Toegankelijk als popmuziek, maar verrassend in een paradox van lichtvoetige complexiteit. In de verfijnde arrangementen en diverse instrumentaria hoor je een zuivere en goed opgeleide jazz-achtergrond. In haar stem en stijl hoor je invloeden van Joan as Police Woman en Feist. De band is een, deels vaste, maar tevens zeer beweeglijke formatie van topmuzikanten uit de jazz-, klassieke en wereldmuziekscene.
Foto: RVDA
[audio:http://www.hardhoofd.com/wp-content/uploads/2010/02/Lyrical_love-1.mp3]
"Lyrical Love" van Renske Taminiau & Het Matangi Quartet (5min58)
Renske Taminiau is een jonge zangeres met een sterke sensor voor uiteenlopende talentvolle muzikanten, én iemand die deze vervolgens voor zich weet te winnen met haar open en enthousiasmerende persoonlijkheid. De afgelopen jaren dat Renske met haar eigen liedjesprogramma de Nederlandse zalen en festivalpodia betrad, werd ze opgepikt en geprogrammeerd door zowel North Sea Jazz als het Concertgebouw - twee zeer uiteenlopende ‘grootgrondbezitters’ in het podiumlandschap - iets wat representatief te noemen is voor de kwaliteiten van haar formatie. Artiesten vanuit diverse stromingen benaderden haar inmiddels voor een samenwerking, waarvan het Matangi Quartet een voorbeeld is.
Renske vormt kortom een motiverende spil en het gezicht van een groep muzikanten die als band haar naam draagt. Een formatie die, zoals gezegd, constant in beweging is. Haar nieuwe cd – die gepland staat vóór aankomende zomer uit te komen – zal dan ook een landkaart van deze diversiteit aan muzikale samenwerkingen worden, waarvan de details subtiel terug te vinden zijn in haar liedjes.
[audio:http://www.hardhoofd.com/wp-content/uploads/2010/02/01-New-York-Sirens.mp3]
"New York Sirens" van Renske Taminiau & Leah Siegel. (4min43)
(Compositie in samenwerking met de New Yorkse zangeres Leah Siegel, geschreven tijdens de job-swap, in het kader van de Hudson Week: een grootschalig uitwisselingsproject tussen New York en Amsterdam, september 2009.)
Voor haar volgende album werkt Renske met producer Floris, die eerder ook Room Eleven en Phase Five van Yuri Honing produceerde. Luisterend naar haar eerste album kunnen associaties naar Janne Schra en Room Eleven in je opkomen. Of ze het vervelend vindt om vergeleken te worden met Room Eleven? Renske: “Nee, dat vind ik eigenlijk alleen maar een compliment! Janne doet het heel goed, ik heb veel respect voor haar. Ik denk wel dat ik iets minder toegankelijk ben dan Room Eleven of andere pop-jazzbands. Uiteindelijk ben ik toch meer jazz dan pop. Vanuit de jazz heb je meer vrijheid om een zekere complexiteit in de compositie aan te brengen, en er is bovendien ruimte voor improvisatie. Dat zijn mogelijkheden die ik graag wil gebruiken, en wat je in mijn liedjes ook altijd terug zult horen.”
Renske's eerste clip voor het nummer "Something Coming", van het album Something To Be Told (2008), maakte ze geheel in eigen beheer, samen met haar broer Aart Taminiau, waarvoor ze de volledige art-direction, regie en technische productie op zich nam. Aan nieuw film- en ander beeldend materiaal wordt nu al druk gewerkt. Houdt haar website in de gaten voor meer informatie over speeldata en de ontwikkeling van haar nieuwe cd.