De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Mark Bakker raadt boeven aan om in een oude Honda rond te rijden, dan vinden ze je nooit.
Vorige week werd Typhoon aangehouden omdat zijn auto ‘niet matcht met zijn profiel’. Er barstte al gauw een discussie los over etnisch profileren. Maakte de politie zich hier schuldig aan en zo ja, was het dan een schande of niet meer dan logisch? Bij mij riep het voorval ook nog de volgende vraag op: Is het niet vreemd dat de politie überhaupt autobestuurders aanhoudt zonder dat ze een verkeersovertreding begaan hebben?
Nu houdt de politie met enige regelmaat grootscheepse controles waarbij gecontroleerd wordt of automobilisten met (teveel) alcohol op achter het stuur zitten. Sinds een aantal jaar vinden er ook zogenaamde patsercontroles plaats. Het doel hiervan is illegale geldstromen onderzoeken. Er is daarbij speciale aandacht voor dure en luxe voertuigen.
Uit berichten van de politie blijkt dat er op deze manier veel mensen aangehouden worden die een grote belastingschuld open hebben staan. Af en toe wordt er een ‘gebruikershoeveelheid’ drugs gevonden. Op 26 mei jl. werd bovendien iemand aangehouden die van de rechter nog DNA moest afstaan.
Wanneer naar de politie en sommige media wordt geluisterd zou je denken dat die patsercontrole heel wat oplevert. Je kan het ook andersom zien. Blijkbaar kan je in Nederland een belastingschuld van duizenden euro’s of een gerechtelijk bevel rustig negeren, zolang je niet met je patserbak een politiefuik inrijdt. Als crimineel kan je dus het best een oude Honda besturen, dan vinden ze je nooit. De enige les die dit ons leert is dat alleen de allerdomste criminelen op deze manier tegen de lamp lopen.
De politie wil naar eigen zeggen met de patsercontroles mensen aanpakken die ‘exorbitant leven van onverklaarbaar en (vermoedelijk) crimineel geld’. Deze uitspraak doet vermoeden dat het hier meer om de vorm dan de inhoud gaat, of: om het afgeven van een signaal. Kennelijk is het niet erg als je van crimineel geld leeft maar vind de politie het vervelend als je het overduidelijk breed laat hangen.
Met de patsercontrole wordt dus aan twee belangrijke Nederlandse obsessies in één klap tegemoetgekomen. Ten eerste dat de politie meer tijd moet besteden aan boeven vangen. Ten tweede de vraag hoe het kan dat iemand anders duurdere spullen heeft dan jijzelf. Om met Fluitsma & Van Tijn te spreken: Het land vol van verdraagzaamheid / Alleen niet voor de buurman / De grote vraag die blijft altijd / Waar betaalt `ie nou z`n huur van?
Het is daarom volkomen logisch dat als je een zwarte man in een grote witte auto voorbij ziet rijden dat je hem toch maar even aanhoudt. Afgunst is ook de politieagent niet vreemd.
Foto via Flickr.