. “Altijd november, altijd regen”? Het jaargetijde heeft hier niets mee te maken, we zijn er gewoon zelf gevoeliger voor. Misschien zijn onze harten te leeg.

Door Sanne Rispens

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen