Illustratie: Anne Brakema

Het was de week van de grote ommekeer. In de politiek, de wetenschap én in Barcelona." />

Illustratie: Anne Brakema

Het was de week van de grote ommekeer. In de politiek, de wetenschap én in Barcelona." />
Asset 14

#winning

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? De week drie korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Illustratie: Joost de Haas

De Hofstad

Schoppen tegen Cohen

Er is een dunne lijn tussen branie en pesten. Het overkwam Geert Wilders in het debat met Job Cohen, zoals het mij overkwam op de basisschool met Bennie. Wilders probeerde tijdens de algemene beschouwingen Cohen steeds de verantwoordelijkheid voor het kabinetsbeleid in de schoenen te schuiven. Niet hij, maar Cohen was de Grote Gedoger. Er was een moment dat Wilders aan Cohen begon te trekken omdat hij vond dat ze van plaats moesten wisselen.
Toen ik in groep zeven van de basisschool zat, was Bennie de Geert Wilders van de klas. Hij kon niet zo goed leren, maar hij durfde meer dan de rest. Omdat hij voortdurend de klas werd uitgestuurd, moest hij pontificaal voor de juffrouw zitten. Dromerige jongetjes als ik zaten gewoon ergens achterin. Tot ik een keer ergens doorheen praatte. De juffrouw werd boos op mij, Bennie stond ogenblikkelijk op en begon aan mijn mouw te trekken. Nu moest ik voorin zitten, vond hij.
Van mijn vrienden moest ik Bennie negeren, maar dat werkt niet als iemand aan je mouw trekt. Of tijdens het debat door je heen schreeuwt. Je kan niet om Bennie en Geert Wilders heen.
Waar Bennie altijd populair was, omdat hij groter was dan de rest en goed kon voetballen, hield zijn tijdperk op toen hij aan mij begon te trekken. Eerst was hij gewoon een dappere schreeuwlelijk, maar toen werd hij een pestkop. Branie wordt onsympathiek als je naar beneden schopt en ik was een veel te makkelijk slachtoffer. Dat is Job Cohen ook. Cohen ligt op de grond. Schoppen heeft geen zin. Nu gaat Cohen opstaan en heeft Wilders een probleem.
Wilders beheerste opnieuw de beeldvorming van de algemene beschouwingen, maar als de PvdA opgelet heeft, kunnen ze hier de koers keren. Wilders was een dappere schreeuwlelijk, maar sinds vorige week is hij, net als Bennie, een onsympathieke pestkop.

Door Tim de Gier

Machtige Media

#winning

In een verbluffend staaltje van de open-source beweging is het gamers gelukt om in tien dagen een medisch probleem op te lossen waar wetenschappers zich al jaren op stuk beten. Zo is in één klap de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen AIDS een stuk dichterbij gekomen.
Het probleem betrof een enzym dat cruciaal is voor het overleven van het aids-virus. De wetenschappers wisten wel hoe het enzym was opgebouwd, maar niet hoe deze onderdelen in elkaar staken. Omdat er vele miljoenen mogelijkheden waren, was het onmogelijk om dit met een computerprogramma uit te zoeken. Maar dankzij de combinatie het menselijk ruimtelijk inzicht, het beloningssysteem van een game en 'the wisdom of the crowds' was het enzym in een recordtempo door de spelers van fold.it in elkaar gepuzzeld.
Er lopen op dit moment ook andere wetenschappelijke projecten waarin gebruikers op het Internet helpen zoeken naar nieuwe planeten, of helpen met het vertalen van antieke geschriften. In al deze gevallen is geen voorkennis nodig. De gebruikers hoeven het Grieks niet te beheersen om papyrusrollen te vertalen, hoeven niet voor NASA te werken om planeten te onderzoeken en geen biochemicus te zijn om mee te werken aan een medicijn voor AIDS.
Burgerwetenschap brengt net als andere open-source projecten democratiserende, en misschien zelfs revolutionaire mogelijkheden met zich mee. Het blijkt dat een legioen van gewone mensen achter een computer meer opmerkt en ontdekt dan een elite van hoogopgeleide wetenschappers alleen. Als we dan ook nog mogen gamen terwijl we de wereld kunnen redden, zijn we helemaal #winning.

Door Meredith Greer

Commentaar

Terug naar de toekomst

Heerlijk weer en hard sciences, de eerste week van de herfst verraste met onverwachte zaken. Zo belandden we van een regenachtige zomer in een zonnige herfst en van een wetenschappelijk dieptepunt in een revolutionair avontuur. De resultaten van drie jaar natuurkundig onderzoek in Zwitserland en Italië trekken namelijk de hoeksteen van Einsteins relativiteitstheorie in twijfel: dat het onmogelijk is sneller te reizen dan het licht.
Simpel uitgelegd: zeer grote hoeveelheden zeer kleine deeltjes (neutrino’s) werden over een afstand van 730 kilometer verstuurd en kwamen gemiddeld 60 nanoseconde eerder aan dan dat reizen met de lichtsnelheid mogelijk maakt. Aan wilde speculaties doen de tweehonderd aan de publicatie verbonden wetenschappers niet, maar fantaseren over tijdreizen ligt voor de hand, want als de metingen kloppen kwamen de neutrino’s in zekere zin eerder aan dat ze verstuurd werden.
Naast deze abstracte ver-van-ons-bed-show was er ook een wetenschappelijke doorbraak voor de wat meer visueel ingestelde medemens. Aan de universiteit van Berkeley slaagden onderzoekers er namelijk in breinactiviteit om te zetten in bewegend beeld. Wederom een ontdekking die de fantasie prikkelt, want een verfijnde toepassing van deze techniek zou het misschien mogelijk maken dromen op te nemen. Tot het zover is, zullen we voor een beeldverslag over toekomst en reizen in de tijd nog even op Back to the Future moeten vertrouwen.
Genoeg zinnenprikkelends dus, zo aan het begin van het nietszeggendste seizoen. De toekomst dient zich aan en doet dat in de vorm van de wetenschap. Niet tastbaar genoeg? Dan biedt Nike sinds kort soelaas. Wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of dat futuristisch schoeisel ook is voorbereid op een nabije toekomst, vol regenplassen en andere vertrouwde nattigheid.

Door Boy van Dijk

Nieuws in beeld

Catalonië neemt afscheid van een oude traditie. Stierenvechten is vanaf volgend jaar verboden.

Illustratie: Anne Brakema

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen