Mijn jongste zusje verklaarde dat er niets beters is tegen een kater. Mijn ouders keken glazig over tafel. “Als je zoveel dorst hebt dat je de kraan wil leeg drinken,” verduidelijkte ze. Aan de uitdrukking op mijn moeders gezicht zag ik dat ze er nog steeds niet aan gewend was. Als een tienerdochter dronken de greppel in fietst, komt dat omdat iemand iets in haar drankje gedaan heeft, gelooft zij. Mijn vader prikte verbouwereerd in zijn asperges.
Het recept voor de limonade waar mijn zusje het over had, komt van mijn oma. Mijn grootouders woonden afgelegen en hadden een grote tuin. Vooral mijn oma, dochter van een fruitteler, was een echt buitenmens. Zo lang ik me kan herinneren stond er in de zomermaanden een kan zelfgemaakte vlierbloesemlimonade in de koelkast. Misschien heeft het er mee te maken dat de zomers in je herinnering altijd warmer zijn, maar ik heb de siroop wel eens in de natuurwinkel gekocht, en dat was toch niet vergelijkbaar. Bij gebrek aan tuin, ga ik daarom ieder jaar een keer ’s ochtends heel vroeg met een supermarkt-shopper naar het park om vlierbloesemschermen te plukken. De vlier staat nu (half juni) in bloei en als je langs de struiken fietst, ruik je de bloemen. Precies zo smaakt deze heerlijk fris zure limonade! In deze TIP het recept.
Vlierbloesemlimonade
benodigdheden
een emmer
water (ongeveer een halve emmer)
50 vlierbloesemschermen
3 citroenen
1 kilogram suiker
40 gram citroenzuur (Te koop bij natuurwinkel of ouderwetse drogisterij. Alleen nodig als je de limonade langer dan een week goed wilt houden.)
recept
Verwarm het water in een pan en los hierin suiker en citroenzuur op. Doe het mengsel terug in de emmer en stop de schermen erbij. Was de vlierbloesem niet van te voren, dan verlies je alle pollen en smaak. Snijd de citroenen in vieren, knijp ze uit en doe ze in de emmer. Laat de emmer 24 uur staan. Giet af, zeef de laatste bloemen eruit en bewaar deze siroop in de koelkast. Leng de siroop voor het serveren aan met water. Koud is het extra lekker.
NB. De emmer
Mijn oma was een praktische vrouw, had voor ieder kwaaltje een huis-tuin-en-keukenoplossing. Op muggenbulten leg je uienringen, op wratjes leg je krenten, je tanden poets je met huishoudzeep. Vlierbloesemlimonade maakte zij gewoon in een emmer, dezelfde emmer die ze gebruikte om de ramen te lappen en de vloer te dweilen. Ik ben ervan overtuigd dat het daar lekkerder van wordt, daarom volg ik dit recept. Maar mijn moeder maakt de limonade thuis gewoon in een grote pan, en die variant werkt ook uitstekend tegen een kater.