De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Paula is groot voorstander van gendervrij toiletteren, maar vraagt zich af of je dit bereikt door aparte wc's te openen.
Het installeren van genderneutrale toiletten lijkt een heuse trend onder de wereldheersers. Het begon bij het Witte Huis, waar Obama een genderneutraal toilet opende. Deze week kondigde ook de Vlaamse overheid aan dat zij vanwege de ambitie tot eerste genderneutrale overheid uit te groeien, nieuwe toiletten aan gaat bieden in al haar gebouwen. Met het idee dat dit het ongewenste nastaren van en oordelen over transgenders zou voorkomen.
Persoonlijk maakt het me niet zoveel uit of er nou een man of vrouw voor of na me het toilet op gaat; zolang de wc maar proper is. Het mannetje of vrouwtje dat als een haast primitief teken op de toiletdeur staat, biedt in mijn ogen niet meer dan een richtlijn. Ik heb zelf vaak genoeg een mannentoilet of gehandicaptenpot opgezocht. Niet uit gendergerelateerde overwegingen, maar gewoon omdat ik hoognodig naar de wc moest. Ik stapte naar binnen bij de mannen, ging zitten, deed mijn zaakje en waste mijn handen. Geen man die er naar omkeek – en de vrouwen die vol walging hun hoofden schudden, lachte ik vrolijk toe, omdat de mannenwc veel schoner was.
Hoewel het bieden van een discriminatievrije toiletruimte als een mooi en idealistisch streven klinkt, laat de uitvoering nog te wensen over. De genderneutrale toiletten zullen náást de traditionele mannen- en vrouwentoiletten komen. Het maken van een speciaal toilet met een speciaal bordje roept bij mij nogal negatieve gevoelens op. Dat het nastaren na het openen van die aparte deur alsnog kan gebeuren, is trouwens ook niet uit te sluiten. Separatie leidt niet tot acceptatie.
Door genderneutrale toiletten als apart te bestempelen, benadruk je de zogenaamde afwijking. Het lijkt me nogal wat, als je het hokje ‘ongedefinieerd slash gehandicapt’ in moet stappen, omdat je niet geaccepteerd wordt in een ‘klassiek’ toilet. Kunnen we dat mannetje en vrouwtje niet veel makkelijker wegdoen? Misschien is het gewoon wel tijd voor een no nonsense, gendervrij toilet. Hoe moeilijk kan het zijn?
Ik loop in de horeca regelmatig te speuren naar het juiste toilet. Links, rechts; bij welke deur moet ik zijn? Laatst kwam ik in een restaurant waar ze de perfecte oplossing leken te hebben gevonden voor het seksistische toiletdilemma. Op de deuren stonden twee letters: WC.
Foto: Flickr/Ted Eytan