Beeld: David Wasch Het eerste verhaal uit onze reeks zomerproza. Over vreemde vogels die rare vragen stellen..." /> Beeld: David Wasch Het eerste verhaal uit onze reeks zomerproza. Over vreemde vogels die rare vragen stellen..." />
Asset 14

Een onderzoekje

-Onze roep om zomerproza leverde een hoop verhalen op. We hebben vier stukken uitgezocht. Dit is "Een onderzoekje" van Kasper C. Jansen.-


Beeld: David Wasch

Op een zonnige zaterdagmiddag werd er kort aan mijn deur gebeld. Ik deed open en zag een keurig in het pak gestoken heer vriendelijk naar me glimlachen.

‘Goedemiddag! Mag ik u een paar vragen stellen?’

Ik vreesde meteen al voor een preek of poging tot verkoop van iets zonder waarde.

‘Waarvoor is het precies?’ vroeg ik.

‘Het gaat over de diertjes in en rond uw woning. Een onderzoekje. Het duurt niet lang.’

‘Vooruit dan maar,’ zei ik en liet de kleurklink los.

‘Goed. Vraag één: als u in of rond uw huis één enkel dier moest kiezen dat vervolgens door zou moeten gaan voor een bruine beer, welk dier zou dat dan zijn?’

‘Lastig, lastig,’ zei ik. ‘Maar ik denk toch dat ik voor mijn hond zou kiezen.’

‘En waarom dan wel? Of ben ik dan te nieuwsgierig?’

‘Nee hoor. Om te beginnen is mijn hond een zoogdier, net als een beer...’

‘Correct, ja, maar een dolfijn is ook een zoogdier, doch niet met een beer te vergelijken. Zijn er misschien meer overeenkomsten te vinden dan enkel en alleen het zoogdierschap?’

‘Nou, u hoeft mijn hond niet te zien om te weten dat hij harig is, net als de gemiddelde beer, en dat zijn neus een zwart dopje op zijn snuit is, zoals men dat bij beren ook aantreft. Daar komt nog bij dat mijn hond soms vrij beerachtig bromt als hij zich verveelt. Ik wil best geloven dat zoiets bij honden niet zeer gebruikelijk is, maar ik kan u niet bewijzen dat hij het doet. U zult me op mijn woord moeten geloven.’

‘Geen probleem, hoor. We gaan altijd uit van de oprechtheid van de ondervraagde. Ik denk dat u mijn eerste vraag naar tevredenheid hebt beantwoord. De tweede is moeilijker: als u in of rond uw huis één enkel dier moest duiden dat vervolgens door zou moeten gaan voor een haas, welk dier zou dát dan zijn?’

‘Deze is inderdaad wat moeilijker,’ zei ik en krabde achter mijn oor.

‘Tsja, riskerend dat u mij gemakzucht zult verwijten, laat ik mijn keuze opnieuw op mijn hond vallen. Hij heeft namelijk een flink stel oren en kan redelijk springen. Bovendien heeft hij snorharen, die in de verte aan die van een haas doen denken.’

‘Ik verwijt u niets, meneer. Tot nu toe geeft u prima antwoord op de vragen. Ik ga u het laatste en moeilijkste vraagstuk voorleggen: als u in of rond uw huis één enkel dier moest kiezen dat vervolgens door zou moeten gaan voor een havik, welk dier zou dát dan zijn?’

‘Een havik? Jeminee, nu vraagt u me toch wat. Ik heb werkelijk niets in huis wat ook maar het kleinste detail met een havik gemeen heeft. Is dat een schande?’

‘In het geheel niet. Haviken zijn nare beesten, die gemeen kunnen bijten. Ik wil u wél vragen iets dieper na te denken, want ik weet bijna zeker dat u iets over het hoofd ziet. Wat dacht u namelijk van de kwieke wezentjes die bij tijd en wijlen ongevraagd in uw tuin vertoeven?’

‘Maar natuurlijk! De vogeltjes in mijn tuin hebben tenmínste hun verenkleed, snavel en globale lichaamsbouw gemeen met een havik!’

‘Dat was een weggevertje. Stel nu dat u de vogeltjes niet mee mag rekenen. Welk dier zou dán als havik door het leven moeten?’

‘Nou, het klinkt misschien flauw, maar dat zou wederom op mijn hond neerkomen. Niet omdat mijn hond op enigerlei wijze lijkt op een havik, maar simpelweg omdat ik buiten mijn hond geen huisdieren bezit.’

‘Perfect. U heeft het in zich om een echte bioloog te worden. Als u het niet erg vindt, zou ik u graag nog één vraagje stellen.’

‘Gaat uw gang,’ zei ik, want na de havikvraag had ik het gevoel alles te kunnen beantwoorden.

‘Goed. Wat is een Foeziewoek voor dier?’

‘Niets. Zo’n dier bestaat niet. U heeft het verzonnen.’

‘En een Kombatsoe?’

‘Bestaat evenmin.’

‘Wat zou u doen, als ik uw hond zou ontvoeren, vastbinden en met, laten we zeggen, een fiets over hem heen rijden?’

‘Ik zou heel boos op u worden. Misschien zou ik u slaan.’

‘En als ik een snor had, zou uw reactie dan anders zijn?’

‘Ik betwijfel het.’

‘Dit is een ja-neevraag.’

‘In dat geval: nee.’

‘Ik noem een woord. U zegt het eerste wat in u opkomt...HAVIK!’

‘U heeft iets met haviken, geloof ik. Meneer, zou u een eind aan uw interview kunnen breien?’

‘ACHTERKALF!’

‘Ik weet niet wat dat is. Meneer, alstublieft, kunnen we dit afsluiten?’

‘Wat zou u doen, als ik u met een rauwe varkenslever in uw gezicht zou slaan?’

‘Bent u dat van plan, dan?’

‘Dat vraag ik niet.’

‘Nee, dat vraag ik aan u.’

‘Waar denkt u aan bij de woordencombinatie lippenbeer-dennenboom?’

‘Nergens aan.’

‘Denkt u nog eens goed na.’

‘Nee, meneer. Dit is het einde van het onderzoek. Tot ziens!’
Vlug sloot ik de deur. Toen ging ik naar de keuken en gluurde door mijn gordijnen tot de hoekige, donkere gestalte op mijn tuinpad zich omdraaide en, met klakkende leren hakken, verdween achter de haag van de buren.

Kasper C. Jansen

Mail

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen