De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Een miljoen Nederlanders slikt een antidepressivum. Jongvolwassenen voelen zich gevangen tussen dip en depressie. Aan het eind van deze maand vindt er zelfs een depressiegala plaats. Depressie is helemaal hot & happening. Paula denkt dat je de sombere kant van het leven soms beter kunt accepteren dan bestrijden.
Begrijp me niet verkeerd; ook ik geloof wel degelijk dat er mensen zijn die zich ongelukkig voelen en ik vind het zeker belangrijk dat er aandacht is voor het feit dat het niet altijd goed gaat met iedereen. Maar is het niet veel zinvoller te debatteren over of je slecht voelen wel echt zo erg is?
Sinds wanneer is het ‘ziek’ om je een periode in je leven niet goed te voelen? Iedereen wil het taboe van depressie doorbreken, maar ligt het probleem niet juist bij de gedachte dat een depressie een vorm van falen is? Het dwangmatig altijd maar weer willen presteren heeft een negatief effect op onze geestelijke gezondheid. Waarom nemen we geen genoegen met de werkelijkheid en geloven we liever dat we ons lot in eigen handen hebben?
Illustratie: kira-sensei via DeviantArt
Zelfhulpboeken suggereren dat jezelf gelukkig maken mogelijk is. Op de laatste editie van het Brainwash-festival vertelde journalist Oliver Burkeman echter dat de illusie van een maakbare wereld het gevoel van falen vaak alleen maar groter maakt. Negatieve gedachten hebben namelijk ook een belangrijke functie: ze bereiden je voor op het worst case scenario en temperen je misschien te hooggespannen verwachtingen van het leven.
http://hardhoofd.com/2016/01/08/tip-doseer-alle-mogelijke-gelukjes/ 08-01-2016
Vorig jaar stond ik een paar minuten voor de spiegel. De opdracht: kijk jezelf aan en noem voor jezelf een minuut lang op waar je blij van wordt en trots op bent. Ik stelde de opdracht uit en toen ik mezelf eenmaal in de spiegel aankeek, was het enige wat ik kon bedenken ‘ik weet niets’ en een paar ongemeende, oppervlakkig ‘positieve’ opmerkingen naar mezelf toe, wat resulteerde in een nieuw soort huilen en een enorme teleurstelling in mezelf.
Ook ik geloofde even in de waan van de maakbare wereld; ik wilde mezelf ‘beter’ maken en positiever over mezelf laten denken; met juist het tegenovergestelde als resultaat. De gedachte dat een depressie een defect is, wekt de hoop dat het iets tijdelijks is. Ik vroeg ooit aan een vriendin: ‘denk je dat depressie ooit weg gaat?’ ‘Dat weet ik niet', zei ze, 'het hoort er onderhand gewoon bij.’
http://hardhoofd.com/2015/06/02/paraweek-geen-pleidooi-voor-de-psychose-2-juni-publiceren/ 02-06-2015
http://hardhoofd.com/2015/12/13/audiobite-de-spinnende-kat/ 13-12-2015