De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Een tsunami van toeristen bedreigt Amsterdam. Mark stelt voor de evacuatie in gang te zetten.
Amsterdam wordt bedreigd. Niet door onze oudste vijand, de zee. Ook niet door de nieuwgevonden bedreigingen van islamisering of de aangezogen vluchtelingen. Nee, de grootste bedreiging voor onze hoofdstad is de tsunami aan toeristen. Gelukkig is er nu een daad gesteld om het gevaar terug te dringen: de bierfiets is door de kantonrechter verboden. Desondanks blijft de grote angst dat Amsterdam een tweede Venetië wordt.
Op zich is het een interessante vergelijking. Beide steden waren op een bepaald moment in de geschiedenis de belangrijkste handelsstad van Europa. Net als Amsterdam had Venetië in de zeventiende eeuw zo’n 200.000 inwoners. In beide steden begon daarna echter het verval. Venetië is er nooit echt meer bovenop gekomen. Behalve als toeristenstad.
Als toeristische bestemming is Amsterdam Venetië inmiddels allang gepasseerd. Volgens onderzoek van een creditcardmaatschappij was Amsterdam in 2014 de op vier na populairste Europese stad om ten minste één nacht te verblijven. Wat opvalt is dat de overige steden in de lijst allemaal groter zijn, sommige zelfs veel groter. Me dunkt dat het toeristenprobleem van Amsterdam niet komt doordat er te veel toeristen zijn, maar omdat de stad simpelweg te klein is. Te klein om bewoners, toeristen, werkenden en studenten allemaal te herbergen.
Vorige week haalde een opmerkelijk plan het ochtendjournaal. Zef Hemel, bijzonder hoogleraar stedenbouwkundige problematiek aan de UvA, is van mening dat Amsterdam haar bevolkingsomvang moet gaan verdubbelen. Dit omdat Nederland anders op economisch gebied in de nabije toekomst niet meer zal kunnen concurreren met de rest van de wereld. De wereldstad heeft de toekomst.
Hoewel Amsterdammers dit weleens denken, is Amsterdam geen wereldstad en zal dat ook nooit worden. Wereldsteden hebben niet bijna hun complete stadscentrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. In echte wereldsteden moet er ruimte zijn voor verandering. Amsterdam moet dus niet meer inwoners krijgen, maar minder. Als er een Nederlandse metropool nodig is, ligt het potentieel in de regio Rotterdam-Den Haag. Daar wonen nu al meer dan 2 miljoen mensen. De Nederlandse regering zetelt er, evenals vele internationale organisaties en Europa's grootste haven. Bovendien kan er met name in Rotterdam hoog gebouwd worden rondom het stadscentrum zonder een uniek stadsgezicht aan te tasten.
In onze eeuwige strijd tegen het water hebben we weleens land moeten prijsgeven. Nu de toeristengolf tot boven het NAP dreigt te komen is het weer tijd voor een evacuatie. We maken van Amsterdam het openluchtmuseum dat het met haar Werelderfgoed verdient te zijn en gaan bouwen aan Rotterdam als de moderne metropool waaraan onze economie zo’n behoefte schijnt te hebben.
Foto: Jeroen Kransen via flickr.com