Deze week: hippies in Rusland, de warmte van Valentijn, mannen in de kinderopvang en het copyrightkolonialisme achter ACTA." /> Deze week: hippies in Rusland, de warmte van Valentijn, mannen in de kinderopvang en het copyrightkolonialisme achter ACTA." />
Asset 14

Valentijnsdag-terreur

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Deze week vijf korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Commentaar

Kinderzorg

Kinderen opvoeden is een taak voor vrouwen? Dat lijkt in ieder geval de mores van de toekomst te worden. Mannen verlaten massaal de kinderopvang. Na smeerlap Robert M. lijkt de schrik er goed in te zitten: mannen die voor kinderen willen zorgen zijn verdacht.
Verschillende media berichtten begin deze maand dat in het afgelopen jaar tientallen mannen zijn gestopt met hun werk op kinderdagverblijven, nadat verontruste ouders hun zorg hadden geuit over mannelijke aanwezigheid op de speelplaats. Sommigen van hen zijn ontslagen, anderen opgestapt. Hoe het ook zij, capabele mensen met waardevolle ervaring worden aan de kant geschoven. Uit angst.
De kinderopvangorganisaties in kwestie hadden nooit gehoor moeten geven aan de eisen van de ouders. Het oude vooroordeel, dat vrouwen natuurlijke verzorgers zijn en mannen jagers wordt zo hardnekkig in stand gehouden. Maar, erger nog, doordat openbare instanties hun beleid herinrichten op grond van onder andere de Amsterdamse zedenzaak wordt er toegegeven aan het angstbeeld dat alle mannen potentiële verkrachters zijn. Moeten we dan ook, als je deze gedachtegang consequent doortrekt, mannelijke leraren weren uit kleuter- en basisopleiding? Zijn de hopmannen van de toekomst allen vrouw en wat te doen met de jeugdvoetbalcoaches?
Ik wil niet in een samenleving leven waarin een vader-oppas met een schuin oog wordt bekeken of dat mijn toekomstige zoon opgroeit denkend dat mannen en kinderen niet samengaan.
In de Intermediair van 8 februari wordt beschreven hoe een man met 21 jaar ervaring ontslagen wordt ten gunste van het manloos beleid. Een beroep van de werknemer op het vier-ogen principe, waarbij er altijd een tweede volwassen aanwezig moet zijn op de werkvloer, faalt. De werkgever geeft aan geen probleem te hebben met een twee-ogen beleid, zolang het maar twee vrouwenogen zijn. Want het weren van mannen uit de kinderopvang is een schijnoplossing; het werkelijke probleem wordt omzeild, terwijl men uitdrukking geeft aan waarden die we niet zouden moeten willen accepteren. De buidel spreekt weer luider dan het verstand.

Door Esther Wertwijn

Zelf

Valentijnsdagterreur

Het begon al medio januari, toen Bol.com mij romantische DVD's aanbood met fantastische Valentijnskorting. Daarna kwamen de afgeprijsde Thalys-reizen naar Parijs en de goedkope chocolade van One day only. Accepteert u ook pandapunten? Ondertussen wijdde de NRC een speciale bijdrage aan het overschot van hogeropgeleide vrouwen in de grote steden, onder de titel “Schaarse mannen zijn de baas”, en wierp mijn moeder een kritische blik op haar verstokt vrijgezelle manvolk. Ter opvrolijking daagde een vriendin met mild exhibitionistisch Facebookgedrag me uit een erotisch gedicht voor haar te schrijven, en nodigde een bevriende pornokunstenares me uit voor een zinnenprikkelend bal masqué in de Brakke Grond. En zo naderde dan onafwendbaar Rub-it-in-day.
Niet, natuurlijk, dat de commercie echt van mij verwacht dat ik een kaart stuur; dat deed op de middelbare school al bijna niemand, en aan zo’n kaart valt ook weinig te verdienen. Mijn Geheime Geliefde zal ook niet ontvlammen als ik bij haar op de stoep sta met een stapel afgeprijsde romantische DVD's. Het zijn juist de (prille) stelletjes in mijn kennissenkring die bezwijken voor de Valentijnsdagterreur. Ik geloofde het zelf ook niet, tot ik ze er in alle ernst over hoorde spreken op verjaardagsfeestjes.
Wat V-dag zo irritant maakt is juist dat iedereen weet dat het nep is. Het is het summum van reclame: een belofte die je inwrijft wat je mist. Maar er is tegengif: uitgerekend op Facebook, waar iedereen normaliter net iets leuker en geslaagder is of in geval uit nood komisch-neurotisch is, barstte een koor van cynische anti-Valentijnsgrappen los. En zo gaat Valentijn steeds meer op Kerst lijken: iedereen heeft er een hekel aan, niemand ontkomt eraan en uiteindelijk valt het toch best mee. Je krijgt er haast warme gevoelens van.

Door Floris Solleveld

Nieuws in beeld

Valentijnsdag zorgt jaarlijks voor warme gevoelens, maar ook voor flink veel cynisme en scepticisme.

Illustratie: Kunny van der Ploeg

De Kunsten

Hippienostalgie

Onvoorwaardelijke steun aan het gewelddadige regime van Bashar al-Assad voorzag Rusland afgelopen week van een prominente plek in het wereldnieuws. Tegelijkertijd opende bovenin het Amsterdamse fotografiemuseum Foam een bescheiden expositie van een ander Rusland.
De Russisch-Nederlandse fotograaf Pavel Prokopchik, zojuist ook bekroond met een derde prijs door World Press Photo, toont in zijn fotoserie The Tribe een groepje jonge Russen dat schoon genoeg heeft van de strenge staatscontrole en van het materialistische hyperkapitalisme dat overheerst (Moskou is bijvoorbeeld de stad met de meeste miljardairs ter wereld). In plaats van vechten tegen de semi-democratische dictatuur van Poetin en vrienden, verbouwen ze hun eigen groenten en leiden een simpel leven in de natuur. "Dit zijn geen jaren-zestig-hippies of beatniks", lezen we op de website van het Foam en de teksten bij de expositie. "Het is een nieuwe generatie die een uitweg zoekt uit de klauwen van de maatschappij." Maar terwijl ik naar de prachtig gemaakte foto's kijk, vraag ik me af of er ook minder voor de hand liggende beelden gemaakt hadden kunnen worden. Uit de beelden van naaktzwemmers in een idyllisch meertje, of van langharige jongens in kleermakerszit met gitaar, ontwaart de kijker geen enkele referentie naar dat hedendaagse Rusland. Dat is natuurlijk ook precies wat deze mensen willen; zij hoeven niet te leven in booming Moskou of intellectueel Sint-Petersburg. De hedendaagse wereld is gelukkig ver weg voor hen. Helaas voor de Nederlandse toeschouwer. In plaats van dat we hun drijfveer en noodzaak kunnen begrijpen, zien we slechts de nostalgische waas die eerder aan onze eigen hipstamatic-fotootjes doet denken.

Door Roos Euwe

Machtige Media

Copyrightkolonialisme

"Uiteindelijk is het dus wel zo dat we altijd worden gecontroleerd op alles, het is een schending van de privacy." Afgelopen zaterdag: op de Dam wordt gedemonstreerd tegen ACTA, het anti-piraterijverdrag dat copyrightwetgeving tussen verschillende landen meer op elkaar moet afstemmen. De demonstranten die voor de camera van de NOS verschijnen, zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde. Toch jammer dat het met de waarheid weinig van doen heeft. Ondertussen maakt de verslaggever de kijker bang met de maatregel dat internetgebruikers die voor een derde keer in overtreding zijn, worden afgesloten. In de definitieve versie van het verdrag sneuvelde die passage. Nog meer onzin dus.
Voor de duidelijkheid: de opzet achter ACTA riekt naar doortrapt copyrightkolonialisme en de geheimzinnige totstandkoming achter gesloten deuren is een klap in het gezicht van een gezond functionerende democratie. Door WikiLeaks vrijgegeven diplomatieke cables zijn daar duidelijk over en zelfs de voorzitter van het Europarlement heeft sinds vorige week fundamentele bezwaren. Kortom: genoeg om op te schieten.
Toch trakteren strijders voor de goede zaak ons op halve waarheden en volledige onzin. Zelfs de journalistiek kan er wat van. Waarom? Allereerst omdat de waarheid ingewikkeld is en nuance niet verkoopt. Maar ook omdat er over ACTA al bijna vijf jaar wordt gebakkeleid. Veel (vlijm)scherpe randjes uit eerdere versies zijn verdwenen in de versie waarover het Europarlement en lidstaten als Duitsland en Nederland komende maanden nog definitief moeten beslissen.
Gelukkig zette de Tweede Kamer die beslissende handtekening dinsdag (nog) niet. Het schoof de ratificatie voor zich uit, vanwege twijfels over de verenigbaarheid met Europese regelgeving. Een van de zegeningen van de gedoogconstructie, want mèt cruciale hulp van de PVV. Het is te hopen dat deze strijders voor het vrije woord net zo dapper zullen zijn als er straks voor het echie wordt gestemd. Want de overdaad aan twijfelachtige tegenargumenten daargelaten: ACTA is bad, m'kay.

Door Boy van Dijk

Mail

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen