Andy van der Meijde: we kennen hem als de eigenzinnige rechtsbuiten van het Ajax aan het begin van de jaren nul, die na het maken van een doelpunt een denkbeeldige pijl in de richting van de F-Side schoot. Daarnaast kennen we hem als de gevallen voetballer, die na zijn succesperiode bij Ajax langs clubs struinde in Italië en Engeland, steeds meer ging verdienen en ook steeds meer uitgaf – aan vrouwen, drank en drugs. Of bijvoorbeeld aan de kameel die hij kocht voor zijn ex-vrouw Diana, gek op dieren en daarom vastberaden om een dierentuin aan te leggen naast hun huis in Milaan. Die kwam er alleen nooit, want Andy werd alweer verkocht aan een andere club, dus belandde het beest in de garage.
Zijn allesonthullende biografie Geen Genade zorgde ervoor dat Van der Meijde tegenwoordig vooral wordt geassocieerd met deze tweede Andy, die symbool staat voor de keerzijde van het voetbal: het geld, de gekte en de val die daar in zijn geval op volgde. Achtergebleven met behoorlijke schulden en een weinig sportief imago, besloot Van der Meijde dit beeld in zijn eigen voordeel om te zetten. Openhartigheid over zijn ondergang als voetballer bleek namelijk vruchtbare grond voor een wederopstanding als mediafiguur.
Zo verdient Van der Meijde zijn geld inmiddels met theatershow Andy & Melisa on tour, waarin Andy en zijn vrouw een boekje opendoen over hun privéleven. Minstens zoveel aandacht krijgt hij met zijn YouTube-serie Bij Andy in de auto, een interviewprogramma waarin hij voetballers het hemd van het lijf vraagt en daar als een van de weinige voetbaljournalisten antwoord op krijgt – met dank aan de open houding die hij hierbij zelf aanneemt.
Bij Andy in de auto kent dezelfde grondgedachte als waar de ontmaskering van Joran van der Sloot destijds op steunde: een man is nu eenmaal het eerlijkst wanneer hij in de auto zit, samen met een andere man. Aan het begin van het programma haalt Andy de geïnterviewde voetballer dan ook op in zijn Audi, maakt met hem een rondje en zet ‘m na ruim een half uur weer thuis af, waarna hij in sommige gevallen nog wordt uitgenodigd voor een kop koffie.
Er zijn twee redenen waarom vrijwel niemand de serie van Van der Meijde zou mogen missen. Allereerst biedt het een inkijkje in de meer kwetsbare kant van hedendaagse topvoetballers. Zo vertelt Hakim Ziyech, sterspeler van Ajax en volleerd nietszeggend tegenover journalisten van de NOS en FOX Sports, in een van de afleveringen over zijn vroeg gestorven vader. Mede-Ajacied Donny van de Beek legt uit dat hij er moeite mee heeft om uit huis te gaan, en daarom een van alle luxe voorziene schuur heeft aangelegd in de achtertuin van zijn ouders. ‘En ja,’ zegt hij glunderend, ‘daar mogen zeker ook meisjes langskomen.’
De volledige ontspanning die over Andy’s gesprekspartners heen valt, maakt dat het programma niet alleen bestemd is voor mensen met een interesse in voetbal, maar ook voor een heel ander – al dan niet overlappend – type kijker. Van der Meijde staat in zijn interviews immers niet alleen stil bij het spelletje, de salarissen en de druk die daarbij komt kijken, maar ook bij zijn misschien wel favoriete onderwerp: vrouwen. Er gaan weinig afleveringen voorbij waarin Van der Meijde niet even vraagt of er wel geneukt wordt, stelt dat je in Italië vrouwen eerst uit eten moet nemen voor je ‘erop mag’, terwijl je in Engeland slechts wat gif in hun Baco hoeft te doen.
Zo werpt Bij Andy in de auto niet alleen een blik op het zielenleed van voetballende grootverdieners, maar onbedoeld ook op een toon die tegenwoordig steeds hardere kritieken te verduren krijgt. Een toon die daarom almaar meer wordt ingehouden, maar in het masculiene vacuüm van Andy’s Audi nog volkomen aan de oppervlakte ligt. En dat is goed, of op zijn minst nuttig, want zo biedt het kijkers die met dit vacuüm een appeltje te schillen hebben de mogelijkheid om te onderzoeken, te ontleden – alvorens het vuur te openen.