Asset 14

Alles is Familie

Goed nieuws voor wie geen genoeg kreeg van de december-romantiek in Alles is Liefde (2007): er is een vervolg. In Alles is Familie staat iedereen op het punt een beslissende keuze te maken. De één wil een baby, de ander wil het uitmaken: van 'dichter bij je gevoel komen' tot zo min mogelijk verantwoordelijkheid nemen. Redacteuren Zara, Rob en Rein bekeken de film, en belandden na afloop in een alles vernietigende winterdepressie.

Rob: Ik vond hem leuk! Herkenbaar en oer-Hollands gezellig, op een bepaalde manier.

Zara: Echt? Het eerste uur vond ik oké. Maar de laatste anderhalf uur had ik gewoon constant een brok in mijn keel. Van het kotsen.

Rob: Had je dat bij de vorige Alles-film ook?

Zara: Nee! Die vond ik zelfs oprecht heel leuk. Maar daar was het concept dan ook vrijwel letterlijk gekopieerd van Love Actually. Beter goed gestolen dan slecht bedacht, dat blijkt maar weer.

Rein: Alles is Familie. Het lijkt alsof het de film om familiebanden gaat, maar het blijft vooral over de liefde gaan.

Zara: Ja, dat viel mij ook al op. De conclusie, zonder het plot te verklappen, is eigenlijk dat familie op de tweede plaats komt, en romantische liefde op de eerste plaats. Iedereen blijft elkaar wel zien, ze zijn per slot familie, maar iedereen kiest voor zichzelf en de behoeftes van hun respectievelijke piemel of vagina.

Rob: De grap van romantische liefde versus familie is natuurlijk: als twee grootouders al tientallen jaren samen zijn, zijn ze dan nog geliefden of vooral familie van elkaar? Daar zit wel een leuke overlap.

Rein: Of zijn mensen die lang bij elkaar blijven ondanks dat het vuur is uitgedoofd een soort vrienden geworden?

Zara: Er wordt ook meerdere keren gezegd: “Soms horen mensen gewoon niet bij elkaar.” Dat roept bij mij de vraag op: horen mensen überhaupt wel eens echt bij elkaar? Maakt de tijd van nu het onmogelijk om voor altijd voor elkaar te kiezen? Een heersende gedachte is toch: het kan altijd beter.

Rob: Wees je er wel bewust van dat je de vraag ook kan omdraaien: maakte de tijd van vroeger het noodzakelijk om bij elkaar te blijven?

Zara: Maar dan blijft de vraag die daaruit voortvloeit hetzelfde: zijn mensen wel gemaakt om voor altijd bij elkaar te blijven?

Rein: Ik geloof daar wel in. Al geloof ik toch ook sterk in bros before hoes. En dat was nou niet echt het geval in deze film.

Rob: Zijn wij bros Rein?

Rein: Tuurlijk. Maar het is wel zwaar hoor, Rob. Romantische liefde tegenover mijn onvoorwaardelijke vriendschap voor jou. Elke dag word ik weer verscheurd.

Zara: Ik zou altijd mijn broertje verkiezen boven een romance. Denk ik.

Rein: Ik weet het niet, Zara. Misschien wordt familie toch een beetje overschat. Wat nou als je samen bent met de liefde van je leven, je hebt kinderen, en je kinderen hebben kinderen: dan is je liefde ook je familie. Dat telt dubbel. Je broertje is alléén familie.

Zara: Maar als die liefde echt zwaar ten koste gaat van het geluk van je broer? Dan heeft die liefde toch een nare bijsmaak? Bovendien, die liefde van je leven wordt op een gegeven moment dus ook gewoon familie. En dan ga je uit elkaar. Zo draait de wereld rond en rond. Jeetje zeg, ik word hier een beetje depressief van.

Rob: Depressief van de mogelijke waarheid?

Zara: Het glas is half leeg, Rob.

Rob: Het mijne of het jouwe?

Zara: Het glas van de wereld.

Rein: Het is wel erg met je gesteld, Zara.

Zara: Zo’n olijke film en dan zo’n deprimerende conclusie er uit trekken... Zucht.

Rob: Ja, dat mag natuurlijk maar het hakt er wel behoorlijk in bij mij. Ik bedoel, aan het begin van dit gesprek was ik vrolijk, had ik zin in het leven en nu heb ik ineens een touw in mijn hand.

Zara: Sorry jongens... De feestdagen komen er aan en dan ben ik altijd een beetje gedeprimeerd. Toch grappig dat veel mensen zich ongelukkig voelen rond de feestdagen, terwijl je dan juist vaak met je familie bent. Dat zegt toch ook wel weer wat.

Rein: Doe het niet, Rob! Laat je geen depressie aanpraten!

Zara: Ja, laatst las ik dat nog ergens: “Kerst maakt depressief.” Maar dat betekent dus...

Rein: Nee, Zara! Zeg het niet hardop! Doe het niet!

Zara: Familie heb je altijd, maar die maakt je ongelukkig. De liefde, daar kun je tot op zekere hoogte voor kiezen. Maar de liefde houdt op een gegeven moment op of, als je geluk hebt, blijft het aan maar verandert die liefde langzaam in familie. En familie maakt je dus ongelukkig... Zucht.

Rob: Zara, ik kan dit niet meer aanhoren. Rein...

Rein: Wat?

Rob: Misschien is het beter als we elkaar een tijdje niet meer zien.

Zara: Oeh, pijnlijk.

Rein: Maar, jongens, ik...

Rob: Sorry Reindiertje, maar het is beter zo. Echt.

Rein: Ik ga een tijdje bij mijn ouders slapen. Vaarwel.

Zara: Ja, dit had ik dus aan zien komen.

Mail

Redactie

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.

Word kunstverzamelaar
het laatste
10 jaar HH

10 jaar HH

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor verbeelding en verhalen. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Het bestaan van zo’n plek is niet vanzelfsprekend. Sluit je daarom bij ons aan. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een... Lees meer

Tip: Kijk slechte televisie

Kijk slechte televisie

'Ik heb afleveringen van The Real Housewives waar Shakespeares beste stukken niet aan kunnen tippen.' Lees meer

 Kamikazeplastics

Kamikazeplastics

Immuuncellen die de minuscule deeltjes onschadelijk proberen te maken, bekopen dat vervolgens met hun eigen leven. Lees meer

Alles vijf sterren: DEZE SERIE IS GEWOON ZO GOED

Het voert te ver om het hele verhaal uit te leggen

Deze week worden we blij van stekjes, een queer Lees meer

Over wulken en burgemeesters 2

Over wulken en burgemeesters

'Een huis is een constructie, maar een huis is ook een gevoel dat gedeeld wordt. Er blijven sporen achter wanneer bewoners sterven. Een huis verandert terwijl het blijft staan.' Lees meer

We laten ons niet sussen 1

We laten ons niet sussen

Twee weken geleden onthaalden politici en de media 2500 protesterende boeren met open armen op het Malieveld. De 35.000 klimaatstakers en de bezorgde burgers van Extinction Rebellion konden rekenen op een stuk minder steun. Wat is er nodig om de urgentie van de klimaatcrisis echt te laten voelen?, vraagt Jarmo Berkhout zich af. De legers... Lees meer

Tip: Leer een ambacht

Leer een ambacht

Nora van Arkel ging spontaan een dag in de leer bij een Berlijnse Meisterbacker. Daar leerde ze minder te denken en meer te doen. Een tip om eens te vragen of iemand je een ambacht wil leren. Lees meer

 Staakt-het-boeren

Staakt-het-boeren

Duizenden boeren toogden naar het Malieveld met hooivork en tractor. Lees meer

Column: September Blues

September Blues

De maand september is weer voorbij en dat betekent voor Trudy afscheid nemen en opnieuw beginnen. Van haar zomerhuisje op het platteland keert ze terug naar het leven in de stad. Lees meer

Filmtrialoog: Manta Ray

Manta Ray

Redacteuren Eva van den Boogaard, Mat Hoogenboom en Oscar Spaans bezochten de bioscoop om het speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng te zien. Het werd een magische ervaring: Manta Ray bleek een even eenvoudige als betoverende vertelling over een voor dood achtergelaten man die door een visser uit de mangrove wordt gered. Mat: Wat... Lees meer

Hard//talk: Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

Bij gelijke geschiktheid tellen kwaliteit en capaciteit net zo goed

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. In tegenstelling tot Ella Kuijpers ziet Gatool Katawazi er wél het belang van in om voorkeur te geven aan de sollicitant die de diversiteit binnen een organisatie versterkt. Afgelopen zomer schreef Ella Kuijpers een Hard//talk waarin zij pleit tegen positieve discriminatie in sollicitatieprocedures. Juist... Lees meer

Inclusiviteit

Echte inclusiviteit is nog ver weg

Het debat over diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector gaat niet ver genoeg. Lees meer

Tip: Geef het voordeel van de twijfel

Geef het voordeel van de twijfel

Redacteur Else Boer schippert tussen cynisme en naïviteit. 'Om naïviteit te vermijden, besloot ik dat cynisme een adequate reactie op de wereld was. Maar het continu bevragen van mensen en hun beweegredenen is vermoeiend.' Lees meer

Alles vijf sterren: 14

Geen douche, geen geloof, geen adem

Deze week worden we blij van een zeiltripje naar het Markermeer, een serie over verkeerd geplaatste bewijslast, en een dansvoorstelling van Arnhemse meisjes. Lees meer

Hard//talk: Greta Thunbergs requiem voor een droom

Greta Thunbergs requiem voor een droom

Thunberg deinst er niet voor terug een onderdeel te worden van haar eigen verhaal. Lees meer

Automatische concepten 26

Over de column (niets dan goeds?)

Iduna schrijft al jaren columns voor Hard//hoofd en vraagt zich af: hoe komt het toch dat ze ergens alsnog verwarde gevoelens heeft bij het fenomeen 'column'? Een overpeinzing die terugvoert naar Iduna's jaren op de universiteit en de twijfel over de plek die ze in mag nemen in de wereld. Lees meer

Het verlies van succes 2

Het verlies van succes

In een tijd waarin het steeds noodzakelijker lijkt te worden om prestaties te etaleren, denkt Mare Groen na over het systeem achter onze opvattingen aangaande succes dan wel mislukking. Ik lig nog steeds op bed en ben de hele dag niet buiten geweest. Het is 20.00 uur. Ik heb afgesproken om naar de film te... Lees meer

Tip: Durf hardop te dromen

Durf hardop te dromen

Rose Doolan vertrok jaren geleden naar San Francisco, met wilde plannen en weinig budget. Lees meer

 De blinddoek komt af

De blinddoek komt af

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgenomen. Lees meer

Column: Mammie

Mammie

'Arme mammie, sorry mammie!', hoort Trudy in de wachtkamer van het ziekenhuis. De irritatie die dit oproept komt vanuit een nooit gedichte kloof in het verleden. En dat heeft alles met het woord 'mammie' te maken. Lees meer

De geruchten zijn waar. Lees Hard//hoofd nu ook op papier!

Bestel op tijd je eigen exemplaar van de eerste editie, met als thema: ‘Ik’. We hebben drie covers ontworpen. Kies je favoriet.

Bestellen