Asset 14

OH NOES, WEG IS M'N MONEY!

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Mare-columnist Emma betoogt in een gastbijdrage dat het aangekondigde leenstelsel voor studenten niet zo'n slechte zaak is.

"Betekent dit dat we een Amerikaanse toestand krijgen, met enorme studieschulden waardoor studenten later een kutbaan moeten nemen?", vroeg een knaap die ik ken zich af op Facebook, met een link naar het nieuws dat hem noopte tot deze angstkreet: exit studiefinanciering, welkom leenstelsel. Vanaf 2015 al.
Angstkreten nodigen mij altijd uit om de andere kant van een verhaal te bekijken. Daar was ik al een paar weken geleden onbewust mee begonnen. Ik keek Big Tips Texas (hier een obligate opmerking over de dikke boeken vol voetnoten die ik dagelijks lees), een realityserie op MTV over schaars geklede serveersters in een Texaanse zuipschuur. Eén van de hoofdpersonages, een boomlange slungel met een pienter gezicht, wil dolgraag studeren. Haar middelbare school had ze succesvol afgerond, inclusief activiteiten op Harvard. Beren op de weg: haar familie die vindt dat ze haar zuurverdiende geld aan hen moet afdragen, want wie betaalt anders de boodschappen - en oh, een vierjarige bachelorstudie aan een universiteit in de buurt (niet Harvard): 36.000,- dollar, alsjeblieft. Dat is dus $9.000,- per jaar, dat is dus €6613,76 per jaar, dat is dus meer dan drie keer zoveel als een jaar college hier in ons kleine koude kikkerlandje. Dat is dus niet eerlijk.
Dus.
Wie als eerste roept dat studeren nu voor de elite is, krijgt van mij een biertje. De bedoeling is dat die elite (mijzelf incluis) die meer dan een kwart van €1000,- per maand niet meer krijgt; en zij die het echt nodig hebben (maar echt hè! Niet voor een tussenjas of een abonnement op een groentetas) krijgen een aanvullende beurs. Bijvoorbeeld studenten die kind zijn van mensen met een laag inkomen, of die helemaal geen ouders hebben.
Natuurlijk schreeuwen we als ons iets afgepakt wordt. Boze mensen rekenen op dit moment voor mij uit hoeveel schuld we zullen hebben: €15.000,- (want €250,- per maand x 12 maanden per jaar x 5 jaar). De maximale afbetalingstermijn is verhoogd naar 35 jaar. Heb je inderdaad €15.000,- studieschuld, dan moet je iets van €35,- per maand betalen – maar niet als je onder het minimumloon verdient. Ik vraag deze mensen: is studeren niet een van de beste investeringen die je ooit in jezelf zult doen? Geld lenen is niet leuk en terugbetalen al helemaal niet. Maar welk recht wordt ons ontnomen, behalve het recht om gratis geld te krijgen omdat we student zijn? Nog steeds kan iedereen studeren, als je bereid bent om vooruit te kijken en in te zien dat je datgene waar je aan begint, ook moet afmaken. Verschil is dat ik (VPRO-gezin, tennis en viool, alle boeken die ik wilde lezen, elk jaar op vakantie) niet meer gratis elke maand €279,- krijg, en iemand anders (ouders in de bijstand, bijvoorbeeld) wel. Waarom zou ik zeuren? Ik zeur wel tijdens het instemmingsrecht voor studenten en docenten dat ingevoerd wordt, zodat ik invloed heb op de uitgaven van mijn universiteit.

-

Deze gastbijdrage werd geschreven door Emma Anbeek van der Meijden. Ze studeert en is columnist van het Leidse universiteitsblad Mare.

Mail

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen