Asset 14

Eerste hulp bij afwijzing

Afgewezen worden doet pijn, letterlijk: bij een afwijzing lichten dezelfde gebieden in de hersenen op als bij het ervaren van fysieke pijn. Bleef het daar maar bij, was het maar als een stevige schop in je maag. Een afwijzing is een dubbele kwetsuur. Er is pijn en schaamte. Je verliest niet alleen degene die je liefhad (ik beperk het fenomeen afwijzing nu even tot het domein van de liefde), je wordt ook geraakt in je eigenwaarde.

Er schijnen mensen te zijn die afwijzingen van zich af laten glijden als waterdruppels van een poncho, maar die mensen vertrouw ik niet. Een beetje mens gaat toch aan zichzelf twijfelen. Waarom was ik niet genoeg voor je? Wat had ik anders kunnen doen, hoe had ik anders kunnen zijn? Zelfreflectie is over het algemeen heel nuttig, zo maak je niet steeds dezelfde domme fouten, maar zodra zelfreflectie omslaat in zelfbeschuldiging en zelfverachting moet je jezelf een halt toeroepen. Wat mij goed helpt als ik met hardnekkige afwijzigingsverschijnselen kamp (“Ik ben niets, helemaal niets!”), zijn boze vrouwenliedjes, van het soort dat vooral gemaakt werd in de jaren negentig.

Een boze vrouw maakt per definitie een statement, aangezien het voor vrouwen nog steeds sociaal niet geaccepteerd is om boos te zijn (ja, hiervoor is wetenschappelijk bewijs). Meisjes horen lief te zijn. Een onmogelijke opgave als je afgewezen bent (“Heaven has no rage like love to hatred turned, Nor hell a fury like a woman scorned”, zoals toneelschrijver William Congreve placht te zeggen. Een andere geweldige wijsheid van hem: “tis better to be left, than never to have been loved”). Degenen die meegaan in het lieve meisjes stereotype, die zichzelf ervan overtuigd hebben dat je vooral niet boos moet worden, kunnen in de problemen komen. Woede die je niet kunt uiten – omdat je dat niet durft of omdat die ander ervandoor is – keert zich naar binnen, waar het uitgroeit tot een depressie, schreef Freud in 'Mourning and Melancholia' [pdf].

Dus eruit ermee, al ziet het er niet charmant uit, al reageren mannen er allergisch op – je hoeft nu niemand te plezieren, je hoeft überhaupt niemand te plezieren. In zeven stappen met zeven sterke vrouwen van kokende woede naar kalme zelfverzekerdheid:

Stap 1: Ongegeneerd schreeuwen dat dit oneerlijk is.

Alanis Morissette – You oughta know

And I’m here, to remind you/ of the mess you left when you went away/ It’s not fair, to deny me/ of the cross I bear that you gave to me/ You oughta know!” You oughta know is en blijft het meesterwerk onder de boze vrouwenliedjes, de absolute tophit, en Alanis was nooit zo sexy als toen ze met wild haar door de woestijn raasde.

Stap 2: Nog even doorschreeuwen over de sletterigheid van mannen.

Hole – Violet

Courtney Love is wellicht niet het beste rolmodel, maar ze blijft een stoer wijf en dit een ijzersterk liedje. “When they get what they want/ they never want it again./ Go on, take everything, take everything, I want you to!” En dan de omkering – wat jij kan, kan ik ook: “I told you from the start just how this would end./ When I get what I want, I never want it again.”

Stap 3: De andere vrouw de grond in boren.

Nadine Shah – Runaway

Het is niet heel vriendelijk, maar niettemin een fase waar je doorheen moet: “Just runaway to your whore/ runaway/ runaway to your whore/ runaway!” Nadine Shah is geweldig, met haar diepe, donkere stem en strenge zwarte knotjes. Ze wordt de vrouwelijke Nick Cave genoemd, maar misschien kan Nick Cave beter de mannelijke Nadine Shah worden genoemd.

Stap 4: De man zelf confronteren met zijn gebreken.

Yeah Yeah Yeahs – Bang!

Oh Karen O, tot 'hottest woman' gekroond in 2010. Zij gaat niet weg zitten kwijnen, maar bedenkt waar zij behoefte aan heeft en gaat ervoor. Verdere uitleg is overbodig: “As a Fuck son, you sucked!

Stap 5: Zusterschap.

 The Dresden Dolls – Good day

Het heeft weinig zin boos te blijven op de andere vrouw, samen kun je juist béter klagen: “I want all the details of the pain and misery/ that you are inflicting on the other/ I consider them my sisters and I want their numbers!” Amanda Palmer, compromisloos als altijd, heeft een goede dag gehad, en dat moet hij weten ook: “I’d like to do more than survive, I’d like to rub it in your face!/ Hey, it’s been a lovely day!/ Everything is going my way/ I had so much fun today and I’m on fire!”

Stap 6: Een speeltje vinden.

Danya Kurtz – I look good in bad

I’ve been bad since you left me/ but I look so good in bad.” Als je je woede eenmaal van je afgeschreeuwd hebt is er ruimte voor wat kalmers: een berustende blues met de noodzakelijke steek onder water, waarmee Danya gelijk duidelijk maakt geen slachtoffer te zijn: “Go find yourself a good girl/ hope she’s sweet as candy cane/ I will find myself a bad boy/ I might even learn his name”.

Stap 7: Er klaar mee zijn.

MR MS – Think of you

MS MR zag ik op London Calling dit jaar, niet lang na Nadine Shah en het contrast was duidelijk: Nadine was indrukwekkend duister, maar Lizzy sprankelde, met haar groene haar, plateauzolen en brede lach. Je hoeft haar alleen maar te zien en ongeacht hoe doordrongen je op dat moment bent van zelfhaat, je krijgt spontaan zin om te gaan huppelen. In “Think of you” zingt ze tegen een man die haar niet netjes heeft behandeld dat ze er klaar mee is, ze weet nu dat hij fout zat: “I still think of you/ and all the stuff you put me through/ I know now, I know you were wrong.” Het is tijd om te stoppen met de wraakfantasieën en inpepertirades en gewoon weer te gaan leven, te beginnen met op en neer springen. “Living well is the best revenge.

Mail

Emy Koopman (1985) is Hard//hoofd-redactielid, literatuurwetenschapper, psycholoog en schrijver. Haar debuutroman Orewoet verscheen in september 2016 bij Prometheus. // emy@hardhoofd.com

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen