We zijn het al lang niet meer gewend, die langdurige gesprekken op televisie. Enkel in de zomer, zes weken lang op Nederland 2, krijgen we Zomergasten voorgeschoteld. Drie uur lang wordt dan een (hopelijk) interessante gast bestookt met vragen over zijn of haar ideeën, werk en leven. Of het mooie televisie oplevert, is altijd maar de vraag. Dat hangt nogal van de presentator af. Afgelopen jaar (presentatie: Margriet van der Linden) was in ieder geval op zijn zachtst gezegd een aanfluiting. Komend seizoen zal Jelle Brandt Corstius een poging gaan wagen. Ik kijk er naar uit.
Dat Zomergasten een zeldzaam restant uit vervlogen tijden is, moge duidelijk zijn. Dat we ons daar maar bij neer moeten leggen is echter een groot misverstand. Want wat misschien nu een uitgestorven fenomeen is, was ooit in volle glorie aanwezig. Vergeet dus die TV en begeef je snel op het internet. Daar ligt een schat aan prachtig, uitgebreid televisiemateriaal namelijk netjes opgeborgen. Één klik en je streamt urenlang intrigerende gesprekken.
Recentelijk kwam ik, na wat rondsurfen op het digitale documentaire platform Holland Doc, terecht bij het werk van Wim Kayzer. Tot voor kort was deze man bij mij onbekend, maar al snel bleek dat dit zeer ten onrechte is (al is het alleen maar om zijn markante verschijning). Kayzer heeft namelijk in zijn carrière als journalist en programmamaker een grote hoeveelheid aan prachtige en diepgaande gesprekken met, zoals hij dat zelf noemde, ‘belangwekkende medemensen’ gevoerd. Telkens anderhalf uur lang, met close-up en dicht op de huid. Misschien wat ouderwets, maar wel fascinerend.
Zijn laatst gemaakte serie, waarin hij samen met 26 kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, filosofen en musici in gesprek gaat over het huwelijk tussen schoonheid en troost, staat nu boven aan mijn lijstje. Waarom? Omdat Kayzer telkens weer in staat blijkt te zijn om een zeer persoonlijke gesprekken te voeren. En daarnaast verrassende, fundamentele en vakoverschrijdende vragen weet te stellen. Ter illustratie: ‘Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt’ is de vraag die in deze laatste serie centraal staat. En dat vind ik een prachtig vertrekpunt.
Bekijk het hier.
-Ruben Jacobs (1984) studeert sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.-