Hard//talk is terug! We verbazen ons over bangmaakjournalistiek, kakinvesteringen, Madonna's nieuwe geesteskind en een tienjarig jubileum. " /> Hard//talk is terug! We verbazen ons over bangmaakjournalistiek, kakinvesteringen, Madonna's nieuwe geesteskind en een tienjarig jubileum. " />
Asset 14

Kakinvestering

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Onze redacteuren zijn heerlijk uitgerust teruggekomen van vakantie, maar daardoor niet minder verontwaardigd. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Vijf korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Illustratie: Joost de Haas

Machtige Media

Pas op voor de nieuwe journalistiek!

Onder de kop ‘Gevaarlijker dan je denkt’ plaatste NRC Handelsblad vorige week een groot artikel over de veiligheid van liften. U weet wel, die dingen die ons op en neer brengen in hoge gebouwen. De veiligheidsinspectie van dit belangrijke transportatiemiddel vertoont vele gebreken, zo blijkt uit een uitgelekt rapport.
De Peter R. de Vries-achtige hijgerigheid waarmee het avondblad deze semi-interessante scoop presenteerde, was te gênant voor woorden. De redactie leek een hond die de sensatiegeile hoofdredacteur Peter Vandermeersch zijn slippers kwam brengen. “Deze nog vertrouwelijke nota van de inspectie is in het bezit van redacteuren Freek Staps en Annemarie Kas van NRC Handelsblad.” Wow! Wat gaaf!
De toon verschilde nauwelijks van die van het item dat Hart van Nederland al in mei over liftgevaren uitzond. Het was ordinaire bangmaakjournalistiek van een van de laatste kwaliteitskranten, zoals het uitspitten van de e-mails van Mariko Peters eerder al een mooi staaltje vermomde, maar niet minder gore roddeljournalistiek van de Volkskrant was. De gevestigde media zijn in paniek over het weglopen van lezers en de voortdurende bezuinigingen. Dat is heel begrijpelijk. Maar ze vluchten nu naar methodes en onderwerpen waar ze boven zouden moeten staan, in plaats dat ze naar echte vernieuwing zoeken. Dát is gevaarlijker dan je denkt.
Wist u trouwens al dat u AIDS krijgt van pinautomaten? Dat vierendertig keer per jaar een Nederlandse douchekop op iemands hoofd valt, met risico op blijvende hersenschade? Dat uw dochter op dit moment verkracht wordt? Ja, misschien zit ze naast u, maar dat is de nieuwe afleidingshologram die verkrachters speciaal hebben ontwikkeld. Koopt u nu onze krant, alstublieft? Hier, ik laat mijn billen zien. Zijn ze niet mooi?

Door Rutger Lemm

Commentaar

Kakinvestering

De paniek is weer toegeslagen op beurzen wereldwijd. Terwijl de herfstige zomer in een regenachtig najaar verandert, duikelt de wereld in halsbrekend tempo richting een dubbele dip. “Alles herinnert aan de herfst van 2008 na de val van Lehman,” citeert de Volkskrant Josef Ackerman, bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank. Een mooie duistere achtergrond voor het kabinet om op Prinsjesdag nog meer bezuinigingen aan te kondigen.
Bezuinigen. Mark, Jan Kees en Halbe lieten het woord al zo vaak van hun tong rollen dat het inmiddels doorklinkt in elke zucht, kreun en snurk. Al wat bezuinigt vinden zij goed. Banken, koninklijke telecombedrijven en overheidsapparaten fuseren en krimpen in. Dat heet efficiency, en daar is de regering trots op. Er zijn zelfs drie Zuid-Hollandse universiteiten die samen willen smelten tot een mega-school. Kijk toch eens, mijnheer Zijlstra, hoe efficiënt. Niemand die er bij stil staat dat de massawerkloosheid die voortkomt uit deze schijn-efficiëntie ook wat kost.
Investeren, dat doet het kabinet liever niet. Hooguit in een omstreden straaljager. Verder laat het investeren over aan een stel randdebielen op de Zuidas. Hoe goed dat gaat, toonden de makers van het TV-Lab programma RamBam afgelopen vrijdag. Zij verzonnen een fictief product, textiel gemaakt van verwerkte koeienmest, en noemden het Caxza (spreek uit als kak-za). Een optreden in Business Class, het programma van Harry Mens met 14.500 inschrijfgeld en een redactie die het nalaat research te doen, en de investeerders stroomden binnen. "Dat was een onverwacht groot succes, poep verkopen met Harry Mens," aldus redacteur Linda Hakeboom.
In Nederland bezuinigen we op cultuur en onderwijs, en investeren we in stront. Het ging zojuist wat harder regenen.

Door Kelli van der Waals

Nieuws in beeld

Saab staat aan de rand van de afgrond.

Illustratie: Elise van Iterson

Rolmodel

Lipstick feminist avant la lettre

Op het filmfestival van Venetië ging Madonna’s tweede speelfilm, W.E., in première. Een behoorlijk belabberde film over de verhouding tussen Wallis Simpson en de Britse prins Edward ‘David’ Windsor, die in 1936 werd gedwongen de troon op te geven. Ten gunste van zijn liefje Wallis, maar minder goed voor de monarchie, die de prins hiermee in gevaar brengt.
Jarenlang werd Wallis Simpson – zoals veel vrouwen die té goed gekleed/mooi/rijk en tegendraadse zijn – door zowel man als vrouw verguisd. "Wat een held!" moet Madonna gedacht hebben. Tijd om dit onderbelichte historische randfiguur eens van stal te halen en op te poetsen. En geef Madonna eens ongelijk. Want wat is er niet interessant aan dit paar? Helemaal in vergelijking met boring old koning George VI, die nooit Benzadrine met champagne mixte (en zich als filmpersonage bovendien niet goed leent voor een wilde dansscène op Pretty Vacant van de Sex Pistols in het gezelschap van een lang, zwart, kaalgeschoren model - maar dat terzijde).
En er is een goede reden voor historisch revisionisme. Wallis werd voorheen als een sletterige bon vivant neergezet om zo de aandacht wat van de instabiele en stotterende koning Bertie af te leiden en zo de degelijkheid van het koningspaar te onderstrepen. Wij moderne vrouwen vinden het een stuk makkelijker om de scherpzinnige Wallis in een elegante jurk te begrijpen. Hoe erbarmelijk de term lipstickfeminisme ook is, Wallis Simpson was een lipstickfeminist avant la lettre. Zij laat zien dat je ook in stijl een mannenestablishment kan trotseren en niet per se een seksloos Angela Merkel-kostuum hoeft aan te trekken om te laten zien dat je ballen hebt.
In Thailand hebben ze dit al begrepen. Deze week verkoos Thailand haar eerste vrouwelijke president, de 44-jarige Yingluck Shinawatra. Nederland blijft zoals gewoonlijk een achter, maar dat vergeten we voor het gemak even om in deze jubelstemming te blijven: Girlpower, man!

Door Annabel Troost

Commentaar

Ongelukkig jubileum

Gouden bergen werden ons beloofd: samen met mijn vrienden begon ik in 2001 aan het laatste jaar van mijn middelbare school. De arbeidsmarkt zou perfect zijn als wij afgestudeerd waren, we konden zoveel lenen als we wilden en ons grootste probleem was dat we niets wisten welke studie we moesten kiezen. Ik had een scheiding in het midden, een spijkerjasje met opzettelijk versleten plekken en een bierflesje in mijn linkerhand omdat een vriend jarig was, toen ik live op televisie zag hoe de torens van het World Trade Center instortten.
Ondanks onze puistjes was onze mening achteraf volwassen: dit waren gekken en die zullen er altijd zijn. We keken er een uur naar en daarna gingen gewoon door met het vieren van de verjaardag. De rest van de wereld was een andere mening toegedaan. Ineens bleek er een invasie van moslims te zijn. De politieke elite had liggen slapen. Overal hadden terroristen hun messen geslepen, gulzig starend naar onze kinderen. Wat voor elf september een gouden toekomst was, was na elf september een crisis.
De oorlog tegen het terrorisme is nooit onze oorlog geweest. De aanslagen werden gebruikt als stok om mee te slaan. Er ontstond een politieke crisis rond de multiculturele samenleving en later volgde een economische crisis. Mijn vrienden met hun gel en gympjes werden ineens een linkse elite. Er werd bezuinigd op ons onderwijs en onze kunst; de arbeidsmarkt is ingestort en een hypotheek kan niemand meer krijgen.
Op onze openbare middelbare school bestond zo ongeveer de helft van de klas uit moslims. Het was ook niet hun oorlog. Samen zagen we aanslagen en samen hebben we gegruweld. De oorlog hebben we te danken aan George Bush, Mohammed B., Geert Wilders, Bin Laden en de Tea Party. Maar wij mogen het opruimen.

Door Tim de Gier

Mail

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen