In 1974 kwam ‘s lands oudste en bekendste taalvirtuoos Drs. P met een nieuwe versvorm aanzetten. Het Olleke Bolleke, genoemd naar het gelijknamige kinderversje omdat het metrum van beide min of meer overeenkomt.
Het kwam oorspronkelijk uit Engeland waar het Jiggery Pokery, Higgledy Piggledy of Double Dactyl werd genoemd. Die laatste naam slaat weer op de versvoet van een Olleke Bolleke: de dubbele dactylus. Drie lettergrepen, waarvan de eerste beklemtoond is (heffing) en de volgende twee onbeklemtoond (daling).
Waarschijnlijk vinden de meeste mensen het nu al behoorlijk ingewikkeld worden. Gelukkig heeft meneer P daar een goede oplossing voor. Hij legt de regels van een olleke bolleke namelijk uit in olleke bolleke vorm.
Dactylus! Dactylus!
Ollekebolleke
Tweemaal vier regels
Die rijmen aan ’t slot
Kreet, thema, één woord met
Zeslettergrepigheid
Moeilijk te maken
Maar wat een genot
Eigenlijk hoeft hier niets meer aan te worden toegevoegd. Dit is de versvorm, perfect uitgelegd, perfect in het metrum en ook nog eens met het zeslettergrepige woord met de klemtoon op de vierde lettergreep netjes op de zesde regel.
Het maken van een dergelijk versje is een leuke puzzel. Een soort sudoku of kruiswoordraadsel maar dan met veel meer vrijheid. Ook leuk voor bijvoorbeeld een sinterklaasgedichtje in plaats van de standaard “Sint zat eens te denken”-meuk.
Tot slot nog een tweetal bekende olleke bolleke’s. Om te laten zien wat voor gein je er allemaal mee uit kunt halen. Voor mensen die meer willen: er bestaan talloze websites en zelfs bundels vol olleke bolleke’s. Drs. P heeft zelfs de hele Odyssee herschreven... bizar!
Van Jan Kal:
Vladimir Nabokov
Kinder en vlindervrind
Lezer uw uitspraak doet
Pijn aan mijn oor
Volgens de Russische
Intelligentsia
Moet het Vladimir Nabokov
zijn hoor!
Van Kees Torn:
Leve het onderwijs!
Mijn leraar Nederlands
Geldt als het schoolvoorbeeld
Van een sarcast
Hij bindt studenten die
Aanelkaarvastschrijven
Aan elkaar vast schrijven
Aan elkaar vast