Eten uit de vuilnisbak." /> Eten uit de vuilnisbak." />
Asset 14

Skippen

Hoewel heel het land klaagt over de crisis, hoeft nog niemand er een hap minder om te eten. Toch is het jammer als je de paar schamele centen die je hebt kapot moet slaan op dure maaltijdsalades, een lekker stuk kaas of wat fruit. Voor wie alleen woont is eten en vooral koken met verse ingrediënten een kostbare aangelegenheid. Overleven op diepvriespizza’s is een optie, maar niet de enige. Wie ballen heeft kan praktisch gratis eten en nog lekker ook.

In het afgelopen jaar is er in de media steeds meer aandacht voor het fenomeen skippen. Een modieus woord voor eten uit de vuilnisbak. In eerste instantie doet dit denken aan zwervers, maar het zijn veelal jongeren en studenten, hoogopgeleid en voedingsbewust, die zich deze hobby aanmeten. Het gaat dan ook over een ander soort vuilnisbak: de enorme kliko’s van supermarkten en groothandels. Op de dag van het verstrijken van de houdbaarheidsdatum en soms al ruim daar voor worden voorverpakte maaltijden, afbakbroden, of pakjes carpaccio door hen zo bij het vuil gezet. Keurig in plastic, precies zoals ze enkele dagen eerder van de leverancier zijn gekomen.

Nu is de houdbaarheidsdatum niets anders dan een richtlijn die garandeert dat de kwaliteit van het product tot dan net zo goed is als op het moment van productie. Het moment waarop het product niet meer geschikt is om te eten ligt veel verder in de tijd. Een pak melk bijvoorbeeld blijft ongeopend (mits gekoeld) goed tot wel een week na de houdbaarheidsdatum.

Dus rek de grenzen van je bestaan eens op en werp bij een volgend bezoek aan Albert Heijn of Hema buiten eerst een blik in de vuilnisbak. Ik heb het al geprobeerd en moet toegeven dat ik me wat vertwijfeld over de rand van een vuilnisbak hees en met het metaal in mijn buik en voeten in het luchtledige een kort moment van vervreemding doormaakte. Maar met een aantal fruitsalades, rookworsten en zes verschillende toetjes op zak voelde de tocht huiswaarts als een overwinning.

Naast een gratis maaltijd en een lekker rebels gevoel, is skippen een protest tegen de weggooimaatschappij. Naar schatting belandt 30% van ons voedsel dagelijks bij het afval, maar een heel klein deel daarvan is werkelijk bedorven. Mocht je twijfels hebben over de kwaliteit van je geskipte eten, vertrouw dan op je neus en kijk naar de kleur. In het algemeen zijn wij heel goed in staat iets op zijn eetbaarheid te beoordelen. Juist verse, voorbewerkte producten die bederfelijk zijn worden gedrenkt in E-nummers, wat niet erg gezond is, maar wel veilig. En als je het niet zeker weet, dan gooi je het gewoon weg, het was immers toch al afval.

Dit is een gastbijdrage van Sara Kee (Amsterdam, 1984).

Mail

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen