Illustratie: Elise van Iterson

De redactie neemt afscheid van Agnes Jongerius, roept Rutte op een voorbeeld te nemen aan Europa, reikt Elsa Fornero een tissue aan, en roemt de NMa voor hun optreden tegen het telecomkartel." />

Illustratie: Elise van Iterson

De redactie neemt afscheid van Agnes Jongerius, roept Rutte op een voorbeeld te nemen aan Europa, reikt Elsa Fornero een tissue aan, en roemt de NMa voor hun optreden tegen het telecomkartel." />
Asset 14

De stille Prinsjesdag

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Deze week vijf korte commentaren, in woord en beeld, van onze redacteuren.

Illustratie: Joost de Haas

Commentaar

De stille Prinsjesdag

Terwijl de voortwoekerende eurocrisis elke dag op de voorpagina stond, hield de Europese Commissie de afgelopen weken in stilte Prinsjesdag. Dat wil zeggen, ze presenteerde haar begroting voor 2014-2020. Zonder gekke hoeden en gouden koetsen, de departementen doen het zelfs afzonderlijk, en de enige franje zijn de mild lachwekkende labels voor de ‘groeistrategie’ Europe 2020.
Het zijn geen beste tijden voor eurofielen, en het helpt dan niet als de Commissie doodleuk een programma voor “smart, inclusive, sustainable growth” en “economic governance” (=begrotingsdiscipline) aankondigt. NRC online maakte zich ondertussen vrolijk over een - inderdaad - nogal stom filmpje ter gelegenheid van tien jaar euro. Toch hadden ze beter even het persbericht kunnen lezen. Terwijl gans Europa bezuinigt op onderwijs, cultuur en wetenschap, stijgt het EU-budget voor onderzoek (‘Horizon 2020’) met 70 procent tot 80 miljard euro. Het budget voor onderwijs tot 20 miljard euro. En zelfs het cultuurbudget (nu: ‘Creative Europe’) met 40 procent. Naar 30 eurocent per EU-burger per jaar weliswaar, maar toch.
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om zevenjaarsbegrotingen. Maar 80 miljard in 7 jaar is óók veel geld. Ter vergelijking: het Exzellenzinitiative, dat de Duitse universiteiten uit de versukkeling gehaald heeft, had de afgelopen zes jaar 1,9 miljard euro te besteden. Mark Rutte, hou eens op met die bezuinigingspaniek en volg dat voorbeeld.
Waar doen ze ’t van? Het antwoord is simpel: business as usual. Er is dan wel een crisis, maar we zijn nog altijd significant rijker dan zeven jaar geleden. En er zijn extra lidstaten bij gekomen – Bulgaren en Roemenen dragen namelijk ook af. Dan kan de Commissie letterlijk miljarden in de grond stoppen (bij CERN en het Gran Sasso lab), en denken dat samenwerking met het bedrijfsleven zaligmakend is (18 miljard euro), maar dan nog kun je beter in Brussel wezen dan in Den Haag. Crisis? Welke crisis?

Door Floris Solleveld

Rolmodel

De tranen van Elsa Fornero

"Dus moeten we, en dat is ons heel zwaar gevallen, een…" Haar wenkbrauwen schieten omhoog en omlaag, ze forceert een glimlach en ademt even in. Haar gezicht krimpt samen, waardoor de verticale rimpel tussen haar wenkbrauwen een donkere streep wordt. Ze tikt met haar hand op tafel, zoekt hulp bij haar collega, zucht, en geeft het hoofdschuddend op. Daar zijn de tranen.
‘Offer’ was het woord dat ze zocht. Italië moet offers brengen om haar economie te stabiliseren: bezuinigen, meer belasting betalen en langer doorwerken. Elsa Fornero, een tengere Noord-Italiaanse met een strenge boblijn en een gouden broche op haar fluwelen colbertje, had als nieuwe minister van Sociale Zaken de ondankbare taak het Italiaanse volk hier afgelopen zondag over in te lichten.
En ze huilde. Om de penibele staat waarin Berlusconi haar land na zijn bungabungafeestje had achtergelaten. Omdat de rente op Italiaanse leningen rond de zeven procent bungelt, en de staatsschuld 1,9 triljoen euro bedraagt. Omdat vervroegd pensioen met 57 jaar er voor niemand meer in zit, en vrouwen zeven jaar langer door moeten werken tot de nieuwe pensioenleeftijd van 67. Omdat de nieuwe president Monti afziet van zijn salaris als premier, en zij - 63 en eindelijk minister - het ook met minder moet doen.
Zelfs de Florentijnse burgemeester Matteo Renzi kon haar niet opvrolijken. In zijn stad staan wetenschappers op het punt een verloren werk van Leonardo Da Vinci te vinden, en die vondst kon volgens Renzi wel eens verstrekkende positieve gevolgen hebben. ‘Europa is in crisis,’ zei hij, ‘maar vanuit Palazzo Vecchio in Florence hopen we een signaal van hoop te geven door het grootste mysterie van de Renaissance op te lossen.'
Fornero heeft er weinig aan. Die moet eerst het mysterie van de economische malaise zien op te lossen.

Door Kelli van der Waals

Nieuws in Beeld

Het oudste winkelcentrum van Zuid-Nederland wordt deels gesloopt. 't Loon in Heerlen werd geteisterd door verzakkingen.

Illustratie: Elise van Iterson

Commentaar

De onzichtbare hand

Vodafone, KPN en T-Mobile worden ervan verdacht prijsafspraken te hebben gemaakt. Anonieme klokkenluiders uit de hoogste regionen van deze bedrijven brachten deze weinig verrassende beschuldigingen aan het licht. De NMa deed een inval, en het is moeilijk om in de reacties van de beklaagden geen kwaadaardige arrogantie te zien: "T-Mobile heeft vertrouwen in een goede afloop en verleent alle medewerking." Niet bepaald de respons van een geschrokken onschuldige, eerder van een maffiabaas die op tijd het bewijsmateriaal heeft verstopt.
The Daily Show toonde maandag een reportage van de staat Californië, waar het idealisme van directe democratie (500.000 mensen kunnen een wetsvoorstel op tafel krijgen) vooral misbruikt wordt door grote bedrijven om onder belastingen uit te komen. Een republikeins Lagerhuislid reageerde: “Freedom takes on many forms.”
Het punt van het vrije marktdenken is niet zozeer het romantische gegeven van ‘de onzichtbare hand’ dat Adam Smith bedacht, maar het feit dat grootkapitalisten deze hand nooit echt ongemoeid zullen laten. Vrijheid vinden ze heel belangrijk, maar zodra er groot geld tevoorschijn komt, willen ze de controle terug. Werkt het vrije marktdenken? We zullen het nooit weten, want voor je het weet wordt die vrije beweging met lobbyisten en prijsafspraken weer vakkundig één kant op gedreven.
Daarom zijn organen als de NMa hard nodig om ons weer te beschermen tegen deze control freaks. Het probleem is echter dat dit soort instellingen veel minder geld en macht tot hun beschikking hebben dan hun tegenstanders – zoals weer eens blijkt uit nieuwe onthullingen over de bankencrisis in Amerika, waarbij de Federal Reserve ontmaskerd werd als een schoothondje.
De NMa kreeg in dit geval vakkundige hulp uit een onverwachte hoek – PVV-kamerlid Jim van Bhemmel begeleidde de klokkenluiders. Laten we hopen dat de inval niet te laat kwam, en dat er nog velen zullen volgen.

Door Rutger Lemm

De Hofstad

Dag Agnes!

Eindelijk geen Agnes Jongerius meer. Jongerius representeert de stilstand, het altijd overal tegen zijn. Begrijpelijk voor de vertegenwoordiging van werknemers in tijden van crisis, maar tergend irritant in een discussie. Ze heeft altijd de meest luie positie in de politieke discussie geclaimd, wat er voor zorgde dat zodra ze op tv verscheen het item verloren was. Iedereen wist bij aanvang al dat er aan het einde van de tien minuten zendtijd geen stap verschoven zou zijn, Agnes Jongerius was de doodsteek voor een tv-programma.
Op eenzelfde manier verpeste een groep medestudenten laatst mijn pauze door bijna schreeuwend een tenenkrommend gesprek te voeren over hoe geweldig ze wel niet waren. Ik stelde vast dat het een ongelooflijk dom gesprek was, waarna de jongen met wie ik daar stond zei: “Domme gesprekken bestaan niet, alleen domme mensen.”
Jongerius stelt op de website van het FNV dan ook het volgende: "Aan ieder verhaal zitten doorgaans twee kanten. Maar als het gaat over gesubsidieerde arbeid en armoedebestrijding weet dat ik het gelijk aan mijn kant heb." Wie weten nou zonder centimeter twijfel dat ze het gelijk aan hun kant hebben? Inderdaad, domme mensen. Na het woord 'armoedebestrijding' ontbreekt het woordje 'ik', een bewuste keuze. Zet een komma achter armoedebestrijding en je hebt een predikant aan het woord. Jongerius ziet zichzelf als messias van de arbeidersvertegenwoordiging en zal altijd gelijk hebben. Zonder ruimte voor een tegenwoord dendert ze heel haar leven door discussies, geen moer gevend om de positie van haar tegenstander. Ze weigerde als FNV-voorzitter toe te geven en is nu weggefuseerd. Een onbetaalbaar geluk voor de tv-kijker.

Door Rutger Westerhof

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen