Asset 14

Marcel van Roosmalen

Een aapje zwijgt, een aapje is blind, een aapje is doof. In de jungle van het bombardement aan tekens, zijnde tekst, geluid, beeld en al het ander moois en lelijks wat verschillende media ons dagelijks voorschotelen, is het moeilijk navigeren tussen de parels en de zwijnen. Hard//hoofd vraagt in de Multimedi-aap elke maand aan een bijzondere Nederlander om de vier beste vormen van beeld, geluid, video en tekst te kiezen. Laat u inspireren.

Foto: Jan Postma

Marcel van Roosmalen is columnist voor nrc.next en publiceerde onder andere in HP/De Tijd, de Varagids en Volkskrant Magazine. Voor zijn Hard Gras-special ‘Je hebt het niet van mij, een tragikomisch verslag van een jaar Vitesse’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker, de prijs voor het beste sportboek van het jaar. Van Roosmalen moppert graag op Nederland en Nederlanders, maar past wel op dat hij ‘geen Maarten van Rossem’ wordt.

Beeld

Foto: Martijn van de Griendt

"Deze vrouw is op een seksbeurs en ze zit voor een Oosters decor. Ik denk dan: waarom ga jij je nou uitkleden daar? Wat heb je te winnen? Of ze heeft geen spiegels, of er is haar verteld dat dit leuk is. Je hebt van die stelletjes die elkaar helemaal ophemelen en dan denken dat ze het helemaal zijn. Waarschijnlijk heeft zij zo iemand. Dat soort mensen, daar wil ik dan alles van weten. Je moet je voorstellen dat jij op zondagmiddag naar Utrecht gaat, met de trein, en het voor een bordkartonnen decor gaat liggen doen met je vriend, voor publiek. Want dat gaat hieraan vooraf. Wat gebeurt er in haar hoofd?

Fotograaf Martijn van de Griendt is bezig met een fotoboek over de Kamasutrabeurs. Twee jaar geleden ben ik met hem mee geweest om een verhaaltje bij zijn foto’s te schrijven. Het is vreselijk ordinair daar. Er was bijvoorbeeld een afdeling voor abonnees van een blad, de Roxy of de Foxy, en die lezers konden een fotosessie winnen van zichzelf, in actie. Een uitverkoren stel had de wens om elkaar naakt af te ranselen met bossen prei. Dat deden ze, en daarna gingen ze gewoon op het foodcourt een vruchtenyoghurt en een broodje bestellen. Ze zaten zwijgend tegenover elkaar. Dan denk ik: wat is dit voor leven? Dat intrigeert me en ik vind dat Martijn dat heel mooi vastlegt."

Video

Omroep Gelderland - Nieuwsbericht over (vermeende) illegale houseparty in Velp (7 oktober 2012)

"Hoe cult is dit? Ik ben opgegroeid in Velp en dit speelde zich af om de hoek bij mijn ouders. De burgemeester, mevrouw Van Wingerden, zo’n vrouw met een parelketting, is zó bang dat er in Velp iets gebeurt dat ze alle ME’ers uit de provincie Gelderland erop afstuurt. Ze was natuurlijk bang dat het een tweede Haren (Project X, red.) werd; werd het maar een tweede Haren, sloegen ze de boel maar in mekaar daar. Ik heb een hekel aan Velp en ze haten mij ook. Mijn ouders hebben me gesmeekt om niet meer over het dorp te schrijven, want zij worden erop aangesproken. Maar er was bijvoorbeeld een kattenmoordenaar actief in de buurt, dat is toch apart? Er zijn twaalf katten vermoord! Dat soort dingen gebeurt daar. Maar ik begrijp het wel, het is om depressief van te worden.

Het is een mooi item, knap gemaakt. De journalisten hebben natuurlijk wel een beetje geluk gehad: je verzint het gewoon niet, dat er tien ME-wagens op een dijk staan en dat er dan iemand in een raket voorbij komt fietsen, die dan nog tegen die ME’ers zegt: ‘opzij!’. Dat vind ik humor."

Tekst

Robert Vuijsje - ‘In het Wild’

"Ik heb zo ontzettend gelachen om dit verhaal. Het komt erop neer dat Ray (rapper van het nineties-duo 2Unlimited) dolgraag met Vuijsje wil filosoferen over zijn internationale carrière; die er niet is. Het is ijdelheid. Ik vind dat je het moet verdienen om in het middelpunt te staan. Waarom krijgen wij het privéleven van zoveel mensen in ons gezicht gesmeten, terwijl je het eigenlijk gewoon niet wilt weten? Dit stuk is illustratief voor al die B-artiesten in Nederland. Allemaal mensen die heel weinig kunnen, net als Ray. Natuurlijk, hij heeft wel hits gehad, maar het is iemand die zichzelf compleet overschat. Dat maakt dit stuk zo komisch.

Er zijn ook veel BN’ers die zich Schrijver wanen, die willen ‘het allemaal een keertje opschrijven’. Ik zag bij RTL Boulevard beelden van Daphne Deckers en Richard (Krajicek, haar echtgenoot, red.). Ze waren de dozen met haar nieuwe roman aan het uitpakken en ze was er gelijk maar een paar duizend aan het signeren. Dat zoiets dan een bestseller is vind ik minder leuk, maar ook wel weer komisch omdat ze nu echt denkt dat ze goed kan schrijven. Zelfs Gordon heeft een boek: over de liefde.

Het allerergste is dat die boeken nog verkopen ook, dat succes begrijp ik niet. Waarom zou je iets van Daphne Deckers kopen als je ook zoveel toegankelijke streekromanschrijvers hebt? Waarom zou je een cd kopen van de LA Voices, terwijl er zoveel dingen beter zijn? Jan Smit is toch echt weer vijf klassen beter en dan hebben we het nog over de eerste divisie.

Waar mijn obsessie voor dit soort B-artiesten vandaan komt? Ik verbaas me erover dat mensen er alles aan doen om bekend te worden. Die SBS6-cultuur, die zo populair is, daar ben ik verbijsterd over. De absolute leegheid ervan, Sterren Springen van de Duikplank of weet ik veel, dan zijn we echt bij de laagste vorm aanbeland. Een miljoen mensen kijken daar naar. Van mijn boek worden er misschien driehonderd verkocht: of ik doe iets niet goed, of er is iets mis met het land. Ik denk het laatste. Dat intrigeert me en ik vind het leuk om te beschrijven. Maar ik kan ook iets over uitgeverijmeisjes schrijven hoor, die spreken me bijvoorbeeld aan met: ‘Heb jij nog een boek in de la?’."

Audio

Alex Roeka - De Muur van Geraardsbergen

"Per toeval stuitte ik een paar dagen geleden op dit nummer, via een link op Facebook die ik aanklikte in een moment van verveling: eigenlijk een momentopname, nu dan voor eeuwig. Het is een nummer over wielrennen, waar ik helemaal niet van houd, maar ik vond het meteen mooi. Ik zou willen dat mijn voetbalclub, Vitesse, zo’n clublied had. Een geweldig nummer op niveau, met prachtig taalgebruik: ‘Dan komt de muur en hij bijt meteen, het zuur snijdt door je heen, gemeen’, en later: ‘als de dunne schijt langs je dijen glijdt en de hele zooi rijdt van je weg’. Het is een lijdensweg-lied, een levensverhaal bijna.

Ik sport zelf helemaal niet, ik ben niet echt van het afzien, maar ik vond dat hier zo mooi verwoord. Veel Nederlandstalige muziek heeft echt slechte teksten, het clublied van Vitesse gaat bijvoorbeeld zo: ‘Geel en Zwart zijn onze kleuren, daar kan je echt niets mee gebeuren’. Dat is toch heel, heel treurig? Ik zou willen dat Alex Roeka een nieuw clublied maakt, dat zou ik een droom vinden, maar ik denk dat de Vitesse-supporters dat niet op waarde kunnen schatten. Maar die kunnen wel meer niet op waarde schatten."

-

Onlangs verscheen een bundel met Van Roosmalens recente werk: ‘Gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken’.

Mail

Noor Spanjer (Amsterdam, 1982) is freelance journaliste en mediawetenschapper. Als nieuwerwetse minstreel is zij altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en daarnaast is ze ideologisch inzetbaar voor feministische zaken en andere nature-nurture kwesties.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen