Asset 14

Niet spannend

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Deze week vier commentaren van onze redacteuren, in woord en beeld.

Commentaar

Niet spannend

Ik was van plan om de hele nacht op te blijven voor de apotheose van een jaar politiek spektakel. Maar het was nooit een spannende strijd. Wie het blog van pokernerd Nate Silver op de website van de New York Times volgde, wist dat Obama de verkiezingen vrij eenvoudig zou winnen. Zelfs thriller-muziekjes van CNN konden de adrenaline niet opvoeren, en toen John King om een uur ‘s nachts op zijn magic wall aantoonde dat Romney praktisch al verloren had, ben ik maar met een gerust hart gaan slapen.
De herverkiezing van Obama is bemoedigend voor wie denkt dat de staat van de economie niet de enige motivatie voor kiezers is. Het is ook prettig om te zien dat de liegende en draaiende Romney niet genoeg wist te overtuigen. De Republikeinse partij zit na twee moeizame overwinningen in 2000 en 2004 en nu twee verliezen met zichzelf in de knoop. De invloed van de Tea Party weet op lokaal niveau wel te bekoren - gezien de meerderheid in het Huis - maar op het nationale podium kiest men voor gematigder politiek.
Toch heeft de popular vote ook een belangrijke boodschap voor de Democraten. De partij verloor miljoenen stemmen ten opzichte van 2008, en het verschil met Romney is veel kleiner dan destijds met McCain. De polarisatie die Obama zo verafschuwde is onder zijn leiding alleen maar verergerd. Dit werd prachtig geïllustreerd toen een Democraat bij de NOS boos wegliep nadat haar Republikeinse gesprekspartner haar (onterecht) voor leugenaar uitmaakte. Prachtige televisie, en daar schuilt een deel van het probleem: ruzie verkoopt. De media zijn afhankelijk geworden van deze spanning. Steeds meer kijkers wenden zich voor hun feiten en relativering nota bene tot comedy-programma's The Colbert Report en The Daily Show in plaats van de 'objectieve' journalistiek.
Een andere oorzaak van deze diepe kloof is ironisch genoeg Obama’s eigen idealistische retoriek, die in de politieke realiteit alleen maar tot teleurstelling heeft geleid. Uit de sobere toon van deze campagne, waarbij het idealisme vooral bij burgers zelf werd neergelegd, blijkt dat Obama dat ook begrepen heeft. Het idee van de American Dream bepaalt voor een groot deel de charme van het land. Maar deze dromerigheid kan de Amerikanen wel eens de kop kosten. In de eenentwintigste eeuw zijn ze allang niet meer de baas en zullen ze nederigheid en realisme moeten leren. Die boodschap is niet spannend genoeg voor het mediacircus en doodeng om toe te geven of te verkopen. Maar het is de enige manier om de verbale burgeroorlog te stoppen. Succes, meneer Obama. U kunt het.

Door Rutger Lemm

Nieuws in Beeld

"Ouders overgieten dochter met bijtend zuur vanwege praten met man"

Illustratie: Canan Yurdakul

Commentaar

Speeches en spreadsheets

“Ik ben meer van: het land moet geregeerd worden, hier zijn de spreadsheets”, zei Stef Blok bij het bespreken van de tekst van het regeerakkoord. Zijn achterban dacht er anders over: de nieuwe ministersploeg was amper beëdigd of de VVD maakte scherpste daling in de peilingen ooit.
De verhouding tussen technocratie en democratie is lastig. We zien dat elke dag in de bestrijding van de eurocrisis, waarbij de Europese Unie over nationale parlementen heen walst. We zien dat in de Volksrepubliek China, waar een star gesloten Communistische Partij steeds meer moeite heeft met honderden miljoenen internetters en tientallen miljoenen bloggers en twitteraars. De historicus Reinhart Koselleck beschreef 58 jaar geleden de moderniteit als Kritik und Krise, de moderne staat als een permanente spanning tussen staatsraison en publieke meningsvorming. Stephen Toulmin noemt het in Cosmopolis een tegenstelling tussen “rationality” and “reasonableness”.
Het punt is: de publieke meningsvorming is niet altijd even “reasonable”. Zie de polarisatie en chaos in de Nederlandse politiek van de voorbije tien jaar, zie de nog veel extremere en verlammende polarisatie in de politieke verhoudingen in de VS. “Democracy in a nation of 300 million can be noisy and messy and complicated”, zei Barack Obama vanochtend in zijn overwinningsspeech. “That won’t change after tonight, and it shouldn’t. And whether I have earned your vote or not, I have listened to you.” Zijn Republikeinse opponenten zullen niet onder de indruk zijn geweest.
En het Politburo ook niet. De Chinese leiders zullen het feest van de democratie met onverholen minachting hebben gadegeslagen. Terwijl de wereld naar Obama vs Romney keek, werd ook in Peking een nieuwe president gekozen. Achter gesloten deuren. Wie? Dat horen we morgen of overmorgen. En hier zijn de spreadsheets.

Door Floris Solleveld

Rolmodel

Onze gekke verzetsstrijder

Wat is het toch met Tanja Nijmeijer? Natuurlijk, haar keuze om zich tien jaar geleden bij een Colombiaanse guerillabeweging te voegen was excentriek en onverklaarbaar, maar er zijn wel meer mensen met aparte ideeën die gekke dingen doen in het buitenland. Toch houden de Nederlandse media haar in de gaten als ware ze een grote ster. Dat is niet alleen omdat ze nu opeens bij de vredesbesprekingen in Havana is betrokken.
Het zal haar totale onnavolgbaarheid wel zijn. Ze strijdt als een freak of nature voor een land dat het hare niet is, en dat in tal van verschillende gedaantes. Alleen al haar naam: wij noemen haar Tanja, maar ze schreef zich bij de FARC in als Eileen, en nu wordt ze Alexandra genoemd. Bij iedere verschijning voert ze een ander personage op. Zie de filmpjes die gisteren van haar online werden geplaatst. In 'De aankomst van Alexandra, de Nederlandse guerillera, in Havana' stapt ze als een ontwikkelingswerker uit een vliegtuigje van het Rode Kruis, huppelt ze als een klein meisje met zwiepende staart de camera langs en staat ze vervolgens als een puber te giechelen met een stel FARC-hoofden. In het andere filmpje is ze een gitaarspelende padvinder. Haar kornuiten zijn met wapens behangen, maar de folklore spat er vanaf.
Je zou bijna vergeten dat de FARC tegenwoordig een narco-organisatie is die "arme boeren onder druk zet", in de woorden van hoogleraar Beatrice de Graaf. En dat Nijmeijer als terrorist aan de V.S. zal worden uitgeleverd als ze terugkeert naar Nederland. Niemand weet hoe de vredesbesprekingen in Havana zullen verlopen. De vorige keer misbruikte de FARC de wapenstilstand om zich te herbewapenen. Maar zolang ‘onze’ gekke verzetsstrijder er zit, schittert zij in elk geval veelzijdig in de spotlights.

Door Kelli van der Waals

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen