Foto: Vicenzo

Een spoedcursus Spaans demonstreren, aan de hand van de meestgebruikte hashtags." />

Foto: Vicenzo

Een spoedcursus Spaans demonstreren, aan de hand van de meestgebruikte hashtags." />
Asset 14

#SpaanseLente

Spanje was toch geen dictatuur meer sinds de dood van generaal Franco in 1975? Het IMF had toch aangegeven dat Spanje het beste voorbeeld is van een land dat in de goede richting gaat? "¡Eso es una estupidez!" zeggen de Spaanse jongeren die massaal pleinen bezetten om er dag en nacht te protesteren tegen het huidige politieke systeem, de torenhoge werkloosheid en de miljardenbezuinigingen. Hoog tijd voor een spoedcursus revolutionair Spaans, aan de hand van vijftien veelgebruikte hashtags.

Foto: Angel García

#15m

Op 15 mei werden de eerste Spaanse pleinen bezet door jongeren die de politieke en economische situatie in het land zat zijn. Onder druk van de EU en het IMF heeft de regering van premier José Zapatero strenge en impopulaire maatregelen genomen om de Spaanse economie erbovenop te helpen, maar de werkloosheid blijft stijgen. De demonstranten laten duidelijk weten dat zij geen enkele politieke partij of vereniging vertegenwoordigen. En niemand vertegenwoordigt hen.

#acampadasol

Na de manifestatie van #15m besluiten honderden demonstranten te kamperen op de Puerta de Sol, het centrale plein van de Spaanse hoofdstad. Ze voelen zich verbonden door een gevoel van onbehagen over hun netelige levensomstandigheden, maar vooral door een sterke drang naar verandering.

#acampadabcn

Zo’n 400 demonstranten kamperen op het Plaça Catalunya in Barcelona. Ze hebben duidelijk geleerd van Caïro, Reykjavik en Madrid. Al snel wordt er een kantine, een crèche, een bibliotheek en zelfs een moestuin opgezet. Het moment is gekomen om het woord te nemen en dit doen de demonstranten met tweedehands computers, waarmee ze hun Wordpress-weblog, Facebook-fanpagina en Twitter-account actief bijhouden.

Foto: Vicenzo

#yeswecamp

Geïnspireerd door Barack Obama’s verkiezingsslogan uit 2008, hebben de demonstranten in Spanje hoop op verandering. Ze willen een nieuwe maatschappij die voorrang geeft aan het leven, los van economische en politieke belangen. Deze slogan werd trouwens ook gebruikt door de ANWB, voor hun Kampeerdagen in 2009.

#indignados

Verontwaardigden. Het 12 pagina tellende pamflet van de 93-jarige filosoof Stéphane Hessel, Indignez-vous! (‘Wees verontwaardigd!’, in Nederland in de boekwinkel als Neem het niet!) ligt ten grondslag aan de protesten. Hessel roept de jeugd op te ageren tegen het systeem, de banken en de politici die nauwelijks met oplossingen komen. De Spaanse vertaling wordt een bestseller met meer dan 400.000 verkochte exemplaren. Het pamflet duikt op in de metro, de kroeg en de bioscoop.

Foto: Ramon

#democraciarealya

Werkelijke democratie nu. De 15 mei-beweging is niet tegen het systeem en roept dan ook op om te stemmen op 22 mei, maar niet op de twee grote politieke partijen, de sociaal-democratische PSOE en de christelijk conservatieve PP. De demonstranten zetten vraagtekens bij het tweepartijenstelsel, het ontbreken van een voorkeurstem en het feit dat er sinds 1979 geen enkele grondwetherziening heeft plaatsgevonden.

#reflexion

In Spanje is de dag voor verkiezingen een 'dag van reflectie'. Dit betekent dat peilingen en politieke manifestaties niet zijn toegestaan, omdat deze de stemmen kunnen beïnvloeden. Tienduizenden Spanjaarden negeren het demonstratieverbod en velen bezinnen zich, voor het eerst van hun leven, op hun stemrecht.

#22m

Op 22 mei worden de Spaanse lokale verkiezingen gehouden. De rechtse partij PP komt als grote winnaar uit de bus. Maar nog nooit is het aantal blanco stemmen zo hoog als tijdens deze verkiezingen. Bijna een half miljoen kiezers vullen niets in.

Foto: Eric Alvarez

#calcerolada

De verloren generatie, bestaande uit maar liefst 40 procent van alle Spaanse jongeren, werkloos en veelal zonder werkervaring, schreeuwt om een revolutie. De Spaanse demonstranten willen hun ontluikende revolutie naar het buitenland exporteren en een golf van spontaan protest groeit aan over vele Europese steden. Vanaf hun balkon slaan Spaanse burgers, die niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij de kampementen, iedere avond op potten en pannen om hun ongenoegen bekend te maken en de demonstranten te steunen.

#nonosvamos

We vertrekken niet. Bedrijven rond de Puerta de Sol dreigen met juridische stappen, maar de demonstranten zijn duidelijk niet van plan om te vertrekken. Manu Chao, muzikant en wereldverbeteraar, besluit te zingen voor de demonstranten op het Plaça Catalunya. Gewoon om er te zijn, zijn steun te betuigen en hen te bedanken.

Foto: Vicenzo Rigogluiso

#hijosdeputa

Hoerenzonen. Op 27 mei omsingelen 350 agenten van de Mossos d’Esquadra het Plaça Catalunya om het plein schoon te maken in aanloop van de Champions League-finale. De politieagenten slaan in op de vreedzame demonstranten: 84 demonstranten en 34 politieagenten raken gewond.

#confloresalas7

Met bloemen om zeven uur. Flowerpower in het digitale tijdperk. Om aan te geven dat het om een vreedzame bijeenkomst gaat, dienen alle demonstranten bloemen mee te nemen naar het Plaça Catalunya.

Foto: Juli Garzon

#bcnsinmiedo

Barcelona zonder angst. Dit is de voedingsbodem van de moed en standvastigheid die de demonstranten al twee weken tonen. Na de brute politieactie keren de demonstranten in groten getale terug naar het plein. De politie grijpt niet in, maar helikopters houden continu toezicht.

#30m

30 mei, de dag waarop veel Spanjaarden 155 euro van hun lopende rekening zullen halen om te protesteren tegen de banken die hoge winsten opstrijken, maar wel werknemers blijven ontslaan.

#spanishrevolution

De verloren generatie, bestaande uit maar liefst veertig procent van alle Spaanse jongeren, werkloos en veelal zonder werkervaring, schreeuwt om een revolutie. De Spaanse demonstranten willen hun ontluikende revolutie naar het buitenland exporteren. Een golf van spontaan protest verspreidt zich over vele Europese steden.

Ferenz Jacobs (Rotterdam, 1982) studeerde culturele antropologie met een specialisatie in visuele cultuur aan de Universiteit van Leiden. Sinds drie jaar schrijft hij vanuit Barcelona voor verschillende Catalaanse en Spaanse media.

Mail

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen