nieuwsbrief
menu Asset 14

Laura van der Haar

Laura van der Haar is geboren in Groningen (1982) en van daaruit met een omtrekkende beweging in Amsterdam terechtgekomen. Daar gebleven. Misschien op een dag naar Londen.
Ook een studiepad met omwegen: via journalistiek, redactionele vormgeving en geschiedenis bij archeologie uitgekomen. Daar nu haar beroep van gemaakt. Misschien op een dag wel schrijver.

Nooit meer slapen

"Wat me vooral tot waanzin dreef was dat dat bewustzijn me tijdens het slapengaan zomaar kon ontglippen, zonder pardon, en zelfs op huis-tuin-en-keukendagen. Hoe werkte dat moment, die shuffle tussen bewust en onbewust?"

Dit was mooi in oktober

Een stelletje dat een beetje kwaaiig uit de Erotic Outlet Store komt. 'Nothing else matters' van Metallica op een stug straatfeest. Mensen met een zonnebankkamer. Een kraai die wegvliegt met een rozijnenpannenkoek.

Dit was mooi in september

‘Nooitgedacht’ op een heel lelijk Vlaams huis. Ouderwets dikke plattelandsmuggenbulten. Toeteren naar overstekende eenden op straat. Een vrouw met een speciale gieterhandschoen. Dit was mooi deze maand.

Dit was mooi in augustus

Balkongeluiden. Heuptasjes die strak onder de oksel worden gedragen. Een remise voor graafmachines. Een man die geïrriteerd en zakelijk ‘jajaja’ tegen zijn huilende baby zegt. Dit was mooi deze maand.

Dit was mooi in februari

De bezemhouder die achter haast iedere vrachtwagencabine zit. Het reusachtige afbraakpand van de firma ‘Kunsstofhalffabrikaten’, naast station Breukelen. De schoolbel. Hoe leuk het zou zijn om net als hondjes, ondanks jezelf, iets te kwispelen te hebben. Dat de dijkgraaf nog bestaat. Een heftruckchauffeur die in de berm in zijn truck een huzarenslaatje eet. De klodders […]

Dit was mooi in januari

Lees ook Dit was mooi in februari, juli, augustus, september, oktober en november. Dat honden nooit iets vinden stinken. Een mes zo scherp dat je de saladekom ermee stuksnijdt. Een vrouw die zegt te kunnen knuffelen met kleuren. Klotendolken. Wat ik in verschillende steden op de muren zag gegraffiti’d: ‘als paarden sterven snuiven ze’ (Leiden); […]

Dit was mooi in oktober

Een man met een huidziekte in het bubbelbad. Twee rotan stoelen naast een parkbankje. De geur van nieuwe sportschoenen. Mensen die op hun scooter zitten te wachten tot hun hond klaar is met poepen.

Neem een hond

Met een hond is de wereld groter. 'Voorheen had ik weinig contact met djellabadragers, maar sinds ik er bij de meesten onder heb gelegen zijn de verhoudingen stukken warmer.'

Verzet

Van een stiekeme sigaret naar knockout-blowen en comazuipen, van het eerste lesuur missen naar nooit meer op school verschijnen: Laura kijkt naar het verzet in haar eigen leven.

Vakantieveilingen

De verleidingen van Vakantieveiling.nl zijn te groot voor Laura. "Nee Yvette Doormerik, jij gaat godverdomme NIET voor slechts vijftien euro op make-upcursus. IK ga lekker voor ZESTIEN euro."

Foetsie

Of ze wil of niet, Laura blijft urenlang grasduinen in een site met ongeïdentificeerde doden. "Bij ieder gezicht - van het jaar 1960 tot 8 maart 2015 - dringt zich onmiddellijk een verhaal op."

Janken geblazen

'Wat huilde ik toen J (de tweede J trouwens uit een fier rijtje J’s) schreef dat hij me nooit meer wilde zien. Én toen hij me direct daarna telefonisch smeekte om toch nog kerst bij zijn ouders te vieren.'

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5